A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzése érdekében – jelentette ki a MOK elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kincses Gyula közölte: nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit, a kormányzatnak biztosítania kell, át kell vállalnia az ellátás finanszírozását.

Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja "élesíteni" az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett.

Kincses Gyula köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik életük kockáztatásával állnak helyt a koronavírus-helyzet idején – írja a 24.hu. A Magyar Orvosi Kamara elnöke sajtótájékoztatóján azonban hozzátette: az orvosoknak és nővéreknek nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés.

A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, egy beteget vizsgáló, ellátó orvost nem óv meg a koronavírustól

- jelentette ki Kincses Gyula.

Kincses emlékeztetett, a kamara éri el a legtöbb orvost Magyarországon a legkönnyebben, éppen ezért örömmel részt vennének a koronavírus elleni felkészülésben is. Egyetlen alkalommal ugyan meghívták a kamarát az operatív törzs ülésére, van tehát valamiféle párbeszéd a kormánnyal, de kijelentette:

a kamara szeretne együttműködni a kormányzattal, ám ehhez komoly kormányzati szándék is kell.

"Noha úgy tűnik, hogy ez a járvány ügyében megvan, ugyanakkor fontos figyelmeztetniük a lakosságot, jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek a magyar egészségügyben dolgozók biztonságos munkavégzéséhez". Úgy fogalmazott, az az alapállásuk, hogy az egészségügy a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól is. Mint többször megismételte:

Biztosítsa a kormány a megfelelő védelmet az egészségügyi dolgozók számára. (...) A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, csak a fertőzés továbbadását akadályozza, de a kezelőorvosok védelmét nem.

Lénárd Rita alelnök hangsúlyozta, az orvosok korfája magas, 60 évnél idősebb, ezért ők veszélyeztetettebbek.

Hozzátették,

a védőfelszerelésekből az egész világon hiány van, de a Kamara kéri a kormányt, hogy próbáljon hatékonyabban beszerezni, és ne a háziorvosokra hagyja ezt a feladatot.

Eddig is nehéz volt az egészségügyi dolgozók helyzete, a koronavírus miatt most még nehezebb – hangzott ez a sajtótájékoztatón. Lénárd Rita úgy fogalmazott,

idős, veszélyeztetett kollégákat kevés védőeszközzel, méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával küldünk a frontvonalba.

Svéd Tamás, a MOK titkára szerint nem a műszerek száma, hanem az egészségügyi dolgozók hiánya fogja bedönteni az ellátást és így a koronavírus-járványkezelést is – írja az Index.

Svéd szerint a ma, most érintett kórházi osztályokon rendelkezésre áll a megfelelő védőfelszerelés, de nem elegendő mennyiségben,

ha pedig valóban komoly országos járvány következik be, azzal a kijelölt intézmények a jelenlegi körülmények között nem tudnak majd megküzdeni.

