Az ellenzéki parlamenti pártok képviselői hétfő délután nem jutottak be az esztergomi Suzuki gyárba, ahol tárgyalni kívántak a cégvezetéssel a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosításáról, a "rabszolgatörvényről", illetve a szakszervezet-alakítás jogáról.

Nem engedte be a Suzuki vezetése az ellenzéki képviselőket
Fotó: Szél Bernadett/Facebook

Az ellenzéki frakciók képviselői kivonultak a parlament hétfői üléséről, majd bejelentették: autós konvojjal indulnak a Suzuki esztergomi gyárához, hogy közösen demonstráljanak ott.

A politikusokat nem engedték a bejáratig, de Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője jelezte nekik, hogy két főt szívesen látnak a gyárban és tárgyalnak is velük. A képviselők öten szerettek volna bejutni. A kommunikációs vezető – a cégvezetéssel történt egyeztetést követően – sajnálatát fejezte ki, hogy nem fogadták el az ajánlatukat és közölte,

öt embert nem kívánnak a cég területére beengedni.

A pártok ezt követően sajtótájékoztatót tartottak. Jakab Péter (Jobbik) úgy fogalmazott:

"a Suzuki sokkal inkább a Fidesz stratégiai partnere és nem a magyar embereké".

Úgy vélte, a kormány olyan gazdaságpolitikát folytat, amely nem a magasabb bérek irányába mozdul, hanem az "olcsóság felé", s ezzel akarnak versenyezni a befektetőkért. Azt kérte, a kormány tárgyalja újra a Suzukival a stratégiai szerződést, abban kikötve, milyen mértékben akar a cég bért emelni.

Gréczy Zsolt (DK) kínosnak nevezte, ami egy "hazánk számára fontos" cégnél történt, miszerint kirúgtak egy 14 éve ott dolgozó munkavállalót, mert szakszervezetet akart alakítani. Szerinte mindez azt jelenti, hogy "a rabszolgatörvény bevezetése simán előfordulhat". Úgy vélte,

a Suzukinak meg kell értenie, a magyar munkavállalóknak joguk van szakszervezethez, joguk van képviselni a munkások érdekeit, joguk van a tisztességes bérhez. Jelezte: vissza fognak térni és tárgyalnak a gyár vezetőivel, mert ezt várják tőlük az emberek.

Varga László (MSZP) felháborítónak tartotta mindazt, ami hétfőn a Suzuki gyár előtt történt. Emlékeztetett, hosszú folyamat vezetett idáig: a 2010 decemberében "éj leple alatt" módosított sztrájktörvény, majd a 2012-ben elfogadott munka törvénykönyve, amely

"rugalmasan kizsákmányolhatóvá tette a dolgozókat", végül a "rabszolgatörvény", amely "embertelen mértékű túlórakeretet határozhat meg adott esetben".

Szabó Tímea (Párbeszéd) kijelentette: "elképesztő, hogy a kommunikációs vezetővel kellett tárgyalnunk, hisz ez nem kommunikációs kérdés, hanem a tisztességes bérről és emberhez méltó életről szól". Megjegyezte, hogy

nemcsak "hárommillió ellenzéki szavazó" érdekeit képviselik, hanem az összes dolgozó embert, hogy ne kelljen "heti hat napot dolgozniuk".

Közölte: addig fognak harcolni, amíg a Suzuki vezetői le nem ülnek velük tárgyalni.

Csárdi Antal (LMP) kiemelte:

addig tiltakoznak, amíg a kormány fel nem szólítja stratégiai partnerét, hogy ne akadályozza a szakszervezetek megalakítását.

Ezt a jogosultságot egy autógyártó cég sem vonhatja kétségbe – tette hozzá. Rámutatott, aki "elveszi ezt a jogot, annak nincs helye a magyar gazdaságban".

Szél Bernadett (független) szerint a Suzuki "akciója" önbeismerés volt, mert nem egyeztettek velük a vitás kérdésekről. "A hétfői közös tapasztalat azt mutatja,

az út kezdetén vagyunk annak érdekében, hogy legyen a munkavállalóknak valós képviselete a parlamentben és a gyárakban egyaránt"

- fogalmazott.

A Magyar Suzuki Zrt. hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy

nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban; a cég tájékoztatása szerint a rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki.

Kiemelték: a termelés a gyárban stabil létszámú munkaerő-állománnyal zajlik, így biztosított a 140-nél is több országban a hazai és európai piacokról érkező megrendelések kiszolgálása.

Kitértek arra, hogy az idei béremelésről az egyeztetések folyamatban vannak, csakúgy, mint a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló juttatási csomag egyéb elemeiről.

(MTI)

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pegero
Habokra elköltöttetek egy csomó pénzt benzinre a dolgozó emberek adójából.
Minden akciótokkal alátámasztjátok, mennyire tehetségtelen, semmirekellő, komolytalan "emberek" vagytok! Igazi ingyenélők!
Megint rajtatok röhögnek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
arcmás
Akiknek én nem bocsátok meg, azoknak isten sem bocsát meg.
Ezért ez nagyon nagy felelősség.
Nagyon oda kell figyelnem, hogy kiknek bocsátok meg, és kiknek nem.

Fideszes Urak, és Hölgy, bocsánatot kérek, hogy nem bocsátok meg Önöknek.
Nem bírok.
Próbáltam, de Önök annyira eszkalálták a rosszat, a mocskosságot, aljasságot, hogy nem bírok.
De a nagyobbik baj - főleg egy magát kereszténydemokrataként meghatározó gittegylet tagjainak -, hogy Önöknek Isten sem bocsájt meg.
Milyen, amikor nem bocsát meg Isten?
Nagyon kemény - durván nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon kemény!
Tudod, amikor Isten nem bocsát meg, van ott minden - egy vagy két angyal szétkapja az egész helyet, és benne mindenkit, de úgy, utána atomkatasztrófa sújtotta területté kell nyilvánítani a környéket 1000 évre.
Yoda69
@Pegero: Szerinted lehet.
Szerintem pedig szandekosan ejtettek helyesirasi hibat hogy ezen csamcsogjon a fideSS-teve, es igy legalabb bekeruljenek a "koz"mediaba. A Suzuki-nal tortent fellepes pedig sikeres volt annak ellenere hogy nem jutottak be. Sot pont e miatt lett sikeres, mert megmutatja hogy tortenik valojaban az orbani multi seggnyalas.
Pegero
@Yoda69: Mindig sejtettem, hogy valami nincs rendben nálad, de ezzel az idióta érveddel meggyőztél, hogy nem tévedtem!
Yoda69
@Pegero: Idiota ervvel csak egy nagyobb idiotat lehet meggyozni.
Pegero
@Yoda69: Valamit el kell mondanom neked!
A meggyőzés nehéz dolog! Hülye embert meggyőzni arról, hogy hülye, nem lehet!
Nem is teszek rá kísérletet.
faktor.s3.eu-central-1.amazonaws.com/thumbs/2017-07-25/a2dc618062298267885032a23d538398/web650.gif

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.