A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzése érdekében – jelentette ki a MOK elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kincses Gyula közölte: nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit, a kormányzatnak biztosítania kell, át kell vállalnia az ellátás finanszírozását.

Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja "élesíteni" az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett.

Kincses Gyula köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik életük kockáztatásával állnak helyt a koronavírus-helyzet idején – írja a 24.hu. A Magyar Orvosi Kamara elnöke sajtótájékoztatóján azonban hozzátette: az orvosoknak és nővéreknek nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés.

A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, egy beteget vizsgáló, ellátó orvost nem óv meg a koronavírustól

- jelentette ki Kincses Gyula.

Kincses emlékeztetett, a kamara éri el a legtöbb orvost Magyarországon a legkönnyebben, éppen ezért örömmel részt vennének a koronavírus elleni felkészülésben is. Egyetlen alkalommal ugyan meghívták a kamarát az operatív törzs ülésére, van tehát valamiféle párbeszéd a kormánnyal, de kijelentette:

a kamara szeretne együttműködni a kormányzattal, ám ehhez komoly kormányzati szándék is kell.

"Noha úgy tűnik, hogy ez a járvány ügyében megvan, ugyanakkor fontos figyelmeztetniük a lakosságot, jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek a magyar egészségügyben dolgozók biztonságos munkavégzéséhez". Úgy fogalmazott, az az alapállásuk, hogy az egészségügy a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól is. Mint többször megismételte:

Biztosítsa a kormány a megfelelő védelmet az egészségügyi dolgozók számára. (...) A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, csak a fertőzés továbbadását akadályozza, de a kezelőorvosok védelmét nem.

Lénárd Rita alelnök hangsúlyozta, az orvosok korfája magas, 60 évnél idősebb, ezért ők veszélyeztetettebbek.

Hozzátették,

a védőfelszerelésekből az egész világon hiány van, de a Kamara kéri a kormányt, hogy próbáljon hatékonyabban beszerezni, és ne a háziorvosokra hagyja ezt a feladatot.

Eddig is nehéz volt az egészségügyi dolgozók helyzete, a koronavírus miatt most még nehezebb – hangzott ez a sajtótájékoztatón. Lénárd Rita úgy fogalmazott,

idős, veszélyeztetett kollégákat kevés védőeszközzel, méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával küldünk a frontvonalba.

Svéd Tamás, a MOK titkára szerint nem a műszerek száma, hanem az egészségügyi dolgozók hiánya fogja bedönteni az ellátást és így a koronavírus-járványkezelést is – írja az Index.

Svéd szerint a ma, most érintett kórházi osztályokon rendelkezésre áll a megfelelő védőfelszerelés, de nem elegendő mennyiségben,

ha pedig valóban komoly országos járvány következik be, azzal a kijelölt intézmények a jelenlegi körülmények között nem tudnak majd megküzdeni.

Forrás: Index, 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Yoda69: A Vietnami kórházépítést kihagytad, továbbá a templomépítést Olaszországtól, a Bokó Harmon át, Mexikóig, nem feledve a határon túli stadionokat és sportakadémiákat stb...
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/88347027_135978757944760_8205175354151665664_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=kleS_SatjroAX-1VBp9&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=c3a0836ca41f73c9d34347a4f00574f8&oe=5E8F706C
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Aki Én: Pedig ideje lenne rendesen csinálni a diktatúrát. A járvány kellő indokot is megalapoz.

"A lipsi dezinformátorok ez esetben is, minden szót, minden eszközt megragadnak, hogy megpróbálják lejáratni a kormányt és a szakembereket.

Ilyen helyzetekre találták ki, a statáriális intézkedéseket, amit hamarosan alkalmazni kell. Addig nem lesz rend.
Szeretném látni az emelvényen álló dereshez 25 botütésre, mezítláb felmenő lipsiket, szegekkel kivert pallón, hogy ne csússzanak meg...!"
fahrenheit451
Tegyél papír zsebkendőt.
Hová?
Ahová akarod!

Orthon, fillérekért, tökéletes szájmaszkot tudsz csinálni - ha akarsz. Ha nem akarsz, nem kell!
De amíg a fogadat piszkálod az ujjaddal a pacalpörkölt zsírszalonnával és töpörtyűvel, után jó cégéres borral leöblítve, addig a faszomat sem érdekli, hogy te buta magyar paraszt.
Aki Én
@verőce21: Az igazi lipsiket én is. Tény, hogy kormányunk nincs a helyzet magaslatán, percenként dőlnek meg a hazugságokkal dráma idején is.
Yoda69
@Aki Én: Azert ne felejtsuk el, hogy a jarvany a kinai Wuhan varosabol indult el, ahonnan a januar 23-ra meghirdetett karanten elott 5 millio ember lepett le. Ennyit a kinaiak szabaly kovetesrol. Ezek kozul ki tudja mennyi hordozhatta magaban a virust?
A halalozasi rataval kacsolatban, en ugy tudom, hogy egy normal influenza 0.1%-os. A korona virus az eddig ismert adatok alapjan 2-6% kozott ingadozik. A SARS pedig 10%-os volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.