Az elmúlt harminc évben a magyar bor újjászületett, töretlenül fejlődött, és egy emberöltőnyi idő alatt győztessé vált a minőség forradalmában – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a II. Kárpát-medencei Borrendek Találkozóján szombat este Kecskeméten.

Kövér László: ha van sikerágazatunk, akkor az a borászat
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Koczor Kálmán, a Magyar Borászok Országos Szövetségének elnöke és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke (b-j) a II. Kárpát-medencei Borrendek találkozója alkalmából rendezett Borrendi Bálon Kecskeméten, a Három Gúnár Rendezvényháznál 2020. március 7-én. MTI/Bús Csaba

Kövér László szerint ha van sikerágazat a rendszerváltoztatás ellentmondásos történetében, akkor az a borászat. És mindez a magyar borászoknak köszönhető – tette hozzá.

Hangsúlyozta: azért lehet ma este a "feltámadás bora" az asztalunkon, mert az elmúlt évtizedekben feltámadtak borászaink, ott voltak a szőlőkben és pincékben, és voltak elkötelezett emberek, akik megőrizték és újjáteremtették a borkultúrát a Kárpát-medencében.

Mint mondta: nemcsak a borászkodást kezdték újra, de újra megszervezték azokat a közösségeket is, amelyek a szakma tisztességéért küzdenek.

A borlovagok és a borrendek feladata ugyanaz, mint egykor a végvári vitézeké, ahogy Balassi Bálint írja: "Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak" – tette hozzá.

A magyarság 2010-ben történelmi esélyt teremtett magának a 21. századi feltámadásra, de sok mindenre lesz szüksége ehhez: hitre, reményre, szeretetre, akaratra, összetartásra és munkaáldozatra – mondta.

A házelnök szerint, "mindannyian mindenkor csak annyira élünk, amennyire Magyarország él". Igaz ez a magyar borászatra és a magyar borászokra is. Elég, ha borvidékeink és borászközösségeink felemelkedésére, süllyedésére vagy éppen pusztulására gondolunk.

Kövér László emlékeztetett: az oszmán hódítás elvette a középkori Európa legjelesebb borvidékét, a Szerémséget, a filoxéra és az urbanizáció pedig a Buda várát körülölelő nagyszerű hegyeket. Trianon után sokáig nem ihattunk ménesi és küküllői bort, nem ízlelhettük a kárpátaljai hegyek levét, és hosszú évekig kellett huzakodni, hogy meddig is tart valójában a Tokaji borvidék.

Mindig voltak azonban, akik újra kezdték: újra telepítették a szőlőt, újra kiásták a borospincéket és kemény munkájuk nyomán újra került bor a hordókba.

Emlékeztetett: a kommunizmus a borászattal is elvégezte a maga pusztítását, ami felért egy újabb filoxéra-vésszel. A bor kultúrája ugyanúgy összeomlott, mint a nemzet életének megannyi más területe, hiszen szétverték a borászatot megtartó és megújító közösségeket is. Miközben népbetegség lett az alkoholizmus a létező szocializmus hosszú évei alatt, eltűnt a minőség.

A rendszerváltoztatáskor kaptunk azonban egy lehetőséget, hogy újjáépítsük az életünket, a kultúránkat és a közösségeinket – fogalmazott Kövér László.

Az összesen 26 borrend részvételével zajló II. Kárpát-medencei Borrendek Találkozóján Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere köszöntőjében elmondta: szövetségük 34 éve azért alakult, hogy a borrendek kifejezésre juttathassák összetartozásukat.

Kiemelte: a bor azon túl, hogy élvezeti cikk, összetartja és építi a barátságot. Magyarország szőlő- és bortermelése évszázados hagyományra tekint vissza, a magyar bor minősége kiváló, a kulturált borfogyasztás közösségmegtartó szerepe jelentős – tette hozzá.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Látom kötelező a zsebre dugott kézzel való beszélgetés. A bunkóság magasiskolája. Vajon kitől tanulták ezek a bugrisok?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Látom kötelező a zsebre dugott kézzel való beszélgetés. A bunkóság magasiskolája. Vajon kitől tanulták ezek a bugrisok?
staro2
Kövért normálisnak nevezni még tévedésből sem lehet.
Qqberci
Például megszületett a Tokaji Ecetes...
SystemError
"ha van sikerágazat..." Mi ez a kishitűség Kövér elvtárs? Itt minden sikerágazat! Nem szoktad nézni az MTV híradót?
Clavigo
Kövér,,te egy ökör vagy...Màr Pápán is látszott rajtad,hogy egy gyökér vagy..
human
Bármiből lehet sikerágazat amibe pár milliárd állami támogatást beleöntenek.
fahrenheit451
www.youtube.com/watch?v=9B-W2XEhFnA

A májrák (my rák) ajánlásával.
Magyar olaj, a bor.
Ezzel csak az a probléma, hogy az az ország, amelyik a természeti kincseit árulja, az kevés.
Az nem a nemzet erejéről szól, hanem a természet adta kincs kihasználásáról - sokak vagy egyesek számára.

