A következő száz évünk nagyrészt arról fog szólni, hogyan tudunk alkalmazkodni az egyre elviselhetetlenebbé váló nyári hőséghez.

Egyre több magyart öl meg a hőség, és az Alföldön lesz a legrosszabb helyzet

A becslések szerint 2050-ig Magyarországon harminccal is emelkedhet az hőhullámos napok száma, ami súlyos népegészségügyi következményekkel fog járni, és különösen nagy veszélyt jelent majd a gyermekekre, a 60 év feletti idősekre vagy a krónikus betegségben szenvedőkre nézve,

De ezeknek a hőhullámoknak még Magyarországon belül sem lesz egyforma hatása. A KSH kutatói nemrég járásokra lebontva számolták ki, hogy ebből a szempontból melyek a legsérülékenyebb magyar területek. A tanulmány szerint az ország területének 42,5 százaléka erősen és nagyon erősen sérülékeny a hőhullámok hatásaival szemben, és itt jelenleg a lakosság 39,5%-a él.

A kutatásból kiderült az is, hogy a klímaváltozás szempontjából sem mindegy, hogy valaki Magyarország fejlettebb nyugati részein vagy keleten él-e. Délkeletről északnyugat felé haladva folyamatosan csökken a járások a hőhullámokkal kapcsolatos sérülékenysége, de a csökkenés nem egyenletes. A legsérülékenyebb az Alföld középső és déli része, Budapesten pedig hiába magas a lakosság alkalmazkodóképessége, de beépítettség és lakosság nagyobb aránya ront a helyzeten.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Még több stadion, lebetonozott felület, még több fairtás, és Budapest az ország legforróbb pontja lesz! De hazánk nagyjai majd keresnek maguknak kellemesebb lakhelyet idős korukra. Az ő nyugdíjukból és "szerzett vagyonukból" ez nem lesz gond!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Horizont: Sajnos ez mindig így volt. A gazdagabbak szabadon védekezhetnek az extrém meleg ellen, (klímaberendezés, elutazás, stb.) a többi embernek pedig a szerencséjétől függ, hogy túléli-e. Kb. másfél évtizede a hatvan körüli nyugdíjas szomszédasszonyomat halála után majd egy héttel találták meg holtan a lakásában. A család nyaralt, hosszas kánikula volt akkor is... O1G gondolom csupa "szívjóságból" dolgoztatja manapság az időseket nyugdíj mellett és helyett mert így legalább nagyobb az esélyük, hogy nem halnak meg egyedül de legrosszabb esetben is már másnap feltűnik a hiányuk a munkahelyen.
kokopelli
@Horizont: reménytelen eset a naccsága! Ő az a kategória: "...igazad van picinyem,de csak evezz tovább,
mert Amerika még messze van!" (megsúgom,hogy a nyugati gyerekek összedobják a lóvét és vesznek az
az anyunak egy kis "klimát",ha a nyugdíj pl. csak háromszor olyan magas mint Pannoniában! (;-))
emerencia
@Horizont: tegnap 14:29 Egészséges, nyugalomban lévő embert még nem öl meg a rövid ideig tartó 38 fok meleg. A rossz orvosi ellátás következtében nem túl jó egészségi állapot, a meleg nélkül is nehéz munkakörülmények, a rehabilitáció hiánya viszont pl. egy állandó mozgásban lévő embert akár meg is ölhet. :-(
emerencia
@man at work: A XXI. század anyagai és technológiái nem jutnak el mindenkihez. Én pl.18 évig dolgoztam iszonyú melegben mozogva nyáron, ahol még a szellőzés sem volt biztosítva. A tizennyolcadik évben voltak hajlandók egy ajtót kinyitni, hogy legalább mozogjon a levegő. A huszadik évben pedig lett klíma. Hurráááááá!!!
emerencia
@Horizont: Nem találtam meg a neten de határozottan emlékszem, hogy Chicago-ban 1992 forró nyarán sorban találtak meg a lakásaikban meghalva egyedülálló szegényebb időseket. Nem volt klímájuk de amerikai módra nem panaszkodtak senkinek. Ezután közpénzből a túlélő idősek klímaberendezést kaptak ingyen, hogy többé ilyen ne fordulhasson elő! (Magyarországon az ilyesmi elképzelhetetlen.) Nagyon jól tetted, hogy legyőzted a klímaundorodat mert ezzel jelentősen meghosszabbítottad az életeteket. A munkahelyen pedig valaha réges-régen még az első átkosban úgy védekeztem a hőség ellen, hogy beállítottam egy ventilátort az asztalom alá a csupasz lábam elé. Valamennyit az is segített.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.