Forrás: Index, 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Yoda69: A Vietnami kórházépítést kihagytad, továbbá a templomépítést Olaszországtól, a Bokó Harmon át, Mexikóig, nem feledve a határon túli stadionokat és sportakadémiákat stb...
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/88347027_135978757944760_8205175354151665664_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=kleS_SatjroAX-1VBp9&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=c3a0836ca41f73c9d34347a4f00574f8&oe=5E8F706C
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Kásler megmondta, hogy miden elegendő mennyiségben rendelkezésre áll!!?? Neki ennyi az elegendő!!!??
Hazudik a vén szenilis!!!??
vacsi
Ha a kórházi személyzet nem védhető a vírus ellen, akkor ez azzal is jár, hogy a vírust ők is terjesztik a kórházi betegek, dolgozók között!
Aki Én
Életveszély amit művelnek. Már az is felháborító és nyugtalanító, hogy ezért szólni kell, erre fel kell hívni a figyelmet. Te jó ég, mi jön még itt...
csak úgy....
van egy csomó kitatarozott templom és a 10 parancsolat,-a stadionokat nem is említem!
mi köll még a magyarnak? hány bört akarnak még lehúzni,errü a szerencsétlen fideszröl?
szép új világ
A qurva életbe már tényleg! Nemzethy inzutációra van pénz, védőeszközre nincs. Magyarország jobban teljesít!
Agymosott fitymasz birkák, ha túlélitek, akkor 2022-ben is a rohadt narancsra szavazzatok.
tudode
Nyugi, nyugi, nincs itt semmi aggály!
.
2020. 03. 09-én őfőméltósága intézkedett több milliárd froncsi átcsoportosításáról a Magyar Közlöny 37. számában,
.
----- A Kormány 1083/2020. (III. 9.) Korm. határozata
.
file:///C:/Users/Hopp%C3%A1/Downloads/MK_20_037%20(1).pdf
.
Nagyon egzotikus ahogy az egészségügyi alágazatból csipkednek le lóvét!
Málna
@szép új világ: Maga a védőfelszerelés hiánycikk az egész világon, nem a pénz hiányzik rá. Tanuljatok már meg olvasni...
Aki Én
@Málna: Most már talán. De eddig nem volt. Kicsit gyorsan elfogyott, nem?
Ne legyél már ennyire éretlen málna.
Málna
@Aki Én: Hogyne fogyott volna el gyorsan. Járvány van, és nem csak nálunk. Mi ebben az érthetetlen?
Aki Én
@éretlen Málna: Még szinte el sem indult, de már kifogyott... És ez szerinted a normális, ez a felkészülés, akár a hétköznapokra.
Ok, pihenj egy jót.
kereső
Talán csak át kéne csoportositani a propaganda minisztériumtól a 150 milliárdból, és nagyon gyorsan legyártatni a szükséges védőfelszerelést. Nem olvastam sehol, hogy a mindenható operativ törzs megtiltotta volna a fertőtlenitők és a védóőeszközök kivitelét. Normális országokban a kormányok első intézkedései közé tartozott- mert azok elsődlegesen a saját országuk lakóit védik. Itt meg előbb kap a kárpátaljai meg az erdélyi orvos védelmet, mint az itthon dolgozó egészséügyisek. Hogyan teljesitik a "nemzetbiztonsági érdeket"?- nem is az kéne-, hanem "országérdek"- és akkor nincs külföldi magyar! ellátva.
Málna
@Aki Én: Már elindult. És az egész világon hiánycikk, talán ott is, ahol még meg sem jelent a járvány. Gondolom, mindenki Kínának próbált segíteni a saját készletével, és még nem sikerült pótolni a hiányt. Ezt normálisnak gondolom, igen.
Eladott Ország
Akkor elmondanám a doktorminiszterelnök úrnak, hogy azok az iráni diákok, akikre most próbálják rákenni, hogy Magyarországon miattuk és csakis miattuk probléma a járvány, kurvára nem migránsok, baszki, hanem olyan emberek, akik rengeteg pénzt fizetnek azért, hogy itt tanulhassanak, vagy akik a magyar kormány által felajánlott ösztöndíjaknak köszönhetően tanulnak itt. Undorító ez az eszelős migránsozás olyan körülmények között, hogy az operatívnak nevezett operett törzs és úgy általában a magyar hatóságok mindeközben egyáltalán nem hajlandóak együttműködni a sajtóval, ami kurva fontos lenne ahhoz, hogy a pánik ne terjedjen. Kérdésekre nem válaszolnak, vagy nem időben válaszolnak, vagy sunnyognak és összevissza beszélnek, a mikrofont kicsavarják a kérdező újságíró kezéből, a parlamenti képviselővel a tisztifőorvos asszonyság nem hajlandó szóba állni és megtagadja tőle a tájékoztatást, ellenben gyártatják a propagandamédiával a gennyesen fröcsögő firkálmányokat arról, hogy itt az ellenzékkel és a sajtójával van a probléma. Miközben az is teljesen érthetetlen, hogy tényleg volt egy őrült, aki az Olaszországban tartózkodó magyaroknak azt javasolta, hogy húzzanak haza minél előbb. Hátha szükségünk van import fertőzésre. Tehát csak azt akarom jelezni, hogy egyszerre válsághelyzetet kezelni és önfényező propagandát tolni nem lehet. Ha a büdöstalpú migránsozás most is fontosabb, mint mondjuk elegendő számú koronavírus teszt elvégzése (közben 13-ra ugrott a fertőzöttek száma), ha a propaganda moslék gyártásának kényszere most is felülírja a józan észt és a hatékony védekezést, akkor az ösztöneiben szemérmes, büszke magyar fajta fejjel fog beleállni a földbe.
Yoda69
Nem kell elegedetlekedni. Kenyaban epit a magyar kormany szuperkorhazat, a magyarok penzebol. A magyar korhazak meg lepukannak, meg N95-os maszkra se fogja futni, hogy megvedjek a dokikat. Nem csodalkoznek ha tomegesen hagynak ott a korjazakat, amikor betor a virus.
Eladott Ország
@Yoda69: A Vietnami kórházépítést kihagytad, továbbá a templomépítést Olaszországtól, a Bokó Harmon át, Mexikóig, nem feledve a határon túli stadionokat és sportakadémiákat stb...
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/88347027_135978757944760_8205175354151665664_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=kleS_SatjroAX-1VBp9&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=c3a0836ca41f73c9d34347a4f00574f8&oe=5E8F706C
verőce21
Eltart évekig ez a járvány, mert nincs ellene ellensz@r.
Most tudtam meg, a világ kézfertőtlenítőinek felét Észtországban gyártják! Tele vannak hirdetéssel az újságok, minden mennyiségben felvesznek munkásokat az üzemeik...
Aki Én
@Málna: közel fél éve járvány van! Talán lett volna idő nagyobb készleteket felhalmozni. Ami elfogy pár nap alatt, az eleve kevés volt.
Aki Én
@Málna: ...ez olyan,mint a téli hó. Felkészültünk, de a januári havazásra rácsodálkozunk, mikor beáll az ország.
Azt ugatják napok óta, hogy felkészültünk. Sőt, komolyabbak és szigorúbbak a szabályok, mint az eu-ban általában. Kösz...
Yoda69
@Eladott Ország: Hosszan lehetne sorolni az ertelmetlen beruhazasokat, amelyek mind egyrol szolnak: tularazassal minel tobb penzt kilopni a magyarok zsebebeol. orban azert viszi ilyen messze oket, mert azt hoszi a balfekje, hogy ott titokban maradhat. Nem tudja a baromarcu hogy a mai vilagban mar nincsenek titkok.
verőce21
Sok szakember és orvos véleményét meghallgattam és ők is tudáshiánnyal küszködnek. Nem tudják hogyan terjed a vírus. Nem tudják meddig él meg külső környezetben, csempén, kilincsen, stb.