Én már ittam jó bort, de annyit nem ér a különbség.
Kobányai! Világos?
Sziszifusz
" Kövér László: ha van sikerágazatunk az a borászat."
Hát igen ! A megalázóan alacsony szőlőfelvásárlási árak a borászatokat igen nagy nyereséghez juttatták.

Szüret előtt elhíresztelték, hogy a pincészetek nem tudnak mit kezdeni a 2019-es rekord közeli terméssel, mivel minden tároló kapacitásuk töltve van.
Amit megvesznek azért csupán, előző évi árak Kb. 50 %-át tudják kifizetni. Erre jött az uniós pénzből támogatott "zöldszüret", ami látszólag előnyösebb volt a termelőnek, a normál szőlő szüretnél.

Érdekes módon, miután véget értek a szüretek, kiderült, hogy téves (?) volt a termés várható mennyiségről szóló becslésük, nemhogy több, hanem lényegesen kevesebb szőlő termett az átlagosnál .

Utólag kiderült az is, hogy például a szlovák borászatoknál, az itthonihoz képest kb. háromszoros áron történt a szőlőfelvásárlás. Nekik megérte.

A területet ismerőktől származó információk szerint, nagyobb magyar borászatok egy része importra kényszerült(?) ezért nagy mennyiségben hozott be kétes eredetű olcsó olasz bort, melyet palackozva hazai termésként értékesített.

Felmerül a kérdés, hogy ebben az ügyben az illetékes politikusok miért nem tettek lépéseket ? Kiknek az érdekében hagyták a szőlőtermelők kizsigerelését ? A szőlőtermelők érdek képviselete , a hegyközségek miért nem reagáltak ?

Úgy bűzlik ez a történet mint az összes többi Fideszes projekt .
Béla333
Ez a Kövér is képtelen úgy társaságban megjelenni, hogy ne ba@@a zsebre a kezét.
Ez amolyan Fideszes bunkó szokás...
justhpeter
Kövért már régen el kellett volna zavarni a térerőhiányba.a bandájával együtt.
tudode
Túl rég rontják a levegőt ezek az álságoSS, divatból kiment csodabogarak ahhoz, hogy a klánnak ne lenne köze bármely TAJ SIKER ágazathoz úgy ellenzékben, mint KÚRmányon!!!
.
Emlékszünk még talán:
.

