Lapinformációk szerint salátatörvényben szüntetné meg a Nemzeti Kulturális Alapot a kormány. Kiszivárgott információk szerint akár már a jövő héten eldőlhet az NKA sorsa. Az artportal azt írja, az új javaslatcsomag megszüntetné a független színházak működési támogatásait is. A kőszínházi világot illetően pedig lényeges változás történne az igazgatói kinevezésekben: itt az emberi erőforrás-miniszter kapna egyetértési jogot.

Az artportal információi szerint készül a kormányzat „kulturális törvényjavaslata”, mellyel 2020. január 1-től megszüntetnék az 1993 óta működő Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Emellett létrehoznának egy kultúrstratégiai tanácsot, amely alá rendelnék az NKA pénzét. A törvényjavaslat értelmében ágazatonként egy-egy kiemelt intézményt jelölnének ki, melyek vezetőiből jönne létre a kultúrstratégiai tanács, akik fölött az emberi erőforrás-miniszter állna.

Az oldal szerint a törvényjavaslat a színházakat is erősen érintené. Megszűnnének a független színházak működési támogatásai, az önkormányzati fenntartású színházakban pedig lényeges változás történne az igazgatói kinevezésekben, ahol az emberi erőforrás-miniszter kapna egyetértési jogot (jelenleg a Fővárosi Önkormányzat nevezi ki az igazgatókat).

A törvényjavaslat állítólag a stratégiai kormányülést követően, kivételes eljárásban, akár már jövő szerdán a parlament elé kerülhet.

Forrás: artportal, 24.hu, ATV

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
NER bosszú apró lépésekben. A legutóbbi botrány csak ürügy erre a lépésre, talán nem is volt véletlen, régóta tudták mi van a biliben, de most kapóra jött és kiborították.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Rockxy: A gombnyomogató társulat ezt is megszavazzá, mint annyi mást. Sokszor fogalmuk nincs, pláne saláta törvény esetében mire is mondtak a "lelkiismeretük" szerint igent!
nezelodo
@Csizmás Kond: Szerintem te színházat még nem láttál belülről, valószínű mellette sem mentél el, de azért van véleményed, olyan amit az M1 műsorában hallottál, vagy a Retro rádió "híreiben", amit "liberális lószardemokrácia" néven ismersz. Ez nem a színházi világot minősíti, hanem téged.
Csizmás Kond
@nezelodo: Nem..én most léptem le a falvédőről, de biztos vagyok benne hogy te direkt ott születtél.
nezelodo
@Csizmás Kond: Pedig jó helyen lehettél a falvédőn, a pamutgombolyaggal...
Málna
@Qqberci: Lehet. Az nevezi ki a vécésnénit, aki a vécét üzemelteti, finanszírozza. Logikus, nem?
evacica
Ebből is látszik Orbán nem bírja elviselni Bp elvesztését! Kisstílű piti ember, hajtja a bosszú vágy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.