Védőoltás még nincs és egyhamar nem is lesz. Az igazi veszély nem is a halálozás, mert az talán még kisebb is, mint a szokásos influenza-járványnál. Csakhogy egy influenzajárvány esetén nálunk maximum 300 000-en fertőződnek meg, addig koronavírus esetében ez a szám jóval nagyobb lehet.

Ha pedig kialakul a pandémia és több százmillióan betegszenek meg a világban, akkor a 2 százalékos halálozási ráta már igen sok. Szóval ez igen kemény kimenetel lenne, de reméljük, hogy nem lesz így. Sikerül majd valahogy megfogni a járványt és lelassítani a terjedését.
Málna
@Aki Én: Ahogy az orvosi kamaránál is mondták, az egész világon hiánycikk a védőfelszerelés. Tehát nem csak mi nem tudtunk erre felkészülni időben.
Aki Én
@Málna: ...nem most kéne felkészülni. Befejeztem ezt a témát, csak a hazug, megtévesztő propagandát hinted. Bután :)
Málna
@Aki Én: Na, látom, felfogtad végre.
Nessy
Pártunk és kormányunk ballag az események után! Sport események, koncertek megtarthatók. A rendelőkben, ha utána járnak kapnak egy bizonyos mennyiségű maszkot.
Viszont a rendelőben a mosdóban wc papír, kézfertőtlenítő, kéztörlő papír. Igaz itt eddig is volt. De most szerencsére senki nem tette magáévá! Beteg is volt/van/lesz.
De fertőtlenítő kéztörlőt ne keressen senki sem a gyógyszertárban, sem a drogériában. Minden nem lehet tökéletes, annak itt a kormányunk.
Aki Én
@Málna: ...hogy buta vagy? Már régen felfogtam.
csak úgy....
az elörelátó és mindent tudó orbán viktor,-az elsö 10 évében fölépítetett egy csomó stadiont ,sportcsarnokot és szart bele az egészségügybe,mert a sport élet,erö és egészség! (+a 10 parancsolat)
a paks II. vel is így fog járni,mire kész lesz nem lesz a dunába víz,hogy hütteni lehessen. genya soros,jól kifundáltad ezt a magyaroknak..
Aki Én
@csak úgy...: ...meglátszik, hogy soros ügynök a zorbán is.
vacsi
@verőce21: Tökéletesen igazad van!
csak úgy....
@Shikari: persze a hülye tibi szerint,mindenki hülye csak ö és orbán nem...
csak úgy....
Rétvári Bence szerint indokolt a keresztény könnyűzene kormányzati támogatása...
Jozefina
Erről tud az operatív törzs is??!! Tojnak az egészre!!!??
Yoda69
@verőce21: Irod: "Az igazi veszély nem is a halálozás, mert az talán még kisebb is, mint a szokásos influenza-járványnál"

Nezz mar utana, mielott butasagot irsz.
A szokasos infuelnza halalozasi rataja 0.1%
A korona viruse 2-3%, a SARS viruse 10%
verőce21
@Yoda69: Nem butaság az Hülyegyerek! Csak olvasd tovább, amit írtam ne mondattöredéket ragadjál ki, mint a lipsik szokták!
"Csakhogy egy influenzajárvány esetén nálunk maximum 300 000-en fertőződnek meg, addig koronavírus esetében ez a szám jóval nagyobb lehet.

