Ahogy azt az idős honpolgárok megszokták, a nyugdíjakat rendre 12.-én utalja a Magyar Államkincsár minden hónapban. Vannak azonban olyan hónapok, amikor ez a dátum hétvégére esik. Emlékezetes nagy botrány volt ebből idén januárban, és most megint egy olyan utalási időszak jön, amikor 12.-e egy hétvégi napra esik.

Micsoda véletlen: még a választás előtt megérkezik a nyugdíj

Az államkincstár honlapján található tájékoztató szerint a következő, októberi utalási rendet is megbolygatja a naptár. Mivel 12.-e szombatra esik, ezért már pénteken, 11.-én megtörténik az utalás.

Erre azért van szükség egyebek mellett, mert a bankok – és vélhetően a folyósítást indító állam – utalási, illetve elszámolási rendszerei nincsenek felkészítve az azonnali utalások indítására és fogadására. Pedig ez lehetővé tenné, hogy pár másodperc alatt megérkezzenek az utalások, akár hétvégén is.

Természetesen a nyugdíjak folyósítása egyszeri nagy számú megbízást jelent, amit úgy kell beállítani, hogy ne bénítsa le a rendszert, történjék a nap bármely szakában az indítás. Mindenesetre ez még nem kérdés, mivel az azonnali utalás bevezetését 2020 márciusára halasztották. Egyébként sem biztos, hogy ez végül kiterjed a nyugdíjakra. Amikor ez ügyben Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordultunk, mert közeledett az azonnali utalás bevezetésének legutóbbi határnapja, azt a választ kaptuk, hogy a nyugdíjak utalásának ügyében hamarosan tájékoztatást ad majd a tárca. Ez elmaradt, vélhetően azzal összefüggésben, hog végül az egész átállást elhalasztották.

Ezért idén még a régi metódus szerint történik a pénzek folyósítása, tehát októberben már pénteken meg kell érkeznie a pénznek. Ebből januárban komoly kalamajka lett, mivel rosszul állították be az utalásokat, így sok nyugdíjas csak órákkal vagy napokkal később jutott hozzá pénzéhez.

Külön érdekessége még az esedékes nyugdíjutalásnak, hogy azon a hétvégén önkormányzati választást tartanak az országban. Azt a blamát pedig nyilván el kívánja kerülni a kormány, hogy a januárihoz hasonló kínos helyzetbe kerüljön. Sok szavaztba fájna, ha megismétlődne az eset, ezért bizonyára extra figyelemmel fogják kísérni az utalásokat, hogy a nyugdíjak rendben megérkezzenek.

Ami az év hátralévő hónapjait illeti, novemberben 12.-én, kedden érkezik az utalás, decemberben pedig 3.-án szintén egy keddi napon. Ebben a két hónapban kapják meg az idősek a nyugdíj-kiegészítésüket és a prémiumot is.

Forrás: mfor.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Firkász már megint hülye vagy ezt a okt. 11. dátumot már régen közzétették, mikor még szó se volt az önkoris választásokról !!!
Mit kelted itt a hangulatot marha !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Ja, nem a svájci indexálásról meg az inflációkövető nyugdíjemelésről van szó ezúttal sem, hanem éppen annyi "pízről", amiből a tekintetes felcsúti alighanem éhen halna, ha éppen nem Németh Szilárd főztjéből vagy a karmelita-plebejus menzakajából tolná befele a napi (!) tápanyagot. A 332 forintos forint-euró árfolyam árnyékában. Azért elgondolkodtam azon, hogy vajon hány ilyen kibaszottul jól teljesítő, sereghajtóból éllovassá kapaszkodott, atombiztos lábakon álló gazdaság van a földgolyón, ahol egy 9 ezer forintos – megzabálhatatlan – utalvány bejelentése után magára valamit is adó szépkorú nem küldi el a halál faszára az őt kreténnek néző útonállókat?!
advocat
@Eladott Ország: sajnos sokan nem. Mert hálásak Viktornak, hogy adta! Itt tartunk!
simmering73
Akik számlára kapják, azoknak 12.-én utalják a nyugdíjat. Mivel ez szombatra esik, ezért utalják 11.-én. Ez egy hülye cikk lett.
Macskaszem
A fizetéssel is így van az évnek bármelyik szakaszában, ha hétvégén van tizedike, pénteken utalnak. Semmi köze a választáshoz.
Eladott Ország
Ahol abból is propagandát lehet csinálni, hogy hamarabb érkezik a nyugdíj, az egy idióta kormány, azaz a hülyék gyülekezete.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.