Sikertelen lesz globálisan az Európai Unió, amennyiben "nem hajt végre hajtűkanyart migrációs politikájában", ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége – jelentette ki Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében.

Szijjártó szerint természetesen minden a bevándorláspolitikán múlik

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az ülésen főleg a közös kül- és biztonságpolitika hatékonyabbá tételéről és az EU globális stratégiájáról volt szó.

Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a migrációs folyamatok menedzselése helyett azok megállítására lenne szükség, ellen kell állni minden olyan nyomásnak, amely Európa bevándorlókkal való elárasztásával járna.

Sérelmezte emellett, hogy rendkívül lassan halad a szabadkereskedelmi szerződések megkötése több fontos világgazdasági szereplővel, ami az uniós versenyképesség romlásával jár. Úgy vélekedett, hogy a különböző "szocialista típusú gazdasági javaslatok", például az adóharmonizációról és az adósság-közösségiesítésről szóló tervezetek elfogadása is akadályozná a versenyképesség erősödését.

"Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban, ezért ellenük vagyunk. Mi sokat éltünk szocialista diktatúrában, és nem kívánjuk azt vissza" – fogalmazott.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az EU "külső és belső kioktatásai" nem vezetnek együttműködéshez vagy partnerséghez, így amennyiben ezek tovább folytatódnak, a kontinens sem versenyképes, sem biztonságos nem lesz.

"Előbb-utóbb mindenkinek elege lesz abból, hogy Brüsszelből akarják megmondani, ki hogyan éljen a világ távoli pontjain" – húzta alá.

Szijjártó végül szólt azon törekvésekről is, amelyek szerint az uniós tagállamoknak át kellene térniük a minősített többségi döntéshozatalra a külpolitika terén. Mint mondta, ezt a magyar kormány minden létező fórumon ellenezni fogja, s ezzel nincs egyedül, mivel az egyhangú szavazás elengedhetetlen az európai egység érdekében.

Hozzátette, Brüsszel számos esetben kettős mércét alkalmaz a harmadik országokkal, például Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, ugyanis éppen azok az államok kötik a legnagyobb üzleteket velük, amelyek a leghangosabban bírálják őket, illetve azokat, akik nem kritizálják előbbieket elég hangosan.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az amerikai Magnyitszkij-törvény uniós változatának bevezetése "lopakodó módja" lenne a többségi döntéshozatal megteremtésének. Az EU-nak inkább a párbeszédre, konstruktivitásra kellene helyeznie a hangsúlyt, különösen mivel az ilyen szankciós rezsimek nagy része alapvetően sikertelen volt.

Szijjártó Péter a külügyminiszteri ülés alkalmából kétoldalú tárgyalást folytatott holland és osztrák kollégájával.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Petike...,,,te hülye vagy . Ekkora lóarccal,,összejöhetnél özvegy Vajnánével...Legelhetnétek együtt,,ekkora lópofával...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Nessy: Hol vannak a letelepedési kötvényesek?A hamburgi Reeperbahn-on végzik
a nehéz altesti munkájukat? Ki fogja kifizetni a számlát?A fidesz,Vagy a szerencsétlen
melósok nyája?
Commenter
@kereső: amnéziás az átkost illetően.
kereső
@kokopelli: a "szerencsétlen melósok nyája"- ez nem is kérdés. Örömmel-és tapsolva.
Nessy
@kokopelli: Úriember biztosra nem fogad!
kakaósbögre
Milyen érdekes,ez a nagyjából egy páfrány mentális szintjén vegetáló sejthalmaz mindig,mindent jobban tu mindenkinél.Nem is értem miért nem mi vagyunk a világ vezető politikai,gazdasági hatalma.
tulipan
@kakaósbögre: Talán, mert még ennyire mélyre azért, nem süllyedt le a VILÁG!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.