Ha pedig kialakul a pandémia és több százmillióan betegszenek meg a világban, akkor a 2 százalékos halálozási ráta már igen sok."
simmering73
Olaszországban jelenleg 6,6%, de Kínában, Iránban 3,9% a halálozási ráta jelen pillanatban.
Yoda69
@verőce21: Feleslegesen osztod az észt. Kínában 80+ ezren fertozodtek és 3+ ezren haltak meg mire a vírus kifutott. Arányában hasonló szam lesz a világ tobbi reszeben is.
A butaság amit írtál hogy a sima influenza halálozási rataja magasabb mint a koronaviruse. Igaz hozzatetted hogy talán :)
verőce21
@Yoda69: Butaság amit írsz! Hol írtam olyat, hogy a koronav. halálozási rátája magasabb ?
verőce21
(08:19) jav.: Hol írtam olyat, hogy "a sima influenza halálozási rataja magasabb mint a koronaviruse"
Aki Én
@verőce21: @Yoda69: A halálozási arány szinte naponta és régiónként változik. Amikor egy nap meghal közel 200 ember csak az olaszoknál, az nyilván emeli a számot. Azt egyébként előre megmondták, hogy Európában rosszabb lehet a helyzet, mert fegyelmezetlenebbek vagyunk mint a kínaiak. És tényleg.
Kivételesen egyetértek Verőcével :(
Nessy
Teljesen mindegy melyik magasabb! Ha valaki idős, és pechje van, bármelyikbe belehalhat!
Viszont az bosszantó, hogy az operatív törzs naponta elmondja a magáét, csak éppen gyakorlatban impotens.
Védőruha az egészségügyi dolgozóknak? Kásler monológjában van bőven! Arról nem tudnak dönteni, hogy a házi karantén esetére táppénz járjon a delikvensnek!
Isten óvjon bennünket egy komolyabb fertőzés hullámtól! Nem tudom, hogy a t.bizottság mikor járt egészségügyi intézményben inkognitóban, de hogy az elmúlt pár évben nem, az biztos!
Eladott Ország
@Nessy: ma, 09:36; A "T. Bizottság" (?), mos adott át egy iskolai WC csoportot. Ide már kézfertőtlenítő sem kell, ez a fidesz által ígért komfortzóna.
propeller.hu/images/cikk/2016_03/12042737_1040590002668816_4428340447142330933_n.jpg
A kórházakban minden szuper, már csak orvos és nővér kellene.
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/82473917_708704512869618_7229039994847887360_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_ohc=aGZA69v8gNkAX_lhJhk&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=ff015c7363f68eee3f64f54ae3a79880&oe=5E8F7F45
Nem merik használni a kórházi mosdókat, mert félnek a fertőzésektől - videó
youtu.be/L4jP_mToRns
Aki Én
@Nessy: Az elmúlt napokban is többen jelezték, hogy eü intézményben se szappan, se törölköző, se wc papír.
Ugyanakkor szlovák kisváros üzleteiben, közintézményeiben egyre több helyen van kézfertőtlenítő a bejáratoknál. Nálunk az eü-ben sem!!!
Azt is elhazudják ezek a hazaáruló férgek, hogy szigorúbbak az előírások, szabályok, mint az eu átlag. Képzeld, ha lazább lenne...
Nessy
@Aki Én: Más az előírás, és más amire van pénz a megvalósításhoz!
Sok évtizede meg van a kórházak működési minimum feltételének a jogszabálya. Ha be kellene tartani, mehetnénk a Vietnamban épülő "kórházunkba", mert itthon egy sem működhetne.
kokopelli
@Aki Én: (tegnap 14:03)
Nekem is az ugrott be,hogy "Felkészültünk a télre"! Örültünk gyerekek,hogy a hóbiztos "állva marad" hetekig! (;-))
(a fater meg csendesen: "az anyátok 3,14csája"!)
Yoda69
@verőce21: Ezt irtad (vagatlanul copy/paste)

verőce21
Sok szakember és orvos véleményét meghallgattam és ők is tudáshiánnyal küszködnek. Nem tudják hogyan terjed a vírus. Nem tudják meddig él meg külső környezetben, csempén, kilincsen, stb.

