Az elmúlt harminc évben a magyar bor újjászületett, töretlenül fejlődött, és egy emberöltőnyi idő alatt győztessé vált a minőség forradalmában – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a II. Kárpát-medencei Borrendek Találkozóján szombat este Kecskeméten.

Kövér László: ha van sikerágazatunk, akkor az a borászat
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Koczor Kálmán, a Magyar Borászok Országos Szövetségének elnöke és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke (b-j) a II. Kárpát-medencei Borrendek találkozója alkalmából rendezett Borrendi Bálon Kecskeméten, a Három Gúnár Rendezvényháznál 2020. március 7-én. MTI/Bús Csaba

Kövér László szerint ha van sikerágazat a rendszerváltoztatás ellentmondásos történetében, akkor az a borászat. És mindez a magyar borászoknak köszönhető – tette hozzá.

Hangsúlyozta: azért lehet ma este a "feltámadás bora" az asztalunkon, mert az elmúlt évtizedekben feltámadtak borászaink, ott voltak a szőlőkben és pincékben, és voltak elkötelezett emberek, akik megőrizték és újjáteremtették a borkultúrát a Kárpát-medencében.

Mint mondta: nemcsak a borászkodást kezdték újra, de újra megszervezték azokat a közösségeket is, amelyek a szakma tisztességéért küzdenek.

A borlovagok és a borrendek feladata ugyanaz, mint egykor a végvári vitézeké, ahogy Balassi Bálint írja: "Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak" – tette hozzá.

A magyarság 2010-ben történelmi esélyt teremtett magának a 21. századi feltámadásra, de sok mindenre lesz szüksége ehhez: hitre, reményre, szeretetre, akaratra, összetartásra és munkaáldozatra – mondta.

A házelnök szerint, "mindannyian mindenkor csak annyira élünk, amennyire Magyarország él". Igaz ez a magyar borászatra és a magyar borászokra is. Elég, ha borvidékeink és borászközösségeink felemelkedésére, süllyedésére vagy éppen pusztulására gondolunk.

Kövér László emlékeztetett: az oszmán hódítás elvette a középkori Európa legjelesebb borvidékét, a Szerémséget, a filoxéra és az urbanizáció pedig a Buda várát körülölelő nagyszerű hegyeket. Trianon után sokáig nem ihattunk ménesi és küküllői bort, nem ízlelhettük a kárpátaljai hegyek levét, és hosszú évekig kellett huzakodni, hogy meddig is tart valójában a Tokaji borvidék.

Mindig voltak azonban, akik újra kezdték: újra telepítették a szőlőt, újra kiásták a borospincéket és kemény munkájuk nyomán újra került bor a hordókba.

Emlékeztetett: a kommunizmus a borászattal is elvégezte a maga pusztítását, ami felért egy újabb filoxéra-vésszel. A bor kultúrája ugyanúgy összeomlott, mint a nemzet életének megannyi más területe, hiszen szétverték a borászatot megtartó és megújító közösségeket is. Miközben népbetegség lett az alkoholizmus a létező szocializmus hosszú évei alatt, eltűnt a minőség.

A rendszerváltoztatáskor kaptunk azonban egy lehetőséget, hogy újjáépítsük az életünket, a kultúránkat és a közösségeinket – fogalmazott Kövér László.

Az összesen 26 borrend részvételével zajló II. Kárpát-medencei Borrendek Találkozóján Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere köszöntőjében elmondta: szövetségük 34 éve azért alakult, hogy a borrendek kifejezésre juttathassák összetartozásukat.

Kiemelte: a bor azon túl, hogy élvezeti cikk, összetartja és építi a barátságot. Magyarország szőlő- és bortermelése évszázados hagyományra tekint vissza, a magyar bor minősége kiváló, a kulturált borfogyasztás közösségmegtartó szerepe jelentős – tette hozzá.

(MTI)

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Látom kötelező a zsebre dugott kézzel való beszélgetés. A bunkóság magasiskolája. Vajon kitől tanulták ezek a bugrisok?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Látom kötelező a zsebre dugott kézzel való beszélgetés. A bunkóság magasiskolája. Vajon kitől tanulták ezek a bugrisok?
staro2
Kövért normálisnak nevezni még tévedésből sem lehet.
Qqberci
Például megszületett a Tokaji Ecetes...
SystemError
"ha van sikerágazat..." Mi ez a kishitűség Kövér elvtárs? Itt minden sikerágazat! Nem szoktad nézni az MTV híradót?
Clavigo
Kövér,,te egy ökör vagy...Màr Pápán is látszott rajtad,hogy egy gyökér vagy..
fideszes gyökér
neki mindig az a sikerágazat, ahol ingyen pogácsát adnak neki.
Országgyűlés = nincs ingyen pogácsa.
human
Bármiből lehet sikerágazat amibe pár milliárd állami támogatást beleöntenek.
fahrenheit451
www.youtube.com/watch?v=9B-W2XEhFnA

A májrák (my rák) ajánlásával.
Magyar olaj, a bor.
Ezzel csak az a probléma, hogy az az ország, amelyik a természeti kincseit árulja, az kevés.
Az nem a nemzet erejéről szól, hanem a természet adta kincs kihasználásáról - sokak vagy egyesek számára.

