Rövid, alig félórás sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, ezúttal a Dél-Pesti Kórház főigazgatójával.

Már meghaladja a hárommilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, több mint kétszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. 

Jelenleg 625-en vannak, akik felgyógyultak. A kórházakban összesen 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hétvégenként mindig többen szegik meg a kijárási korlátozást. Ez most is így van, pénteken

1430 rendőri intézkedés történt emiatt. 309 feljelentést tettek, a többi esetben enyhébb fenyítéssel éltek a rendőrök.

Újabb teherjáratok érkeztek Ferihegyre, ezek 51 tonna felszerelést hoztak, köztük maszkokat is.

10 754 esetben rendeltek el eddig hatósági házi karantént. Ezeket is sokan szegték meg; külföldi vendégmunkások Bács-Kiskun megyében egyenesen csoportosan tették ezt. Ellenük feljelentést tettek.

Vályi-Nagy István, a dél-pesti centrumkórház főigazgatója vette át a szót. Emlékeztetett, hogy a koronavírusra nincs specifikus gyógymód, sem védőoltás eddig. Kásler Miklós miniszter

korábban tudományos konzorcium megalapítása mellett döntött, ennek feladata, hogy gyógyszerekkel és módszerekkel kísérletezzen. Ezek között a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása is szerepel.

Az idősek továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat

Megkezdték a plazma gyűjtését, amire a koronavirusplazma.hu oldalon is lehet jelentkezni. Ez hosszú ideig tárolható, így egy esetleges második hullámban is alkalmazhatják.

Kísérleteznek innovatív gyógyszerekkel is súlyos állapotú betegeken, ezek között a tocilizumab az egyik. Vannak ígéretes eredmények, a jelek szerint növeli az életben maradási esélyt.

Újságírói kérdések következtek. A Remdesivir amerikai alkamazásáról az Origo kérdezett, Vályi-Nagy erre azt mondta, nálunk is folyik a kipróbálása.

A Nógrád Megyei Hírlap azt kérdezte, az idősek bármikor látogathatják-e az éttermeket vagy épp strandokat. Kiss Róbert elmondta, hogy az erre vonatkozó szabályozás nem tiltja ezt, de kérik az időseket, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat.

A testi kontaktussal járó sportok edzéseiről azt a tájékoztatást adta, hogy az edzések megtarthatók.

A Vas Népe azt kérdezte, hogy

aki Ausztriába utazik orvosi kezelésre, annak kötelező-e a kéthetes karantén hazatérés után. A válasz szerint a mentesüléshez egyéni méltányosságot kell kérni a rendőrségtől, enélkül csak a munka céljából ingázók hagyhatják el az elzárkózást.

A Portfolió azt kérdezte, szabálysértés-e, ha egy budapesti család meglátogatja vidéki rokonait május 4. után. A válasz igen.

Cikk- és címlapkép: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

(hvg.hu)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
" Ezeket is sokan szegték meg; külföldi vendégmunkások Bács-Kiskun megyében egyenesen csoportosan tették ezt. Ellenük feljelentést tettek."
A Mercedes gyár visszahozta az ukrán vendégmunkásait.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Designer: nagy összegbe lefogadom hogy fideszes vagy..!
RonaGyuri
"aki Ausztriába utazik orvosi kezelésre, annak kötelező-e a kéthetes karantén hazatérés után. A válasz szerint a mentesüléshez egyéni méltányosságot kell kérni a rendőrségtől," - MEGKAPJA??? =))
cikicakk55
Könnyekig meg vagyok hatódva mennyire féltenek bennünket idős embereket a vírustól. Ugye az nem baj,hogy esetleg éhen halunk,mert nincs kajára pénz? Ugye az sem baj,ha egy idős embert a szív betegség,vagy magasvérnyomás viszi el,mert nincs pénze gyógyszerre. Az nem gond ugye? Lényeg,hogy a saját lakásunkban,házunkban haljunk meg,mert akkor az nem a kormány hibája. Na hogy kerülnétek ti is ilyen helyzetbe mocskos Fidesz. Mióta tudjátok,hogy világjárvány ér ide a mi országunkba is,azóta elszórtatok pár ezer milliárdot a csókosoknak. Megkötöttétek az egy életre szóló eladósítását az országnak Kínával. Lölőke megkapta a lóvét a következő milliárdos projektjéhez. Dőlnek a maszkok, a védőfelszerelések az országba,még sem jut elég a nővéreknek,orvosoknak sem,nem,hogy az embereknek. Mi vegyük meg,vagy tanuljunk meg maszkot varrni. nagyon bízom benne,hogy egy bátor korona vírus csoport,megkeresi cecília nagysasszonyt és a csuti csüngőhasút is.
Nessy
@cikicakk55: ez a látványos aggódás és féltés nem kerül pénzbe! Néha tényleg nehéz megállni, hogy elveit feladva ne kívánjon valamit "köszönetképp" pártunknak és kormányunknak! Egyébként is feléljük a fiatalok elől a jövőt, a kormánypárti megszólaló szerint, úgy hogy csendben, gyorsan, otthon dobjuk fel a talpunkat!
Designer
@Pálinkás Pál: TÉVES! Én nem csinálok ebből sem politikát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.