Védőoltás még nincs és egyhamar nem is lesz. Az igazi veszély nem is a halálozás, mert az talán még kisebb is, mint a szokásos influenza-járványnál. Csakhogy egy influenzajárvány esetén nálunk maximum 300 000-en fertőződnek meg, addig koronavírus esetében ez a szám jóval nagyobb lehet.

Ha pedig kialakul a pandémia és több százmillióan betegszenek meg a világban, akkor a 2 százalékos halálozási ráta már igen sok. Szóval ez igen kemény kimenetel lenne, de reméljük, hogy nem lesz így. Sikerül majd valahogy megfogni a járványt és lelassítani a terjedését.
thumb_up1 replyVálasz

Kiemelve amit mar korabban ideztem toled:
"Az igazi veszély nem is a halálozás, mert az talán még kisebb is, mint a szokásos influenza-járványnál"
Te irod hogy a halalozas talan meg kisebb is mint a szokasos influenza jarvany.
Na ez a butasag, mert mint irtam a korona-virus legalabb 10x olyan virulekony mint a szokasos flu, de az olaszoknal peldaul 60x-osa.
Capice?
Aki Én
@Yoda69: Elvileg a halálozási arány elmarad az influenzáétól (most még), de mivel ez jobban terjed, több megbetegedés várható, így a halálozások száma is megnő. Nem biztos, hogy az arány rosszabb lesz, de nem kizárt.
tudode
Honnan tudná a kormány FEJE, hiszen amiatt, hogy időnként képtelen URALKODNI saját testén, elemfeltöltésre van szüksége, korlátozni önmagát:
.
Azt írja az újság, hogy
.
--- Orbán Viktor nyelvelése - 2016. október 23.
.
www.youtube.com/watch?v=s02KUzJCOAs&feature=emb_logo

----Egy egész emeletet tartanak fenn Orbán Viktornak a titokzatos graz-i magánklinikán
.
civilhetes.net/egy-egesz-emeletet-tartanak-fenn-orban-viktornak-a-titokzatos-graz-i-maganklinikan
.
Ha nem lenne az a fránya HATALOM, és PÉNZÉHSÉG talán belátná, hogy sokat akar, de nem bírja ...!!!
verőce21
@Aki Én: (11:23) Kösz'!
Ideidézek egy véleményt... "a diktatúrák eredményesebbek a járványok kezelésében." :)
Aki Én
@verőce21: ,,Sajnos" a miénk ,,csak" puha diktatúra. Még ezt sem képesek rendesen csinálni.
Egyébként a kínaiak, meg úgy általában a távol-keletiek szabálykövetőbbek a nyugatiaknál.
verőce21
@Aki Én: Pedig ideje lenne rendesen csinálni a diktatúrát. A járvány kellő indokot is megalapoz.

"A lipsi dezinformátorok ez esetben is, minden szót, minden eszközt megragadnak, hogy megpróbálják lejáratni a kormányt és a szakembereket.

Ilyen helyzetekre találták ki, a statáriális intézkedéseket, amit hamarosan alkalmazni kell. Addig nem lesz rend.
Szeretném látni az emelvényen álló dereshez 25 botütésre, mezítláb felmenő lipsiket, szegekkel kivert pallón, hogy ne csússzanak meg...!"
fahrenheit451
Tegyél papír zsebkendőt.
Hová?
Ahová akarod!

Orthon, fillérekért, tökéletes szájmaszkot tudsz csinálni - ha akarsz. Ha nem akarsz, nem kell!
De amíg a fogadat piszkálod az ujjaddal a pacalpörkölt zsírszalonnával és töpörtyűvel, után jó cégéres borral leöblítve, addig a faszomat sem érdekli, hogy te buta magyar paraszt.
Aki Én
@verőce21: Az igazi lipsiket én is. Tény, hogy kormányunk nincs a helyzet magaslatán, percenként dőlnek meg a hazugságokkal dráma idején is.
Yoda69
@Aki Én: Azert ne felejtsuk el, hogy a jarvany a kinai Wuhan varosabol indult el, ahonnan a januar 23-ra meghirdetett karanten elott 5 millio ember lepett le. Ennyit a kinaiak szabaly kovetesrol. Ezek kozul ki tudja mennyi hordozhatta magaban a virust?
A halalozasi rataval kacsolatban, en ugy tudom, hogy egy normal influenza 0.1%-os. A korona virus az eddig ismert adatok alapjan 2-6% kozott ingadozik. A SARS pedig 10%-os volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.