Én már ittam jó bort, de annyit nem ér a különbség.
Kobányai! Világos?
Sziszifusz
" Kövér László: ha van sikerágazatunk az a borászat."
Hát igen ! A megalázóan alacsony szőlőfelvásárlási árak a borászatokat igen nagy nyereséghez juttatták.

Szüret előtt elhíresztelték, hogy a pincészetek nem tudnak mit kezdeni a 2019-es rekord közeli terméssel, mivel minden tároló kapacitásuk töltve van.
Amit megvesznek azért csupán, előző évi árak Kb. 50 %-át tudják kifizetni. Erre jött az uniós pénzből támogatott "zöldszüret", ami látszólag előnyösebb volt a termelőnek, a normál szőlő szüretnél.

Érdekes módon, miután véget értek a szüretek, kiderült, hogy téves (?) volt a termés várható mennyiségről szóló becslésük, nemhogy több, hanem lényegesen kevesebb szőlő termett az átlagosnál .

Utólag kiderült az is, hogy például a szlovák borászatoknál, az itthonihoz képest kb. háromszoros áron történt a szőlőfelvásárlás. Nekik megérte.

A területet ismerőktől származó információk szerint, nagyobb magyar borászatok egy része importra kényszerült(?) ezért nagy mennyiségben hozott be kétes eredetű olcsó olasz bort, melyet palackozva hazai termésként értékesített.

Felmerül a kérdés, hogy ebben az ügyben az illetékes politikusok miért nem tettek lépéseket ? Kiknek az érdekében hagyták a szőlőtermelők kizsigerelését ? A szőlőtermelők érdek képviselete , a hegyközségek miért nem reagáltak ?

Úgy bűzlik ez a történet mint az összes többi Fideszes projekt .
Béla333
Ez a Kövér is képtelen úgy társaságban megjelenni, hogy ne [email protected]@a zsebre a kezét.
Ez amolyan Fideszes bunkó szokás...
justhpeter
Kövért már régen el kellett volna zavarni a térerőhiányba.a bandájával együtt.
tudode
Túl rég rontják a levegőt ezek az álságoSS, divatból kiment csodabogarak ahhoz, hogy a klánnak ne lenne köze bármely TAJ SIKER ágazathoz úgy ellenzékben, mint KÚRmányon!!!
.
Emlékszünk még talán:
.

