A zsarnokság, ami Európa szívében születik – ez volt Heller Ágnes spanyol nyelvű írásának a címe, ami az El País nyomtatott kiadásában jelent meg néhány napja. Online az írás már azzal a címmel jelent meg: „Miért adta meg magát Magyarország Orbánnak?”

Figyelmeztetés Orbánnak: a zsarnokok és zsarnokságuk mindig elbuknak

Heller többször több helyen kifejtette már – az utolsók között magyarul is, 2017-ben az Élet és Irodalomban –, hogy „Magyarországon ma zsarnokság van, akárhogyan nevezzük is. Egy zsarnok uralkodik felettünk – akárminek nevezzük is.” Most Heller azt írja, Orbán illiberális rendszerét sokan sokféleképp próbálták már leírni, fasizmus, autokrácia, maffiaállam, szupernacionalizmus, de a filozófus szerint itt valami újjal állunk szemben. Ezért használta ő a zsarnokságot, vagyis türanniszt.

Orbán könnyűszerrel veri vissza azokat a támadásokat, amelyek fasizmusnak nevezik rendszerét, ugyanis léteznek ellenzéki pártok, halálbüntetés pedig nincs – írja Heller, majd hozzáteszi: ugyanígy tesz az autokrácia-bélyeggel is. A populizmus sem találó kifejezés, a populisták nem hizlalnak oligarchákat, így marad a zsarnokság mint leirat, bár más neve még nincs a rendszernek. Ugyanis az orbáni Magyarország egy modell – véli a filozófus.

„A választásokon elért győzelem legitimálja Orbánt és kormányát. De ma, a világ számos részén, választanak meg zsarnokokat. Azonban ezek a rendszerek nem demokráciák, hanem zsarnokságok. Ma csak a liberális demokráciákat nevezhetjük demokráciáknak, Orbán illiberalizmusa nem az.”

Heller szerint Orbán csak saját követőinek politizál, nincs egy intellektuális elit körülötte, ráadásul azt híreszteli: ellenzéke nem része ennek a nemzetnek. Az üzenete pedig az:

Ha Orbánt támogatod, Magyarországot támogatod. Nekünk magyaroknak van egy apánk, aki megvéd minket mindentől és mindenkitől.

A 2015-ös menekültválság Heller szerint kivételes lehetőség volt a Fidesznek és Orbánnak, bár azt leszögezi a filozófus, a magyar kormányfő nem antiszemita, nincsenek ugyanis szilárd meggyőződései, a hatalom vezérli.

A zsarnokok tanulnak is egymástól, amíg Erdogan a fehéreket választotta a gyűlölet célpontjául, addig Orbán Sorost találta meg erre a célra. (Heller szól a kultúrharcról is, ami elérte a Magyar Tudományos Akadémiát is, a filozófus itt Rákosit és Kádárt is megemlíti Orbán mellett.)

A zsarnokok és zsarnokságuk mindig elbuknak. De az még nem látszik, hogy ez mikor jön el, illetve az is kétséges, hogy milyen állapotban lesznek a magyarok, amikor újra kell kezdeniük – írja Heller.

Majd azzal zárja írását, az utolsó reményünk az Európai Unió, azonban a közösségnek politikai és kulturális értelemben meg kell őriznie meghatározó szerepét. „Ha az EU kudarcot vall, múltja lesz, de jelene és jövő nem, múzeum lesz, nem integráló közeg.”

Forrás: hvg.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Madácsi Pali
@Horizont: tudod a remény hal meg utoljára! Mérésünk egy pár millióan magyarul beszélők ebben a hazában, akik nem vagyunk részesei az orbáni "mi magyarok"-nak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakambuki
@tulipan: Ezt meg hogy kell érteni??? A narancsos d.dék egyedül képes rá? Akkor most vagy ő a végtelenül fenomén ha ilyenre képes egy szál maga vagy pedig Európa olyan amilyen, vagyis végtelenül sz.r? Esetleg te mondtál ba,omságot, végtelenül nagyot. Nos??
tulipan
@Rockxy: Kincsem, kincsem, feltétlenül!
tulipan
@kakambuki: Persze, ennek a hisztis, narancsos Dagadék tolvajnak, éppen az a CÉLJA, hogy Hitlerhez hasonlóan, önjelőlt vezérként, szétverje EURÓPÁT, nem egyedül, ahogy Hitler sem, megtalálta a MEGFELELŐ színtű elvtelen, szolgáit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.