Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt reméli, hogy júniusra "kifut" koronavírus-járvány, és őszre, legkésőbb jövő tavaszra rendelkezésre áll hatékony védőoltás a fertőzés ellen.

Szlávik János: egyre több a beteg, el fog húzódni a májusi járványcsúcs

A szakember az M1-en azt is elmondta:

egyre több a beteg, és a magyarországi lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő.

Úgy folytatta, egyre több idős ember kerül kórházba a fertőzéssel, ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket.

Beszélt arról is, hogy a halálozási arány az utóbbi időben nem emelkedik. Az infektológus emlékeztetett arra, hogy márciusban csak a Dél-pesti Centrumkórházban kezeltek fertőzötteket, mára Budapesten és országszerte nagyon sok egészségügyi intézményben vannak koronavírusos betegek, több járványkórház is felkészült a betegek – akár intenzív terápiát igénylő – ellátására is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elegendő kapacitás áll rendelkezésre.

Szlávik János szerint

a járvány május 3-ára várt csúcsa "egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban",

ugyanakkor – fűzte hozzá – nagyon reméli, hogy a járvány júniusra kifut.

Kérdésnek nevezte azonban, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Hozzátette:

azt reméli, hogy őszre, télre, legkésőbb tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.

Szólt arról, hogy a fertőzöttek akár nyolcvan százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel eshet át a fertőzésen, éppen ezért kell az idős embereket különösen védeni.

A járvány megoldása az lesz, ha az idős embereket el tudjuk különíteni a fiataloktól – jelentette ki.

A koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerekre térve kifejtette:

a fertőzés ellen igazoltan hatékony gyógyszer egyelőre nincs, de egyes malária- HIV-, és a C típusú májgyulladás-ellenes szerek Magyarországon is hatékonyak lehetnek.

A Dél-pesti Centrumkórházban sokféle ilyen készítményt alkalmaznak, és az előzetes eredmények szerint ezek valóban hatékonyak lehetnek – mondta.

A Pesti úti idősotthonban történt fertőződésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ország ezer időseket gondozó intézménye fokozott figyelmet igényel, lakóikat, az ott dolgozókat folyamatosan tesztelni kell, mivel ők a leginkább veszélyeztetettek.

Ha meg tudják akadályozni, hogy az idősotthonokban elterjedjen a járvány, elkerülhető lesz az a "hatalmas, apokaliptikus" pandémia, amely egyes nyugat-európai országokban látható – közölte. Szlávik János arra hívta fel a figyelmet: a járványgörbe ellaposodása segít abban, hogy ne legyen annyi haláleset, mint Nyugat-Európában.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Pálinkás Pál: Viszont rendkívül fegyelmezetlenek. Dolgoztam olaszoknál és másoktól is hallottam, hogy pl. a vadászatokon nagyon lazák, nem tartják be a szabályokat. Még akkor is tele voltak bulizóhelyek, mikor már rengetegen meghaltak. Nem féltek semmitől. Csak szigorú tiltásra hagyták abba a bulizást, csavargást. Remélem, tanulunk a rossz példájukból! Ettől függetlenül nagyon sajnálom őket.
Pálinkás Pál
@emerencia: ebben nem fogunk egyetérteni...ha nem félek,és nem a veszélyeztetett csoportba tartozom,miért ne bulizhatnék???az olaszoknál is a halottak átlag életkora 80 körüli...megjegyzem ahogy jön a jó idő ,egyre többen tesznek majd a korlátozásokra...és én az elejátől azt mondtam,amit ma végül Szlávik doktor is kimondhatott...a járvány megoldása az öregek,veszélyeztetettek elszigetelése...amíg azt nem lépik meg ,addig hozhatnak hülyébbnél hülyébb rendelkezéseket,nem fog segíteni!!!
Pálinkás Pál
@emerencia: ma, 15:39
a legkorrektebb számolás...hány áldozat jut 1 millió lakosra...a többi csak bűvészkedés a számokkal...főleg annak tükrében hogy magánlaboratóriumok adatai alapján kb 1-2 % a fertőzött minta...és azok közül is kevés kerül korházba!!!
a te logikád alapján ha Magyarországot 10 millió lakosúnak veszem...akkor 0.2 ezrelék a fertózöttek száma...jóval kevesebb bármilyen influenzánál...akkor milyen járványról beszélünk???
tudode
Ki tudja hány koronavírus gazdag maszatol
.
Tanulságos?
.
------ Megdöbbentő igazságok a koronavírusról (COVID-19) Alanna Shaikh egészségügyi szakértőtől (magyarul)
.
www.youtube.com/watch?v=KLvkpOjorHE
.
A vírus az első közellenség, amelyet nem a pávatáncos rajzolt a horizontra!

www.youtube.com/watch?v=KLvkpOjorHE
.
Zavarban is van a grácia! Az ellenzéken verik el a port!
Zsopiale
Hazudj csak nyugodtan te is, nyomorult Nostradamus paródia... aztán majd hátha megúszod, ha bemondod, hogy parancsra tetted...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.