A kórházkiürítések során egyik óráról a másikra bocsátják el a sokszor magatehetetlen betegeket a kórházak – írja az Index. A legtöbb hozzátartozót mindez váratlanul érte, és nehezen tudják beteg rokonuk otthoni ellátását megszervezni ilyen gyorsan. Az egészségügyi közgazdász szerint súlyos következményei lesznek a kórházak kiürítésének. Rékassy Balázs úgy véli, összességében nagyobb kockázatot okozhat az elhanyagolt krónikus betegek ellátása, mint a koronavírus.

A kórházak vezetői még múlt héten kapták meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának levelét, amely a kórházak kiürítéséről, ágykapacitások felszabadításáról szóló miniszteri utasítást tartalmazza.

A levélben Kásler Miklós miniszter arra utasít minden vezetőt, hogy április 15-ig tegyék szabaddá az alájuk tartozó kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának minimum 60 százalékát. A levélben az is szerepel, hogy minden olyan beteg esetében gondoskodni kell más intézménybe történő áthelyezésről, ahol a beteg ellátási szükséglete szerint ez az intézkedés indokolt.

A koronavírusra való felkészülésként zajló kórházkiürítések hajrájában egyik óráról a másikra bocsátják el a sokszor magatehetetlen betegeket a kórházak

- írja az Index a kórházkiürítések kapcsán.

A lap hozzáteszi, az ápolónők, nővérek vagy a szociális munkások – nem ritkán a sírás határán állva – telefonon közlik az érintett rokonokkal, hogy vigyék el hozzátartozóikat a kórházból.

Útmutatás és kérdésekre adott válaszok a legtöbb esetben nincsenek, csak a „legfelsőbb utasítás kíméletlen végrehajtása zajlik”

- mondták el a hozzátartozók az Indexnek.

A kiürítési hajrában a legtöbb hozzátartozót váratlanul érte a lap szerint, hogy az kórházak gyakorlatilag kirakják a betegeket az intézményekből. Sokakat főként azért, mert fizettek is az ellátásért.

Kidobják, szó szerint. A Szent Margit Kórház ápolási osztályáról a hölgy délután telefonált hogy másnap 11-ig vigyük el édesapámat, mert kirakják. Mondtam neki, hogy ezt egy picit nehézkes megoldani ilyen rövid idő alatt, de nem érdekelte. A válasz az volt, hogy ez felsőbb utasítás, és mindenképpen elküldik, ha megyünk érte, ha nem

– írta a lapnak egyik olvasója.

Egy budapesti nőnek 79 éves édesapjáról kell mostantól gondoskodnia, akit egy éve kezelnek a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriáján, mert a férfi súlyos bipoláris betegségben szenved.

Vagy egész nap fekszik, vagy mániákusan jön-megy. Tud agresszív lenni, zaklatni és pénzt költeni, de ha éppen olyan állapotban van, egész nap nem kel ki az ágyból, és ott végzi el a dolgát. Kiszámíthatatlan a betegsége

– mondta az Indexnek a nő. Ő is sokáig azért hitte azt, hogy a kiürítés nem érinti majd őket, mert édesapja a kórház fizetős, átmeneti otthonában volt elhelyezve.

Havonta 80 ezer forintot fizetett az ellátásért.

Múlt csütörtökön a kórház szociális munkásával hívatták fel a hozzátartozókat, hogy a nyílt osztályról is menni kell a betegeknek.

A sírás határán állva hívott végig mindenkit, mert nyilván nem az operatív törzs munkatársaival végeztetik el a piszkos munkát. Vigye el a balhét, hallgassa az anyázást a szociális munkás, aki egyébként a legtöbbet teszi ezekért a betegekért

– mondta a hozzátartozó az Indexnek.

Az egészségügyi közgazdászok szerint súlyos következményei lesznek a kórházak kiürítésének. A Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász a lapnak azt mondta:

Kétlem, hogy szükség lenne ennyi kórházi ágyra, az eddigi járványügyi adatok ezt nem indokolják

Dózsa Csaba szerint az elmúlt hetekben annyi járványkórházat jelöltek ki, hogy azok egy időre garantáltan elegendő férőhelyet biztosítanak a koronavírussal fertőzöttek számára.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint

nem minden kórház áll készen a koronavírussal fertőzöttek fogadására, és járványügyi szempontból is jobb lenne elkülöníteni a kórházakat.

Bár azt elismerte, hogy fontos előre tervezni, de szerinte a kórházkiürítések olyan mértékű ellátási problémát fognak okozni a krónikus betegségek terén, amelynek sokkal súlyosabb következményei lehetnek.

Minél tovább halasztják a krónikus beteg megfelelő ellátását, annál nagyobb eséllyel lesz sürgős, akut eset belőle

– mondja Dózsa.

Összességében nagyobb kockázatot okozhat az elhanyagolt krónikus betegek ellátása, mint a koronavírus – mondta.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Nem történik egyéb, mint az ORVOSI ESKÜ SZEGÉSÉRE való utasítás, annak a ékeskedő tollából, aki valaha szintén orvos volt:
.
Kénytelenek a kórházigazgatók befogni a fülüket akkor amikor a nép hangja szól hozzájuk:
.
--- Neked írom a dalt #nekedenekelek
.
www.youtube.com/watch?v=g9oln0zb8II
.
Ilyen az, amikor a tajgetosz áthasonul holokauszttá, a saját hozzátartozók által!
.
És a fasza gyerek megy előre!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
legott
A kormány minden felelősséget és terhet próbál rátolni másokra, anyagilag, humánügyileg, míg ők osztogatnak-fosztogatnak.
Mindent fel kell jegyezni, és archiválni, hogy mit műveltek elejétől fogva. Aztán jöhetnek az egyéni, vagy a csoportos perek. Vagy aminek jönnie kell.
legott
Magyarország és a magyar emberek sajátosságai miatt nem állunk rosszabbul még ennél is, és nem a kormány intézkedései miatt!
Ezért gusztustalan, ahogy más országokkal hasonlítják össze a fideszes csinovnyikok a mi helyzetünket számokban, és ezzel büszkélkednek.
Ha csak a számokat nézzük, Észak-Koreában a legjobb a világon jelenleg, a járvány tekintetében.
1magyar
Legalább engednék meg az eutanáziát! A curva anyját aki ezt kitalálta, magatehetetlen beteget hazaküldeni és még dolgozzon is a hozzátartozója, hogy a tetves gazdagok nehogy eggyel kevesebb szállodát üzemeltessenek.
1magyar
Ugyanannyi joga van egy rákos betegnek kórházi ellátásra mint egy koronavírusosnak.
Lepényleső
Ez nem úgy tűnik mintha valaki Istent próbálna játszani?
1magyar
A kiskunhalasi konténerkórházban még egy betegről sem hallottam, miért nem azt használják?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.