Itt az ideje, hogy a magyar költők új metaforákat keressenek hazájuk helyzetének jellemzésére, mert Magyarország nem kelet és nyugat között ingázó kompország többé, hanem szilárd helye van Európa közepén – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kedden Berlinben a magyarországi határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Berlinből úgy látszik, Magyarország már nem kompország

A politikus rámutatott, Magyarország súlyos kockázatot vállalt azzal, hogy 1989. szeptember 10-én megnyitotta határát a mintegy 200 ezer keletnémet menekült előtt, nemcsak azért, mert 80 ezer szovjet katona tartotta megszállás alatt az országot, hanem azért is, mert a Szovjetunió addig valamennyi szabadságtörekvést vérbefojtott az uralma alá hajtott térségben.

Azonban a magyarok mégis segítettek a németeknek, aminek révén az elnyomást egy "közös szabadságélmény" váltotta fel. A németek azóta is hálásak ezért, és ez az érzés a következő évtizedekben sem szűnik meg – mondta a Bundestag elnöke.

Kiemelte: a németek mindig is közös határ nélküli szomszédos országként tartották számon Magyarországot, és ez a baráti szomszédi kapcsolat 1989-ben "új dimenzióba lépett".

Harminc év után elmondható, hogy már az európai "normalitás", a "fárasztó hétköznapok" korszaka zajlik, a normalitáshoz pedig hozzátartozik, hogy a családi, szomszédsági kapcsolatokban vannak nézeteltérések.

Az "európai sokszínűséget" is az egymástól eltérő perspektívák sokasága alkotja, és az Európai Unió erényei közé tartozik az érdekek kiegyenlítése, a törekvés a kompromisszumra és a "közös európai megoldásokra" – mondta Wolfgang Schäuble.

Hozzátette, hogy az EU-n belüli mozgás, letelepedés és munkavállalás szabadsága jól mutatja az eltérő nézőpontok jelentőségét. Kétségtelen, hogy ez a szabadság sok esélyt, lehetőséget jelent, különösen a fiataloknak, de félelmet is okoz, ahol elvándorlás sújtja a társadalmat. Az pedig "nem veszélytelen", ha ezekre az érzésekre politikát építenek, hiszen "a félelmekről nem lehet tárgyalni".

Csak az értheti meg, hogy miért oly fontos a nemzeti önállóság és kultúra megóvása a közép-, és kelet-európai népeknek, aki megismeri, hogy miként harcoltak ezek a népek évtizedekig az önállóságukért. A frissen visszanyert szuverenitás nézőpontjából másként festenek a dolgok. Ugyanakkor "aki megpróbálja kijátszani egymással szemben az európai egyesülést és a nemzeti önazonosság iránti igényt, az nem erősíteni, hanem gyengíteni fogja Európát" – fejtette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Az egymás iránti érdeklődés, kíváncsiság és saját nézőponttól eltérő perspektívák megértése és elfogadása kell ahhoz, hogy kialakuljon egy "igazi európai perspektíva", és "konstruktív döntéseket" hozzon a közösség. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa helytálljon a globális versenyben – mondta Wolfgang Schäuble, aláhúzva, hogy egyetlen európai ország sem tud egymagában megbirkózni a "határokon átívelő kihívásokkal".

"Magyarország és Németország egyenrangú partner és NATO-szövetséges, és barátok az egyesült Európában. Ki gondolta volna ezt harminc évvel ezelőtt?" – vette fel a Bundestag elnöke, arra bíztatva a magyar költőket, hogy a kompország helyett találjanak más metaforát stabilan Európához tartozó hazájuk jellemzésére.

A több száz vendég – köztük magas rangú német és magyar politikusok – részvételével tartott ünnepség másik szónoka, Kövér László, az Országgyűlés elnöke ugyancsak sikeresnek nevezte a magyar-német kapcsolatok utóbbi harminc évét. Kiemelte, hogy a határnyitás emlékezete és az azóta eltelt évek tapasztalatai alapján lehet bízni abban, hogy magyarok és németek a barátság és a kölcsönös tisztelet szellemében együttműködve a jövőben is komoly sikerekre hivatottak, és ezzel nagyban hozzá tudnak járulni Európa megerősítéséhez.

Hozzátette, hogy a magyaroknak történelmük során azért volt olyan drága a szabadság, hogy a vérüket is hajlandóak voltak ontani érte, mert egyet jelentett az önazonosság,a nyelv és a kultúra megőrzésének lehetőségével.

Ez "így volt 1956-ban és 1989-ben, és így van ma is" – mondta az Országgyűlés elnöke.

Aláhúzta: Európa számos súlyos kihívás előtt áll, amelyeket csak az erők összpontosításával lehet megválaszolni. Azonban "életbe vágó, és Európa jövőjét alapvetően meghatározó kérdés", hogy ez az erőösszpontosítás" "a birodalmi logika szerint", az önállóságát őrizni akaró erők legyűrésével, vagy pedig demokratikus módon, szabad akarattal és a közös érdekekre építve történik-e meg.

"Harminc év után jogos elégedettséggel tekintünk együttműködésünk eredményeire, az együtt elért sikerekre, és a mérlegkészítés során bátran könyveljük a pozitív oldalra a harminc év során tapasztalt politikai szemléletbeli különbségeinket és nézeteltéréseinket is, hiszen kölcsönösen tanulhatunk egymás különbözőségeiből is, ha mindig tiszteletben tudjuk tartani azokat" – hangsúlyozta Kövér László, hozzátéve: "mindezek együttvéve erőt és lendületet, elszánást és magabiztosságot adnak a közös munka folytatásához".