------- ÖSSZEFOGLALÓ RÉSZJELENTÉS AZ ORBÁN CSALÁD ÁLLAMI FORRÁSBÓL TÖRTÉNŐ GAZDAGODÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZŐLŐBIRTOKOKRA VIZSGÁLÓBIZOTTSÁGA MUNKÁJÁRÓL .
.
www.parlament.hu/irom37/18470/18470.pdf
.
Érdemes beleolvasni abba, hogy valami Sáradüllőben is borászkodtak a közlóvéből, a háztartásbeliekre írva az összeharácsolt vagyonkát, amit valószínüleg a tanácstól kapott lakásbiznisszel alapozta meg a két kufár:
.
www.hocipo.hu/content/view/128_feszekrakas_orban_modra
.
Bezzeg a Repülős Gizi néni fél életét dutyiban döltötte bugyi lopásért!!!
human
Tarsoly Csaba (Quaestor vezér) és Erdő Péter bíboros is próbáltak együtt beszállni a borászati bizniszbe. Aztán fura pénzügyi machinációk után bebukott a dolog. Remélem a bíboros urat csak behúzták a csőbe.
Gyütt Mönt
@human: nem egészen, lásd a focit. A nézőszám is önmagáért beszél.
ómió
Pláne a habzóborászat! Egyik "doyen"-je még államcsődöt is "kivívott" nekünk!
nemkati
Igencsak érdekes dolgokat tudnak mondani ezek a csalással hatalomba került ostoba bunkók. Sikerágazat az 0rbán és pereputtya, haverjai által felvásárolt szőlők és a borászat, ez kell a magyarnak, meg a pálinkaliberalizáció (az egyetlen liberalizáció, amit melldöngetve magukénak helyeselnek). Sikeres még a migráció és Brüsszel megállítása, a hajléktalanok, ügyvédek, cigányok bűnösnek titulálása, a koronavírus kezelése, az oktatás és az egészségügy felvirágoztatása, a bámulatosan tökéletes unortodox kamat- és devizapolitika.
A legtöbb dologban, amit büszkén dicsérnek és a maguk hatalmas sikerének mondanak, Európában, vagy akár a világban az utolsó helyeken szerepelünk. Talán mindent a visszájáról néznek, 10 (30?) éve fordítva ülnek 0rbán döglött dakota lován és nem is veszik észre, vagy ennyire ostobák, vagy ennyire ezzel a hazug propagandával akarják hülyíteni a birkáikat és megtartani a hatalmukat. Gratula mindenkinek akik még hurráznak is nekik.
Sámannus
Ott gazsulálnak nektek a legtöbben azé.
Clavigo
@ómió: Mikor volt " államcsőd",,te agyalágyult?? A dátum érdekelne..
nemkati
@Eladott Ország: Tudod, mi lenne az igazi siker? Az, ha a közszférában a fizetések legalább 100 %-kal emelkednének (egészségügyi, oktatási alkalmazottak, rendőrök, tűzoltók, egyéb közalkalmazottak, a szociális szférában dolgozók fizetése), a nyugdíjak, rokkant ellátás, szociálisan rászorultak jövedelmének korrekt emelése, a képviselők javadalmazása meg 300 %-kal csökkenése (sajnálatosan!). Ha nem stadionépítésben, úniós pénzek lenyúlásában, irgalmatlan méretű korrupcióban, más országokban történő iskolák, templomok, kórházak építésében jeleskednénk, hanem ezen a 93 ezer négyzetkm-en építenénk bérlakásokat, hoznánk rendbe a kórházakat és iskolákat, és biztosítanánk a szabad, gondolkodásra, gondolkoztatásra épülő oktatást, kultúrát. Ez volt a magyarok elvárása 30 éve, és ez ma is. Bármit is mond vagy gondol az a szemétláda hazug korrupt aljas hataloméhes nemzetellenes 0rbán!
staro2
Túltámogatott fidesz közeli "sztárborászok " erősen közepes minőségű de piszkosúl túlárazott borokat készítenek.
Sikerágazat. Ja.
fahrenheit451
Kőagy, a lovag (én is lovaggá ütlek, ha akarod - többször is, sokáig ütlek lovaggá - vén geci!), a harmadik geci, az meg ki? Azt mivel jellemezzem?
Biztos van Mercédesze.
A buta bugris paraszt, aki azt hiszi, hogy van - egy vagy több - Mercédesze, mindene meg van...
Uramatyám, a magyar idült parasztoktól óvjál meg énengemet !!!
Klubtag
@nemkati: ...a javaslataidat biztos, hogy nem fogják véghez vinni (hogyisne, hogy még a végén közép-európa svájca legyünk) viszont az új NAT-tal az egész országból egy átnevelőtábort remélnek felépíteni és működtetni a visszaálmodott nemzeti nagyság legnagyobb dicsőségére.
nemkati
@Klubtag: Nincs sok sanszuk és idejük erre. Szerencsére a magyarok többségének több esze van minthogy végrehajtsa ezt a gazemberséget. Na meg 2022-ben eltakarodhatnak - egészen a börtönig!
fahrenheit451
Az én első szerelmem nagyon bírná, amiket itt írok.
Lázadó a csaj - mindig, minden ellen, csak úgy, mert ilyennek született.
Én mondtam már neki sokszor, hogy neked jó (norvég hajós kapitány a férje, aki fehér ló helyett fehér óceánjárón érkezett, brutális sok milliós fizetéssel, és szereti őt, és gyerekük is van), és ne lázadjál már annyit De ez a nő, életem első (és utolsó) szerelme, aki kurvára hasonlít Jane Fodára (vagy Jane Fonda hasonlít rá kurvára), ez csak lázad...
Nem bírja ki lázadás nélkül..
Soha!
Még a nőnapon is képes lázad - minden és mindenki ellen.
A kurva életbe!
Klubtag
@nemkati: ...ÁMEN...de félek, hogy ez nem lesz olyan könnyű, a gazemberek és azok fizetett pribékei nem szoktak hozzá a demokrácia játékszabályaihoz...
Klubtag
@fahrenheit451: ...így igaz, sok tízezer év macsó uralom után ki kellene próbálni (természetesen ugyanennyi "kihordási" időt engedve), hogy ugyan mire mennének a hölgyek, mert amerre ma - a hímivarúak vezetésével - tart az emberiség, az igencsak kétségbeejtőnek látszik...én bíznék abban, hogy az összes baj tekintetében nem szerepcserében, hanem inkább más módszerben találnának megoldást
human
@Gyütt Mönt: Mert rosszul értelmezed a sikert a foci esetén. Ott az átjátszott milliárdok a siker mérőszámai és jól teljesítenek. Annyira, hogy a külföldi érdekeltségeiket is már külföldön vásárolt vagy alapított futball akadémiákon keresztül finanszírozzák.
De az sem véletlen, hogy a többi látványsportág élére is fideszes politikusok kerültek. Így biztosítható a pénz áramlásának útja.
ómió
@Clavigo: 2008. végén kopogtatott! Amikor Böszme vezéretek visítva rohant előle az IMF-hez gigakölcsönért! Miután azt népzsebelés fejében meg is kapta, ezzel sikerült elhárítania, hogy belépjen és még évekig "csak" a küszöbön várakozott!
kokopelli
A Kövér maga "siker volt" amikor ezt mondta. Emlékszem,hogy apámék a berúgottaknál azt monták,hogy "siker" a
csórikám,vagy "rendesen becsavart" a szerencsétlen!

!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.