Az első igazolt eseteket márciusban fedezték fel. Ugyanakkor az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy korábban is jelen lehetett a fertőzés – írta meg a HVG.

Továbbra is szeretnénk elkerülni a járvány berobbanását

- hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília a járvány elleni védekezés hétfőtől érvényes új szakaszára utalva ezért azt kérte, hogy a budapestiek és a Pest megyeiek ezek után is tartsák be a kijárási korlátozás szabályait és csak alapos okkal hagyják el az otthonukat. Az országos tisztifőorvos vidéken élőktől is azt kérte, hogy tartsák be a rájuk vonatkozó szabályokat. Kiemelte: mindenkire vonatkozik a másfél méteres távolságtartás, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön az arcot maszkkal, sállal vagy kendővel kell eltakarni.

Tájékoztatása szerint a 65 év felettiek részére 9-12 óra között kijelölt vásárlási sáv továbbra is marad.

Két vidéki lapnak több olvasója jelezte, hogy februárban átesett egy betegségen, amelynek lefolyása nagyon hasonlított a koronavírus azóta megismert tüneteihez, beleértve a szaglás és az ízérzékelés romlását, de akkor koronavírusra még senki sem gyanakodott. Most azt gondolják, ők átestek a fertőzésen. Lehetséges ez?

- kérdezték Müllertől a sajtótájékoztatón. A tisztifőorvos azt mondta,

ez nem zárható ki.

Márciusban terjedt nagyobb számban a betegség, az iráni egyetemistákkal kezdődtek az első regisztrált esetek – emlékeztetett Müller, de akkor is jártak az emberek külföldön, erre-arra a világban, tehát ezt már nem tudjuk megmondani utólag, hogy akkor februárban fertőződhetett-e, de nem zárható ki – ismételte meg.

Igazi bizonyosságot arról, hogy átesett-e a fertőzésen, egy vérvizsgálattal lehetne szerezni.

Forrás: HVG

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Én és több ismerősöm is valamin átestünk februárban, de akkoriban itthon a sima influenza volt napirenden a sajtóban. Bemondták hol mennyi ember kereste fel miatta az orvost, s ennyi volt. Nekem úgy kezdődött, hogy még a 36 fokot sem érte el a testhőm, holott lázasnak éreztem magam. Azután jött a többi tünet.
kereső
Nem ilyen "hir" miatt kezdtek nyomozni nem is olyan régen valaki ellen, mert "rémhirt" terjesztett?
simmering73
"tartsák be a kijárási korlátozás szabályait és csak alapos okkal hagyják el az otthonukat." Csütörtök délben még Budapest külső kerületeiben is tömött sorokban vonultak az autók fel alá.. Ők voltak az alapos indokok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.