A kormány megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy megvédje a munkahelyeket, de szükség esetén készen állnak arra, hogy további intézkedéseket tegyenek – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön este.

Kiemelte: jelentős segítséget kapnak – egyes ágazatokban – azzal a munkavállalók, hogy a közterheket nem kell befizetniük, és munkaadói oldalról is megnyílt ez a lehetőség azért, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani.

A helyzet alakulásától függ majd, milyen további lépesek szükségesek – tette hozzá.

Varga Mihály: valószínű, hogy egy-két hónapon belül leépítések lesznek

Fotó: Facebook/Varga Mihály

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy jelenleg még 80-85 ezer bejelentett, regisztrált üres álláshely van az országban.

Ez nyilván hamarosan meg fog változni, de most még van kereslet a munkaerőpiacon – jelezte.

Valószínű, hogy egy-két hónapon belül leépítések lesznek, de ezt másképpen kell kezelni, ha százezres, és másképpen, ha félmilliós lesz – fogalmazott Varga Mihály.

A pénzügyi tárca vezetője szerint a válságnak ebben a periódusában azokat az ágazatokat kell segíteni, amelyek már bajban vannak, ezek között említette a turizmust és a vendéglátást.

A kormány az első intézkedés-csomaggal erre a helyzetre reagált. Ugyanakkor hoztak minden vállalkozás és magánszemély által igénybe vehető intézkedést is azzal, hogy a hiteltörlesztéseket december végéig felfüggesztették – mutatott rá Varga Mihály.

Hozzátette, más típusú intézkedésekre lesz szükség akkor, ha a munkanélküliek száma elkezd jelentősen emelkedni.

Kitért arra, hogy a törlesztési moratórium lehetővé tételével mintegy 3000 milliárd forintnyi segítséget tudtak adni a vállalkozásoknak és a háztartásoknak.

Tavaly a bankoknak nagyon jó évük volt, rekordnyereségekkel, van annyi mozgástere a bankrendszernek, hogy ebben a nehéz helyzetben segítséget tudjon adni a munkavállalóknak és a cégeknek – fejtette ki a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter úgy látja: lehet, hogy a járvány már nyáron le fog futni, de a gazdasági hatása sokkal mélyebb, legalább egy év kell a gazdaság kilábalásához.

Jelenleg tudják magukat finanszírozni a családok, a munkanélküliek száma nem kezdett el nőni, ugyanakkor ha szükség lesz rá, további családvédelmi intézkedéseket is hoz a kormány – hangsúlyozta Varga Mihály.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A magyar kormány (tehát Orbán Viktor) akciótervet dolgoz MAJD ki, EGY-EGY ágazat számára. A többiek éppen úgy le vannak szarva, ahogy eddig is. Sok ész nem kell hozzá, hogy mely ágazatokat érinti első körben a válság (ami ráadásul még nem a teljes gazdasági válság, hanem a koronavírussal összefüggő hirtelen fellépő probléma a gazdaságban), könnyű beazonosítani. Az idegenforgalom, a turizmus került padlóra. Kik ennek az ágazatnak a legfőbb szereplői? Hová fog menni a közpénz, hogy kihúzza a szarból az ágazat nagyhalait? Mindenki válaszoljon magában a kérdésekre. Aztán ugyanez a mindenki töprengjen el azon, hogy amennyiben a kisvállalkozások és egyéni vállalkozók most nem jutnak segítséghez, sőt, valószínűleg pénz sem marad a számukra, akkor kik lesznek végül a nyertesei a dolognak? Persze a mi bőrünkre, szokás szerint. Orbán Viktor lesz az apád, ki is lóg majd a picsád . A lovastengerész korának volt a gyerek mondókája, csak akkor még nem ezt a majmot "tisztelték" meg vele.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Apoca: A magyar kormány nem véletlenül vezette be a rabszolgatörvényt, szétverve a szakszervezeteket, kiszolgálva a multikat, alacsonyan tartva a béreket, szarrá téve a forintot. Csak így maradhat hatalmon ez a bűnöző tróger banda, legázolva saját polgárait. Most meg szopunk mit a torkos borz. Rohadjanak meg!
kereső
Ne hazudj miska! Miért nem bértámogatást adtatok a kkv-nak, ha tényleg meg akarjátok "menteni" a munkahelyeket- és válogatás nélkül. Megmenteni??Ti??? Csakis szóban, és csak azokat akik a orbán szivének kedvesek.
kakaósbögre
egy-két hónap?a mai nappal a Háda befagyasztotta a működését és felmondott minden alkalmazottnak.több száz embernek.
simmering73
@kakaósbögre: Az egyik étteremlánc is felmondott a dolgozóinak.
kakaósbögre
@simmering73: és mint tudjuk a munkanélküli ellátás szét van baszva.az alapokig.
verőce21
Nem tudom, van-e értelme mesterségesen előidézni ekkora (világ)válságot? Egyszerre meghülyült mindenki a világon? Mesterségesen tönkretenni gazdasági ágazatokat, egyéni egzisztenciákat, bedönteni vállalkozásokat?
Nem hiszem, hogy az a válság helyes kezelése, hogy még nagyobb válságot okozunk, mesterségesen. Egy nullára leállított gazdaságnak, évek kellenek ahhoz, hogy újra talpra álljanak! Miközben a bankok, nyilvánvaló tetemes nyereségre tesznek szert. Sőt, Kína gazdasága már ugrik, és meggyőzően bizonyítja, hogy Kína megkerülhetetlen tényezője a világ gazdasági termelésének.
Ilyen válságokra Kínának van tíz-tizenkét évente százezer "elveszítendő embere."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.