Hétfőtől folytatódik a védőoltások beadása a hetedik osztályos tanulóknak – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Két megyében már közel akkora a fertőzöttek aránya, mint Budapesten
Fotó: MTI/kormany.hu

Müller Cecília közölte: a tavaszi kampányoltások közül a kötelező, Hepatitis B vírus elleni vakcinából az őszi első adagot 98 ezer tanuló kapta meg, a másodikat azonban márciusban csak 20 ezer diáknak tudták beadni a járványügyi helyzet miatt. Az oltásból kimaradt diákoknak május 25. és június 12. között pótolják az oltást.

Ugyanebben az időszakban kapja meg a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás áprilisban elmaradt második adagját az a mintegy 41 ezer 7. osztályos lány, akinek a szülei igényelték ezt az oltást

- tette hozzá.

A szakember jelezte, az oltások beadásáról pontos információt kapnak mind az iskolák, mind pedig a szülők. Fontosnak nevezte, hogy még ebben az időszakban minden érintett tanuló megkapja ezeket a védőoltásokat, így arra kérte a szülőket,

gondoskodjanak arról, hogy gyerekük megjelenjen az oltás megadott időpontjában.

Hozzátette: az oltások beadása során is fokozottan ügyelnek a járványügyi szabályok betartására.

A járványügyi adatokat ismertetve Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta 3641 embernél igazolták a fertőzést, az aktív fertőzöttek száma 1659, az elmúlt 24 órában hárman haltak meg a betegséggel összefüggésben és 43 új igazolt fertőzöttet regisztráltak. Növekszik a gyógyultak száma, ők 1509-en vannak, kórházban 510 embert ápolnak, közülük 27-en szorulnak gépi lélegeztetésre – ismertette.

Azt mondta, a számadatokból látszik, hogy

csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzöttek száma, "apró elmozdulások, változások" ugyan vannak, de tendenciaszerűen csökken az aktív fertőzöttek száma, a járvány lefelé tartó időszakában vagyunk.

A 43 új esetből 16-ot Budapestről jelentettek, Fejér megyéből kettőt, Hajdú-Bihar, Nógrád és Jász-Nagyunk-Szolnok megyéből egyet-egyet, Komárom megyéből 8-at, Pest megyéből 4-et és Zala megyéből 10-et.

A 16 fővárosi fertőzött közül négy az Óhegy utcai szociális otthon lakója, míg a Zala megyei tíz esetből négyen a Külső-Kórház utcai szociális otthonból kerültek ki. Ezenkívül szintén Zala megyében találtak egy családot, ahol három embernél lett pozitív a teszt eredménye; minden esetben folyik a járványügyi vizsgálat.

Müller Cecília elmondta azt is: a fertőzöttek megoszlását nézve a 100 ezer lakosra jutó esetszám 37,3. Jelentős különbségek vannak az egyes megyékben:

Budapesten ez a szám 98,5, Zala megyében 89,7, Fejérben 86,9, Komáromban 71,5, Pest megyében pedig 39,1.

Az óvodák és bölcsődék megnyitásával kapcsolatos óvintézkedésekről szólva a tisztifőorvos azt javasolja a szülőknek, hogy az intézményen belül is tartsák be a szociális távolságot, az öltöztető helyiségben maximum ketten, hárman tartózkodjanak. A felnőtteknek a maszk viselése nem kötelező az óvoda falain belül – tette hozzá.

A nyári ottalvós táborok kapcsán a személyes higiénia betartására hívta fel a figyelmet, illetve itt is törekedni kell a zsúfoltság elkerülésére, például a hálóhelyiségekben vagy az étkezések során, fokozottan ügyelni kell az ágyneműk mosatására, és a zárt terek gyakori szellőztetésére.

Az iskolákat megnyitásuk előtt alaposan ki kell takarítani és fertőtleníteni

- mondta kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos.

Szintén kérdésre Müller Cecília elmondta azt is, csütörtöktől újra fogadhatnak betegeket a tatabányai Szent Borbála Kórház szakrendelései és ambulanciái bizonyos ellátások esetében. Ez alól kivételt képez a neurológiai osztály, a gasztroenterológia, a kardiológia, a nephrológia, a pszichiátria és az urológia.

