Néhány hete magabiztosan jelentette ki Orbán Viktor, hogy a koronavírus-járvány hazánkban május 3-án fog tetőzni. Ezt később az operatív törzs is megerősítette.

Pont akkor kezdtek tömegesen gyógyulni a betegek, amikorra Orbán Viktor megjósolta a járvány tetőzését

Az Index vetette össze a miniszterelnök jóslatait a jelenlegi adatokkal, és a gyógyulási görbe esetében igen látványos egyezésre mutatott rá.

Az jött ki, hogy 

május 5-e óta átlagosan 58 ember gyógyul meg naponta, a szám egyszer sem ment 42 alá.

Mindezt úgy, hogy előtte 10 napon át átlagosan 23 volt a gyógyulások száma. Figyelemreméltóak a megjósolt tetőzés előtti alacsony számok.

A portál rákérdezett az operatív törzsnél, hogy van-e valami magyarázat arra, hogy miért indult meredeken emelkedésnek a gyógyulások száma május 4-ével, amely tendencia azóta is kitart.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt válaszolta, hogy ez a tendencia a "járvány dinamikájából következik:

Amikor indultak a megbetegedések, akkor napról napra arról számoltunk be, hogy hogyan növekedett a fertőzöttek száma és az ő állapotukat követtük. Most, hogy a járványnak a tetőzését úgy tűnik, hogy elértük, és talán már reményt keltő, hogy negyedik napja csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak. Tehát akik két héttel ezelőtt pozitívvá váltak, azok nagy valószínűséggel már gyógyulnak. Ez abból következik, hogy a fertőzöttek száma már nem szaporodik, viszont a gyógyulók száma értelemszerűen növekedni fog, hiszen az új koronavírus fertőzésből az emberek túlnyomó többsége meggyógyul.

Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus pedig úgy látja, a napi gyógyultak számának különösebb járványügyi jelentősége nincs. Fontosabb adat a napi esetszám és a halálozások száma. (E két adat vizsgálata nem mutatott akkora egyezést Orbán jóslatával, mint a gyógyultak száma.)

Egyrészt azért, mert eleve az is protokollfüggő, hogy kit mikor tekintenek gyógyultnak, másrészt az is jelentősen befolyásolja hogy a gyógyultnak minősítéshez szükségest tesze(ke)t mikor végzik el. Ráadásul a gyógyultak számolását még az is befolyásolja, hogy kit mikor jelentenek le az elektronikus rendszerben.

(Index)

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ilyen mágus a világon nincs több, még büszkék is lehetnénk rá, de tudjuk, h itt minden csalással működik, még a járvány is. Félő, h a valós adatokat soha sem fogjuk megtudni, mert azt is titkosíttatni fogja sok évre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@Mrfingusz: Ide fingottál, te görény?!
Ha viszket a segged ne velem akard megvakartatni!
Bekenlek fekete bagarol cipőkrémmel, fényesre suvikszollak és odaállhatsz valamelyik migráncs mellé! Utána megkérheted Hüvely Matyit és lazán beléd nyom egy száraz parafadugót és sikítani fogsz örömödben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.