Az elmúlt harminc évben a magyar bor újjászületett, töretlenül fejlődött, és egy emberöltőnyi idő alatt győztessé vált a minőség forradalmában – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a II. Kárpát-medencei Borrendek Találkozóján szombat este Kecskeméten.

Kövér László: ha van sikerágazatunk, akkor az a borászat
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Koczor Kálmán, a Magyar Borászok Országos Szövetségének elnöke és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke (b-j) a II. Kárpát-medencei Borrendek találkozója alkalmából rendezett Borrendi Bálon Kecskeméten, a Három Gúnár Rendezvényháznál 2020. március 7-én. MTI/Bús Csaba

Kövér László szerint ha van sikerágazat a rendszerváltoztatás ellentmondásos történetében, akkor az a borászat. És mindez a magyar borászoknak köszönhető – tette hozzá.

Hangsúlyozta: azért lehet ma este a "feltámadás bora" az asztalunkon, mert az elmúlt évtizedekben feltámadtak borászaink, ott voltak a szőlőkben és pincékben, és voltak elkötelezett emberek, akik megőrizték és újjáteremtették a borkultúrát a Kárpát-medencében.

Mint mondta: nemcsak a borászkodást kezdték újra, de újra megszervezték azokat a közösségeket is, amelyek a szakma tisztességéért küzdenek.

A borlovagok és a borrendek feladata ugyanaz, mint egykor a végvári vitézeké, ahogy Balassi Bálint írja: "Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak" – tette hozzá.

A magyarság 2010-ben történelmi esélyt teremtett magának a 21. századi feltámadásra, de sok mindenre lesz szüksége ehhez: hitre, reményre, szeretetre, akaratra, összetartásra és munkaáldozatra – mondta.

A házelnök szerint, "mindannyian mindenkor csak annyira élünk, amennyire Magyarország él". Igaz ez a magyar borászatra és a magyar borászokra is. Elég, ha borvidékeink és borászközösségeink felemelkedésére, süllyedésére vagy éppen pusztulására gondolunk.

Kövér László emlékeztetett: az oszmán hódítás elvette a középkori Európa legjelesebb borvidékét, a Szerémséget, a filoxéra és az urbanizáció pedig a Buda várát körülölelő nagyszerű hegyeket. Trianon után sokáig nem ihattunk ménesi és küküllői bort, nem ízlelhettük a kárpátaljai hegyek levét, és hosszú évekig kellett huzakodni, hogy meddig is tart valójában a Tokaji borvidék.

Mindig voltak azonban, akik újra kezdték: újra telepítették a szőlőt, újra kiásták a borospincéket és kemény munkájuk nyomán újra került bor a hordókba.

Emlékeztetett: a kommunizmus a borászattal is elvégezte a maga pusztítását, ami felért egy újabb filoxéra-vésszel. A bor kultúrája ugyanúgy összeomlott, mint a nemzet életének megannyi más területe, hiszen szétverték a borászatot megtartó és megújító közösségeket is. Miközben népbetegség lett az alkoholizmus a létező szocializmus hosszú évei alatt, eltűnt a minőség.

A rendszerváltoztatáskor kaptunk azonban egy lehetőséget, hogy újjáépítsük az életünket, a kultúránkat és a közösségeinket – fogalmazott Kövér László.

Az összesen 26 borrend részvételével zajló II. Kárpát-medencei Borrendek Találkozóján Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere köszöntőjében elmondta: szövetségük 34 éve azért alakult, hogy a borrendek kifejezésre juttathassák összetartozásukat.

Kiemelte: a bor azon túl, hogy élvezeti cikk, összetartja és építi a barátságot. Magyarország szőlő- és bortermelése évszázados hagyományra tekint vissza, a magyar bor minősége kiváló, a kulturált borfogyasztás közösségmegtartó szerepe jelentős – tette hozzá.

(MTI)

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Látom kötelező a zsebre dugott kézzel való beszélgetés. A bunkóság magasiskolája. Vajon kitől tanulták ezek a bugrisok?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Klubtag
@nemkati: ...ÁMEN...de félek, hogy ez nem lesz olyan könnyű, a gazemberek és azok fizetett pribékei nem szoktak hozzá a demokrácia játékszabályaihoz...
Klubtag
@fahrenheit451: ...így igaz, sok tízezer év macsó uralom után ki kellene próbálni (természetesen ugyanennyi "kihordási" időt engedve), hogy ugyan mire mennének a hölgyek, mert amerre ma - a hímivarúak vezetésével - tart az emberiség, az igencsak kétségbeejtőnek látszik...én bíznék abban, hogy az összes baj tekintetében nem szerepcserében, hanem inkább más módszerben találnának megoldást
human
@Gyütt Mönt: Mert rosszul értelmezed a sikert a foci esetén. Ott az átjátszott milliárdok a siker mérőszámai és jól teljesítenek. Annyira, hogy a külföldi érdekeltségeiket is már külföldön vásárolt vagy alapított futball akadémiákon keresztül finanszírozzák.
De az sem véletlen, hogy a többi látványsportág élére is fideszes politikusok kerültek. Így biztosítható a pénz áramlásának útja.
ómió
@Clavigo: 2008. végén kopogtatott! Amikor Böszme vezéretek visítva rohant előle az IMF-hez gigakölcsönért! Miután azt népzsebelés fejében meg is kapta, ezzel sikerült elhárítania, hogy belépjen és még évekig "csak" a küszöbön várakozott!
kokopelli
A Kövér maga "siker volt" amikor ezt mondta. Emlékszem,hogy apámék a berúgottaknál azt monták,hogy "siker" a
csórikám,vagy "rendesen becsavart" a szerencsétlen!

!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.