------- ÖSSZEFOGLALÓ RÉSZJELENTÉS AZ ORBÁN CSALÁD ÁLLAMI FORRÁSBÓL TÖRTÉNŐ GAZDAGODÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZŐLŐBIRTOKOKRA VIZSGÁLÓBIZOTTSÁGA MUNKÁJÁRÓL .
.
www.parlament.hu/irom37/18470/18470.pdf
.
Érdemes beleolvasni abba, hogy valami Sáradüllőben is borászkodtak a közlóvéből, a háztartásbeliekre írva az összeharácsolt vagyonkát, amit valószínüleg a tanácstól kapott lakásbiznisszel alapozta meg a két kufár:
.
www.hocipo.hu/content/view/128_feszekrakas_orban_modra
.
Bezzeg a Repülős Gizi néni fél életét dutyiban döltötte bugyi lopásért!!!
human
Tarsoly Csaba (Quaestor vezér) és Erdő Péter bíboros is próbáltak együtt beszállni a borászati bizniszbe. Aztán fura pénzügyi machinációk után bebukott a dolog. Remélem a bíboros urat csak behúzták a csőbe.
Gyütt Mönt
@human: nem egészen, lásd a focit. A nézőszám is önmagáért beszél.
ómió
Pláne a habzóborászat! Egyik "doyen"-je még államcsődöt is "kivívott" nekünk!
nemkati
Igencsak érdekes dolgokat tudnak mondani ezek a csalással hatalomba került ostoba bunkók. Sikerágazat az 0rbán és pereputtya, haverjai által felvásárolt szőlők és a borászat, ez kell a magyarnak, meg a pálinkaliberalizáció (az egyetlen liberalizáció, amit melldöngetve magukénak helyeselnek). Sikeres még a migráció és Brüsszel megállítása, a hajléktalanok, ügyvédek, cigányok bűnösnek titulálása, a koronavírus kezelése, az oktatás és az egészségügy felvirágoztatása, a bámulatosan tökéletes unortodox kamat- és devizapolitika.
A legtöbb dologban, amit büszkén dicsérnek és a maguk hatalmas sikerének mondanak, Európában, vagy akár a világban az utolsó helyeken szerepelünk. Talán mindent a visszájáról néznek, 10 (30?) éve fordítva ülnek 0rbán döglött dakota lován és nem is veszik észre, vagy ennyire ostobák, vagy ennyire ezzel a hazug propagandával akarják hülyíteni a birkáikat és megtartani a hatalmukat. Gratula mindenkinek akik még hurráznak is nekik.
Sámannus
Ott gazsulálnak nektek a legtöbben azé.
Clavigo
@ómió: Mikor volt " államcsőd",,te agyalágyult?? A dátum érdekelne..
nemkati
@Eladott Ország: Tudod, mi lenne az igazi siker? Az, ha a közszférában a fizetések legalább 100 %-kal emelkednének (egészségügyi, oktatási alkalmazottak, rendőrök, tűzoltók, egyéb közalkalmazottak, a szociális szférában dolgozók fizetése), a nyugdíjak, rokkant ellátás, szociálisan rászorultak jövedelmének korrekt emelése, a képviselők javadalmazása meg 300 %-kal csökkenése (sajnálatosan!). Ha nem stadionépítésben, úniós pénzek lenyúlásában, irgalmatlan méretű korrupcióban, más országokban történő iskolák, templomok, kórházak építésében jeleskednénk, hanem ezen a 93 ezer négyzetkm-en építenénk bérlakásokat, hoznánk rendbe a kórházakat és iskolákat, és biztosítanánk a szabad, gondolkodásra, gondolkoztatásra épülő oktatást, kultúrát. Ez volt a magyarok elvárása 30 éve, és ez ma is. Bármit is mond vagy gondol az a szemétláda hazug korrupt aljas hataloméhes nemzetellenes 0rbán!
staro2
Túltámogatott fidesz közeli "sztárborászok " erősen közepes minőségű de piszkosúl túlárazott borokat készítenek.
Sikerágazat. Ja.
fahrenheit451
Kőagy, a lovag (én is lovaggá ütlek, ha akarod - többször is, sokáig ütlek lovaggá - vén geci!), a harmadik geci, az meg ki? Azt mivel jellemezzem?
Biztos van Mercédesze.
A buta bugris paraszt, aki azt hiszi, hogy van - egy vagy több - Mercédesze, mindene meg van...
Uramatyám, a magyar idült parasztoktól óvjál meg énengemet !!!
Klubtag
@nemkati: ...a javaslataidat biztos, hogy nem fogják véghez vinni (hogyisne, hogy még a végén közép-európa svájca legyünk) viszont az új NAT-tal az egész országból egy átnevelőtábort remélnek felépíteni és működtetni a visszaálmodott nemzeti nagyság legnagyobb dicsőségére.
nemkati
@Klubtag: Nincs sok sanszuk és idejük erre. Szerencsére a magyarok többségének több esze van minthogy végrehajtsa ezt a gazemberséget. Na meg 2022-ben eltakarodhatnak - egészen a börtönig!
fahrenheit451
Az én első szerelmem nagyon bírná, amiket itt írok.
Lázadó a csaj - mindig, minden ellen, csak úgy, mert ilyennek született.
Én mondtam már neki sokszor, hogy neked jó (norvég hajós kapitány a férje, aki fehér ló helyett fehér óceánjárón érkezett, brutális sok milliós fizetéssel, és szereti őt, és gyerekük is van), és ne lázadjál már annyit De ez a nő, életem első (és utolsó) szerelme, aki kurvára hasonlít Jane Fodára (vagy Jane Fonda hasonlít rá kurvára), ez csak lázad...
Nem bírja ki lázadás nélkül..
Soha!
Még a nőnapon is képes lázad - minden és mindenki ellen.
A kurva életbe!
Klubtag
@nemkati: ...ÁMEN...de félek, hogy ez nem lesz olyan könnyű, a gazemberek és azok fizetett pribékei nem szoktak hozzá a demokrácia játékszabályaihoz...
Klubtag
@fahrenheit451: ...így igaz, sok tízezer év macsó uralom után ki kellene próbálni (természetesen ugyanennyi "kihordási" időt engedve), hogy ugyan mire mennének a hölgyek, mert amerre ma - a hímivarúak vezetésével - tart az emberiség, az igencsak kétségbeejtőnek látszik...én bíznék abban, hogy az összes baj tekintetében nem szerepcserében, hanem inkább más módszerben találnának megoldást
human
@Gyütt Mönt: Mert rosszul értelmezed a sikert a foci esetén. Ott az átjátszott milliárdok a siker mérőszámai és jól teljesítenek. Annyira, hogy a külföldi érdekeltségeiket is már külföldön vásárolt vagy alapított futball akadémiákon keresztül finanszírozzák.
De az sem véletlen, hogy a többi látványsportág élére is fideszes politikusok kerültek. Így biztosítható a pénz áramlásának útja.
ómió
@Clavigo: 2008. végén kopogtatott! Amikor Böszme vezéretek visítva rohant előle az IMF-hez gigakölcsönért! Miután azt népzsebelés fejében meg is kapta, ezzel sikerült elhárítania, hogy belépjen és még évekig "csak" a küszöbön várakozott!
kokopelli
A Kövér maga "siker volt" amikor ezt mondta. Emlékszem,hogy apámék a berúgottaknál azt monták,hogy "siker" a
csórikám,vagy "rendesen becsavart" a szerencsétlen!

!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.