Pénteken lesz a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja, amelynek keretében megkoszorúzzák a Gulág több százezer áldozatának emlékművét Budapesten, az V. kerületi Honvéd téren – erről beszélt Pintér Jolán, a Gulag Alapítvány elnöke.

A Gulág áldozataira emlékeznek

Európában augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját – mondta.

Emlékeztetett: a Honvéd téren álló, Veszprémi Imre szobrászművész alkotta emlékmű a világon elsőként állított emléket a Gulág áldozatainak. A carrarai márványból faragott, stilizált emberalakot ábrázoló szobrot 1993-ban állította a Gulag Alapítvány a Szovjetunióba elhurcoltak és elpusztultak emlékére.

Pintér Jolán elmondta, az emlékművet 1993-ban, katonai tiszteletadás mellett avatták a túlélő rabok. Azóta itt minden évben tartanak koszorúzást.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Pedig ott is magyarok voltak az áldozatok!Őket vajh miért nem kezdték még ki a mélymagyarok?
advocat
Ha akkor nem lépünk be, akkor nem lenne emlékmű. Éljen vitéz lóbányai Horthy Miklós. Ezt elintézte.
dr. prédikátor
A fitymasz csürhe áldozatainak mikor lesz szobor és emléknap!!!???
jesz
a " Szovjetunióba elhurcoltak és elpusztultak emlékére"...az ember nem pusztul, pláne ebben a szövegkörnyezetben...ha már tisztelettel adózunk az emléküknek, akkor azt alkalmasabb szóval tegyük...

Ne feledjük, még azok közül is él néhány, aki odaküldte őket.
solidedge
Gyilkolni, hódítani mentünk Szovjetunióba. Ha megnyertük volna a háborút akkor a szovjetek tömege jutott volna hasonló sorsra. Visszanyalt a fagyi.
Eladott Ország
"Orbán szerint nekünk, magyaroknak büszkéknek kell lennünk arra, hogy Magyarországon nem született elnyomó eszme, ide csak behozták azokat." ez gecijó. Méghogy elnyomó ideológiák nem keletkeztek: "Illiberális demokrácia" - rémlik már valami, Orbán elvtárs?
http://cdn.blog.hu/pr/progressziv/image/gulag...
https://uploads.disquscdn.com/images/2f2fc33e...
Pár év, és avathatjuk a milliókat érintő "A párt áldozatai" emlékművet.
https://a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.