A kórházkiürítések során egyik óráról a másikra bocsátják el a sokszor magatehetetlen betegeket a kórházak – írja az Index. A legtöbb hozzátartozót mindez váratlanul érte, és nehezen tudják beteg rokonuk otthoni ellátását megszervezni ilyen gyorsan. Az egészségügyi közgazdász szerint súlyos következményei lesznek a kórházak kiürítésének. Rékassy Balázs úgy véli, összességében nagyobb kockázatot okozhat az elhanyagolt krónikus betegek ellátása, mint a koronavírus.

A kórházak vezetői még múlt héten kapták meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának levelét, amely a kórházak kiürítéséről, ágykapacitások felszabadításáról szóló miniszteri utasítást tartalmazza.

A levélben Kásler Miklós miniszter arra utasít minden vezetőt, hogy április 15-ig tegyék szabaddá az alájuk tartozó kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának minimum 60 százalékát. A levélben az is szerepel, hogy minden olyan beteg esetében gondoskodni kell más intézménybe történő áthelyezésről, ahol a beteg ellátási szükséglete szerint ez az intézkedés indokolt.

A koronavírusra való felkészülésként zajló kórházkiürítések hajrájában egyik óráról a másikra bocsátják el a sokszor magatehetetlen betegeket a kórházak

- írja az Index a kórházkiürítések kapcsán.

A lap hozzáteszi, az ápolónők, nővérek vagy a szociális munkások – nem ritkán a sírás határán állva – telefonon közlik az érintett rokonokkal, hogy vigyék el hozzátartozóikat a kórházból.

Útmutatás és kérdésekre adott válaszok a legtöbb esetben nincsenek, csak a „legfelsőbb utasítás kíméletlen végrehajtása zajlik”

- mondták el a hozzátartozók az Indexnek.

A kiürítési hajrában a legtöbb hozzátartozót váratlanul érte a lap szerint, hogy az kórházak gyakorlatilag kirakják a betegeket az intézményekből. Sokakat főként azért, mert fizettek is az ellátásért.

Kidobják, szó szerint. A Szent Margit Kórház ápolási osztályáról a hölgy délután telefonált hogy másnap 11-ig vigyük el édesapámat, mert kirakják. Mondtam neki, hogy ezt egy picit nehézkes megoldani ilyen rövid idő alatt, de nem érdekelte. A válasz az volt, hogy ez felsőbb utasítás, és mindenképpen elküldik, ha megyünk érte, ha nem

– írta a lapnak egyik olvasója.

Egy budapesti nőnek 79 éves édesapjáról kell mostantól gondoskodnia, akit egy éve kezelnek a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriáján, mert a férfi súlyos bipoláris betegségben szenved.

Vagy egész nap fekszik, vagy mániákusan jön-megy. Tud agresszív lenni, zaklatni és pénzt költeni, de ha éppen olyan állapotban van, egész nap nem kel ki az ágyból, és ott végzi el a dolgát. Kiszámíthatatlan a betegsége

– mondta az Indexnek a nő. Ő is sokáig azért hitte azt, hogy a kiürítés nem érinti majd őket, mert édesapja a kórház fizetős, átmeneti otthonában volt elhelyezve.

Havonta 80 ezer forintot fizetett az ellátásért.

Múlt csütörtökön a kórház szociális munkásával hívatták fel a hozzátartozókat, hogy a nyílt osztályról is menni kell a betegeknek.

A sírás határán állva hívott végig mindenkit, mert nyilván nem az operatív törzs munkatársaival végeztetik el a piszkos munkát. Vigye el a balhét, hallgassa az anyázást a szociális munkás, aki egyébként a legtöbbet teszi ezekért a betegekért

– mondta a hozzátartozó az Indexnek.

Az egészségügyi közgazdászok szerint súlyos következményei lesznek a kórházak kiürítésének. A Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász a lapnak azt mondta:

Kétlem, hogy szükség lenne ennyi kórházi ágyra, az eddigi járványügyi adatok ezt nem indokolják

Dózsa Csaba szerint az elmúlt hetekben annyi járványkórházat jelöltek ki, hogy azok egy időre garantáltan elegendő férőhelyet biztosítanak a koronavírussal fertőzöttek számára.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint

nem minden kórház áll készen a koronavírussal fertőzöttek fogadására, és járványügyi szempontból is jobb lenne elkülöníteni a kórházakat.

Bár azt elismerte, hogy fontos előre tervezni, de szerinte a kórházkiürítések olyan mértékű ellátási problémát fognak okozni a krónikus betegségek terén, amelynek sokkal súlyosabb következményei lehetnek.

Minél tovább halasztják a krónikus beteg megfelelő ellátását, annál nagyobb eséllyel lesz sürgős, akut eset belőle

– mondja Dózsa.

Összességében nagyobb kockázatot okozhat az elhanyagolt krónikus betegek ellátása, mint a koronavírus – mondta.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Nem történik egyéb, mint az ORVOSI ESKÜ SZEGÉSÉRE való utasítás, annak a ékeskedő tollából, aki valaha szintén orvos volt:
.
Kénytelenek a kórházigazgatók befogni a fülüket akkor amikor a nép hangja szól hozzájuk:
.
--- Neked írom a dalt #nekedenekelek
.
www.youtube.com/watch?v=g9oln0zb8II
.
Ilyen az, amikor a tajgetosz áthasonul holokauszttá, a saját hozzátartozók által!
.
És a fasza gyerek megy előre!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Nem történik egyéb, mint az ORVOSI ESKÜ SZEGÉSÉRE való utasítás, annak a ékeskedő tollából, aki valaha szintén orvos volt:
.
Kénytelenek a kórházigazgatók befogni a fülüket akkor amikor a nép hangja szól hozzájuk:
.
--- Neked írom a dalt #nekedenekelek
.
www.youtube.com/watch?v=g9oln0zb8II
.
Ilyen az, amikor a tajgetosz áthasonul holokauszttá, a saját hozzátartozók által!
.
És a fasza gyerek megy előre!
Pálinkás Pál
Ezeket a rohadékokat járvány után el kell söpörni...mindegy hogyan...
Borsó
Miért nem lövik le rögtön a nem koronavírusos betegeket..? :/
nezelodo
Most ezt az intézkedést a járvánnyal indokolják, meg a felhatalmazással. Vajon a járvány berobbanása előtt kiürített dobai intézmény kiürítését az épületet megkívánós NER társ vágyával indololják? Igaz a felszámolást még akkor is letagadta a Kocsis M. amikor már folyt a felszámolás. Hiába egyik dolog amibe profik, a hazudozás. A többi meg jön magától.
Nessy
Mindig a sor végén állóknak jut a hálátlan feladat végrehajtása!
A kormány és az ő "törzse" e közben látványosan aggódik az idős, krónikus betegekért!
Borsó
“ A kedd esti Magyar Közlönyben több kormányhatározat is megjelent, ezek egyike az idei költségvetésen belüli forrásátcsoportosításokról szól. Ennek keretében a Központi Maradványelszámolási Alapból 1,9 milliárd forintot oszt szét különböző fejezetek között. Ebből összesen 433 millió forint pluszt kap a sport, pontosabban

300 millió a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására megy,
133 millió foint pedig az egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatására.
A maradványelszámolási alapból átcsoportosított összeg legnagyobb részét, 1,1 milliárd forintot az egyházi alapintézmény-működésre irányította át a kormány. 100 milliónál több plusz forráshoz, 179 millióhoz jutott most a Bethlen Gábor Alap, 112 milliót pedig az egyéb kulturális intézmények kaptak a dologi kiadások fedezésére.“

Vajon miért nem az egészségügynek adja most ezeket az összegeket? Csak nem azért, mert onnan semmiféleképpen nem tudja visszalopni?
kereső
"Magyarázzák a bizonyitványt"- csak azt nem tudjuk még mi az a hosszú távú terv? Végső soron ezek az ágyak a járvány elmúltával megszűnnek, vagy mi???

"Hosszú távú terv része a kórházi ágykapacitások felszabadítása – mondta Kollár Lajos miniszteri tanácsadó, az M1 aktuális csatornán, kedd este.
Kiemelte: az erről szóló döntést nem most hozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hosszú hetek óta készülnek a koronavírus-járvány terjedésére. Nem egyik napról a másikra „kényszerítették a kórházakat" betegek elbocsátására – jelentette ki, hozzátéve: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter utasítása egyértelmű: olyan beteget nem küldhetnek el, aki emiatt életveszélyes állapotba kerülne, vagy tartósan romlana az egészségi állapota.""
vacsi
Azért arról sem kellene megfeledkezni, hogy az elmúlt időkben - és messze nem csak a Fidesz alatt - az orvosok szép pénzeket raktak zsebre, hogy azokat az öregeket, akiknek az ellátása otthon terhes volt, belgyógyászati osztályokon tartsák - holott ott csak a valóban betegeknek van keresni valója. Az öregek, krónikus betegek, stb. elhelyezése szociális feladat lenne, pl. az idősek otthona lett volna megoldás. De hát itt is a pénzről volt szó - meg is látszott az eredmény.
emerencia
Ez a sok ágy ránk vár? Attól félek, hogy nekünk ideszületett, egész életünkben Magyarországon adót és járulékokat fizető magyaroknak annyi. (Hatvan felett.) Vagy a vírus vagy az ellátatlan egyéb betegség fog végezni velünk. :-(((((((((((((((((
Józsipapa
EZÉRT VALAKIKNEK FELELNI KELL !!!
szerintem - AZ OPERATÍV TÖRZSNEK !!!
Nessy
@Borsó: Létfontosságú rendeletek a járvány megfékezésére!!
Ezt azt hiszem, még demens otthon lakóinak is nehéz lenne megindokolni, különösen, ha teszt és védőfelszerelések eddigi hiánya miatt csökken a beteg létszám!
Clavigo
@Józsipapa: ... Is.. De legfőképpen Orbánnak ,és a Kondájának...
Katalina62
Ha viszonylag ilyen "kevés" a fertőzött, mért kell ennyi ágyat, és ilyen módon felszabadítani!?
csipetke
@Katalina62: 12.38 Mert nagy valószínűséggel csak most jön a java.Ha viszonylag rendben lett volna az egészségügy,nem lenne ekkora a baj,de tudjuk,hogy a magyar egészségügy millió sebből vérzett egyébként is.Viszont hurrá,hurrá,van egy valag haszontalan,rohadtdrága,drága fenntartású stadion.
Madácsi Pali
@Katalina62: hogy a járvány után meg lehessen szüntetni a férőhelyeket.
Katalina62
@csipetke: vagy jóval több a fertőzött, amit a józanul gondolkodó emberek sejtenek is! Ennél alantasabb okra nem akarok gondolni!
kereső
Az édesanyátok jó büdüs pichája ! Már bocsánat, de ezt már nem lehet szép szavakkal kommunikálni. Normálisak ezek? Hiszen gyakorlatilag leállt az egészségügy azok számára, akik nem a virus miatt szorulnak kezelésre.- kimondottan csak életmentés zajlik. Mindenki más- rákos, szives, vagy egyéb betegségben szenvedők, a rehabilitációra szoruló műtött, a károsodással született csecsemő, mind-mind útban van ennek az ördögi hatalomnak/orbánnak. Mert pénzt kell rájuk költeni- és kevesebb jut a lányának, vejének, unokájának, meg a hobbijára- a focira.
Kötelezik a kórházakat, hogy a kiüritett részt rendezzék be- szereljék fel a virusos betegek gyógyitásához szükséges eszközökkel?- abból a pénzből ami nincs?
Gyilkosok.
ómió
Pedig "sírva" marasztalhatnák is őket, "sokkal jobb eséllyel" a vírusra, mint odahaza!
csak úgy....
@Borsó: 10:55 a katonák már ott vannak a kórházakban,talán kínából még nem érkezett meg a munició.
jesz
a kínai repterekről dögnehéz repülők szállnak fel védőfelszerelésekkel, hogy jó pénzért, de baráti szeretettel átadják a fertőzött népeknek.
Pálinkás Pál
@csipetke: Mostr jön a java??? Az egész kontinensen hál istennek csökkenőben...,persze ez orbánisztán...
justhpeter
A 133 bátor ember szavazott, így már csak két felelős lehet bármi is történik. Orbán és az Operatív törzs.
Jozefina
@jesz: ennek Kína az egyedüli nyertese!!! Végig fertőzte a világot és most ellátja védőfelszerelésekkel ugyancsak az egész volágot!!! Aki nem veszi észre talán más szemmel látja, de szerintem a világ országainak be kellene a kapukat zárni Kína felé!! Sem árukat, sem befektetőket nem beengedni!!! A jelen levőket pedig fokozatosan haza küldeni!! A vírus így akadályozható meg!!?
Gauntlet
Pedig csak annyit kéne hozzárakni:
Köszönjétek a Fidesznek !
Béla333
Ha a választások előtt képesek vágigtelefonálni O.V. hangjával az egész országot, akkor ezt is O.V.-nak kellene bejelenteni a hozzátartozók felé.
Mocskos, érzéketlen szemét banda!
polar450
Ennyire aljas, embertelen rezsim még a Horthy-korszakban sem volt, mint a Soha Nem Hazudott mocskos bandája!
illusion
A képmutatás mesterfoka, ahogy Novák Katalin együttérző arccal hallgatja a „hétköznapi hősök” történeteit:
merce.hu/2020/04/15/a-kepmutatas-mesterfoka-ahogy-novak-katalin-egyutterzo-arccal-hallgatja-a-hetkoznapi-hosok-torteneteit/
Yoda69
Ezt a fejetlenseget. Miért nincs a magyar kormányban egyvalaki aki szólni merne a csuti gorenynek hogy ott van az a rengeteg üres stadion használják azokat ideiglenes kórházakban, ha mar igy elbasztak a vírus elleni védekezést.
Most miért kell halalra ítélni beteg idős emberek szazereit? Mert akiket kivagnak a korhazakbol nem sok eséllyel élik meg a holnapot.
csetere
@Yoda69: Ott vannak a kiürített kollégiumok. Ezt is hozzá kell számolni és a mobilkórházat!
vitriol
a kormány nem vállalja be a rossz hírek közlését, káslerral intézteti. Sajnos itthon és a nagyvilágban is ismerik az egyszemélyes kormányzást M.o.-on.
legott
A kormány minden felelősséget és terhet próbál rátolni másokra, anyagilag, humánügyileg, míg ők osztogatnak-fosztogatnak.
Mindent fel kell jegyezni, és archiválni, hogy mit műveltek elejétől fogva. Aztán jöhetnek az egyéni, vagy a csoportos perek. Vagy aminek jönnie kell.
legott
Magyarország és a magyar emberek sajátosságai miatt nem állunk rosszabbul még ennél is, és nem a kormány intézkedései miatt!
Ezért gusztustalan, ahogy más országokkal hasonlítják össze a fideszes csinovnyikok a mi helyzetünket számokban, és ezzel büszkélkednek.
Ha csak a számokat nézzük, Észak-Koreában a legjobb a világon jelenleg, a járvány tekintetében.
1magyar
Legalább engednék meg az eutanáziát! A curva anyját aki ezt kitalálta, magatehetetlen beteget hazaküldeni és még dolgozzon is a hozzátartozója, hogy a tetves gazdagok nehogy eggyel kevesebb szállodát üzemeltessenek.
1magyar
Ugyanannyi joga van egy rákos betegnek kórházi ellátásra mint egy koronavírusosnak.
Lepényleső
Ez nem úgy tűnik mintha valaki Istent próbálna játszani?
1magyar
A kiskunhalasi konténerkórházban még egy betegről sem hallottam, miért nem azt használják?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.