Az országos tisztifőorvos elmondta, változó a háziorvosok által megrendelt koronavírus-vizsgálatok száma, eddig a mentőszolgálat összesen 35 432 mintavételt végzett, ezek zöme a háziorvosok kérésére történt. Hozzátette: változó, hogy a háziorvosok hány vizsgálatot kérnek, volt olyan nap, hogy több ezer ilyen vizsgálati kérelem érkezett a mentőkhöz, de volt olyan nap is, amikor csak pár száz vagy ennél is kevesebb.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járványnak lesz-e második hulláma és az milyen intenzitású lesz, Müller Cecília azt mondta: jelenleg nem lehet pontosan megmondani, hogyan alakul a fertőzés további szakasza, de nagy valószínűség szerint visszatér a járvány. Véleménye szerint ősszel-télen mindenképpen számolnunk kell a kórokozóval, így a készültéget, az éberséget fenn kell tartani.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsopiale
Na persze. Most szépen előveszik, a közel két hónapig letagadott, hazudott valós adatokat, és mesterségesen felviszik a görbét, hiszen a papír ugyebár elbír mindent; erre hivatkozva, gyönyörűen meg lehet tartani az erőszak szabályokat, a zsarnokságot, minél tovább... ha eltűrjük, meg is érdemeljük...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
@peterkelemen: .
Köszönöm a linket. Nagyon tanulságos volt számomra!
division
@peterkelemen: @tudode: Az nem baj, ha ti ketten nem adattok be semmiféle oltást, nem lesz nagy kár értetek, de másokat lehetőleg ne biztassatok hasonlókra, mert sötétek vagytok a virológiához erősen. Nektek csak a "rohadjon meg a Fidesz és a szavazói" áll jól, aztán ki is fújtatok.
csipetke
Ez várható volt. A vidéki "nyitás" miatt ezt borítékolni lehetett.Valamelyik nap az ország nyunyó-nénije azt mondta,hogy az unokák már bátran megpuszilhatják a nagyikat, (híradóban) rá két percre a virológus pont az ellenkezőjét mondta,hogy a biztonságos távolságot eztán is tartsuk be.Operatív törzs...Már az elnevezés se komplett.Két katona,meg egy nyugdíjas.De legalább a szakértőket hagynák beszélni,azt már úgyse hiszi el senki,amit az ilyen-olyan médiákban tolnak
teuton
Szepen elrejtette a statisztikai adatokat az összehasonlitas megnehezitesere, de összefoglalom:
- 35432 tesztelt szemelyböl 3641 pozitiv, tehat messze több, mint 10%!!! Vetitsük ezt most akkor teljes lakossagra! Nem csoda, hogy a keves teszt miatt pozitiv a statisztika, bar ha a halottak (bevallott) szamaval vetitjük össze, akkor katasztrofalis, minden 8. meghalt! Mas orszagokban, ahol kevesebb volt a megszoritas, de több a teszt, ez az arany 2/3-dal jobb!
- Az iskolakat az ujranyitas elött alaposan ki kell takaritani es fertötlenitani. A hivatalos közlemeny szerint a virus max. 2 napig el meg valamilyen felületen. Az iskolak mar hetek ota zarva vannak! Ott mar nemhogy a virus, de meg a legyek es pokok is megdöglöttek!!!
Esetleg a Penztaros takarito-fertötlenitö ceget is alapitott es ezert kell neki nehany milliardot odatolni?
Több, mint 36000 embert küldek haza korhazakbol es több 1000 mütetet halasztottak el a jarvanyra hiivatlkozva. Ezzel szemben alig 1600 szemely szorul korhazi apolasra. A kiürites miatt meghaltakert ki a felelös???
A videken eszlelt fertözötteket miert kellett Pestre fuvarozni, ha ott is volt KÖTELEZÖEN több 1000 szabad hely a fogadasukra? Jatek a statisztikaval!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok