Több üzletláncnál megelégelték a dolgozók, hogy az érdekképviselet megítélésük szerint gyakran nem az ő szempontjaik szerint jár el a KASZ.

Elveszítheti vezető tárgyalási és döntési pozícióját a vállalatokkal és a kormánnyal szemben az áruházi munkavállalók jövőjéről évtizedekig monopolhelyzetben egyezkedő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ)

– írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Az MTI szemléje szerint belső feszültségek, központosított gazdálkodásból eredő kérdőjelek és bizalmatlanságból megvont jogkörök miatt döntött úgy a KASZ egyik alapszervezete, hogy a tagokkal együtt átcsatlakozik egy másik érdekképviselethez a magyar tulajdonú Coop üzletláncnál.

Változhat a munkavállalók eddigi képviselete

A hírek szerint

már kétezer körül jár az alapszervezettel átigazolt munkavállalók száma, ami azért érdekes, mert ha arányuk eléri a jogszabályban meghatározott mértékhez képest a kritikus tömeget, az ágazati érdekegyeztető fórumokon, illetve a bértárgyalásokon eddig erőfölénnyel tárgyaló KASZ elveszítheti törvény adta jogát a reprezentativitásra.

A lap értesülései szerint

több üzletláncnál megelégelték a dolgozók, hogy az érdekképviselet megítélésük szerint gyakran nem az ő szempontjaik szerint jár el.

Iparági hírek szerint belső körökben ennél is többeknek szúrja a szemét, hogy megváltozott a szakszervezet gazdálkodása, és miközben nőttek a tagdíjbefizetéseik, a jogköröktől megfosztott alapszervezeteknek egyre kevesebb pénz jut vissza.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
nem csak cucilzmusban volt igaz, hogy még annyit sem ér, mint a pápa himbilimbije! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
nem csak cucilzmusban volt igaz, hogy még annyit sem ér, mint a pápa himbilimbije! =))
Nessy
@RonaGyuri: Mára még rosszabb! A kormány tenyeréből eszik, és mindenre rábólint, amit pártunk és kormányunk óhajt.
tudode
És akkor mi van!
.
Ma már valamelyik fideszes, szakbarbár parlamenti képviselő pénteken benyújtja/eljuttatja a házmesterhez a klf. lököm, bököm törvényjavaslatot, és a gombnyomogatók parancsra megszavazzák, mindenféle, még tárca szintű egyeztetés nélkül!
Eladott Ország
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökére, továbbá Cser Ágnes a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnökére semmi szükség, mivel ők kizárólag mindig a hatalmon lévő kormány seggét nyalták. Sajnos az ezt megelőzőek, Gaskó István, 1996 és 2016 között a Liga Szakszervezetek konföderáció, illetve 1991 és 2015 között a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke, Szőllősi Istvánné (PSZ) stb.. csak egy rakás szarok voltak. A szakszervezetek ugyanis – ha működőképesek lennének – több százezer hazai munkavállalót képviselnének, akik egy esetleges sztrájk alkalmával megbéníthatnák az országot, amely végső soron a kormány bukását jelenthetné. Ez a forgatókönyv azonban – véleményem szerint – nem lehetséges, úgy legalábbis biztosan nem, hogy a szakszervezeti vezetők nagy többsége Orbán zsebében van.
cikicakk55
Na fene! Azt sem vettem észre,hogy eddig volt.Jó lenne ha nem külön lenne egészségügyi dolgozók szervezete,meg tanárok szervezete,meg közmunkások szervezete,meg a fene tudja milyen munkásoknak van még saját szervezetük,hanem összefognának és szakmától független minden Magyar dolgozónak a képviseletét egységesen segítenék. Az egészségügy el megy tüntetni,de csak Ők, a tanárok is külön, a mezőgazdaságiak,vállalkozók,máv,volán,külön külön. Ez kevés. Egyszerre kéne minden Magyar dolgozó érdekét képviselni. Saját magától a tanár nem fog elmenni az EÜ dolgozók tüntetésére,mert nem ér rá,vagy nem szólnak nekik. Önöknek vezetőknek kéne az összes szakma dolgozóját egységesen,minden városban az önkormányzat elé csődíteni,Budapesten meg a parlament elé. Nem elég,hogy a politikai pártok annyi darabra tépték az országot és a lakosait,ahány párt van? Érdeke mindenkinek ugyan az lenne,pártoktól függetlenül.
ómió
Nem a dolgozói érdekek voltak nála az elsők? De, hisz, akkor "haladó" volt, nem?!
ómió
@Eladott Ország: A hatalomért bizony Moszkvában is azt csináltátok! Ahogy ma Brüsszelben! A bolsi agitproplinkekkel meg a latrinába!
ómió
@Eladott Ország:Az ügynöktörvény? Változatlanul! Mihelyt előadjátok a több vagonnyi elégetett ügynökaktát, ami a "legkíválóbb efftársaitok" terhelő adatait semmisítette meg, azonnal lesz "ügynöktörvény" is! Az aljas mocskolódásaidat meg, eminens bolsi tetüként, majd a pártszemináriumon olvasgasd saját magad.
ómió
@Eladott Ország: Meg a nénikédé, amit másra hazudsz, szarkupac! A ventillátorba is magadat aprózod! Úgy került oda!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.