A magyar kormány harminc éve, 1989. szeptember 10-én jelentette be, hogy egyoldalúan felfüggeszt egy 1969-ben kötött magyar-NDK megállapodást, miszerint a felek nem engedik tovább egymás állampolgárait olyan harmadik országba, ahová nincs érvényes úti okmányuk. Ezzel elhárult a jogi akadálya annak, hogy a Magyarországon veszteglő NDK-s menekültek átkeljenek Ausztriába, és onnan elérjék menekülésük célországát, az akkori NSZK-t.

Az intézkedés 1989. szeptember 11-én nulla órakor lépett hatályba. Három nap alatt 12 ezer NDK-állampolgár távozott Ausztrián át az NSZK-ba, november végéig pedig összesen mintegy 60-70 ezer keletnémet hagyta el hazáját Magyarországon keresztül. A magyar döntés lavinát indított el; két hónap sem kellett, és november 9-én ledöntötték a berlini falat.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Ezekkel a politikusokkal elmehetnek... Csak pofáznak, de semmit nem tesznek, mert a pénzt a mi bérmunkásaink termelik. És nekik ez így jó. Más meg nem érdekli őket. Sajnos már csak lenézni tudom őket! Persze ez nekik nem árt. De véleményem még lehet. Remélem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
advocat
Ezekkel a politikusokkal elmehetnek... Csak pofáznak, de semmit nem tesznek, mert a pénzt a mi bérmunkásaink termelik. És nekik ez így jó. Más meg nem érdekli őket. Sajnos már csak lenézni tudom őket! Persze ez nekik nem árt. De véleményem még lehet. Remélem.
verőce21
"Itt az ideje, hogy a magyar költők új metaforákat keressenek hazájuk helyzetének jellemzésére, mert …szilárd helye van Európa közepén". - A németeknél is itt az ideje, hogy egy új Goethe szülessen, aki meghatározza hazája gondolkodását és új irányt mutat a Willkommenskultur helyett! :)
Borsodi
Elírás! Magyarország már nem komplett.
csak úgy....
@verőce21: fogadok,ha a magyar a maga pöcsével foglalkozott vóna az utóbbi 300 évben és nem mindíg másokéval...,talán lett vóna belölük valaki,de egy bünbak keresö nép,nem veszed észre,hogy az Árpádház kihalása óta nevetségesek vagytok!?
fideszes gyökér
Nem a [email protected] nem kompország, tele van az egész az Orbán migráncsaival.
Ukránok mindenhol.
Lopnak, verekednek.
Pontosan tudom, mivel a biztonsági őreink naponta kapkodják el őket.
RonaGyuri
az a derék Wolfgang Schäuble, olyan professzorosra vette a figurát: nem zavarják a tények! =))
A kompország dolog sajnos valóban meghaladott, mára sokkal inkább gátlástalan lator országgá kezdünk válni! =))
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: (23:32) Magyarországnak "szilárd helye van Európa közepén". - ezt nálad komolyabb ember mondta!
Te meg a pöcsöddel foglalkozzál!
Sámannus
Most már süllyedő hajó. Csak az érzi magát biztonságban akinek saját jachtja van.
kokopelli
@fideszes gyökér: ...és az Orbán tovább kompozik!Az egyik partról elhozza a lóvét,és azzal a másik parton
a Putyin-csehóban "játsza az eszét"!
Fantomasz
Ki az aki azt gondolja hogy saját maguktól nyitották meg a 6árt ?
Bizonyosan megelőzte ezt egy -két telefonhívás.
Fantomasz
Mint utólag kiderült Gorbacsov 1986 óta azon munkálkodott hogyan kéne szétverni a Szovjetúniót mert tart6atlannak ítélte meg az állapotokat . Elöször a háttérből munkálkodott mint a A Szovjet Kommunista Párt főtitkára (1985.–1990.)
Majd szovjetúnió elnöke ( 90-91)
kokopelli
@RonaGyuri: Ő volt az akivel együtt a "nagy" Helmuth Kohl a törvénytelen pártfinancírózásnál 1990/91-ben
megbukott! A Kohl elhúzott (lemondott),a csórikám meg idővel olyan posztot kapot,ami egy lépcsővel az A.Mer-
kel fölött van!
@Fantomasz: (13:51) Nálad a pont! A DDR-esek Ny.Németországba igyekeztek,és biztos nem "Honi"-hoz vissza
keletre!Bonn-ból rá kellett bólintani! Ugyanúgy,mint a prágai NDK -Konzulátusra menekülteknél,akik vonatot kértek
Ny.Németország felé megállás nélkül!A kül. állomásokon a szerelvényre a lassításkor tucatnyi keletnémet ugrott fel!
Fantomasz
Új Teoria :
2007 május 2.án a Kádár sírt máig ismeretlen tettesek kirabolták.Eltűnt a medencétől felfelé lévő csontok és a koponya .
A Kádár egyedül feküdt egy korteremben , azon a napon halt + amikor Nagy Imrét és társait felmentették .
Nem lehet hogy abban a koponyában volt egy lyuk ,Talán bekérette a szolgálati fegyverét ,vagy még borzalmasabb dolog történt ott.
Én nem hiszem el hogy a Fiumeiben csak úgy neki lehet állni kiásni egy másfél méter mély sírt és lazán felbontani egy dulpakopit amekyikből az egyik fémből van . Az flex nélkül nem igazán megy .
Ha igazam van a bizonyíték eltűnt v szinű végleg .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok