Márciusban a bruttó átlagkereset 400 ezer 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

KSH: 400 ezer forint fölött volt a bruttó átlagkereset
Fotó: Pixabay

Az első negyedévben a bruttó és a nettó átlagkereset is 9,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, 384 ezer 200, illetve 255 ezer 500 forintra. A reálkereset 4,6 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak első negyedévi, 4,3 százalékos növekedése mellett

- jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot még csak részben érintették, így hatása az adatokban csupán részlegesen jelenik meg – tették hozzá.

A márciusi rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számított) bruttó átlagkereset 366 100 forintra becsülhető, ami 7,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 409 ezer 400 forint volt, 8,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 266 ezer 300 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül 272 ezer 200 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 ezer 700 forint volt, 9,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével ennél nagyobb mértékben is emelkedett – fűzte hozzá a KSH.

Márciusban az alkalmazásban állók létszáma 67 ezerrel kevesebb volt az egy évvel korábbinál, 2,1 százalékkal csökkent, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 48 ezres, 1,5 százalékos csökkenést mért a KSH.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Hol??? Ja ebben benne vannak a haverok napi milliós jövedelmei is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Joker
itt ? Most ? Shoha ! vlamit nagyon el ...nem tudtok kiszámolni . Kizárt ! 2040 es adat :-(((((((((((((((((((((
Maria26
https://getmeets.com... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
teuton
Nemzetközileg összehasonlitani csak a minimalbert lehet, a vasarloi kosar (arak) figyelembevetelevel, minden mas torz es hamis. A minimalber az, amiböl barki meg kellene tudjon emberi modon eljen ugy, hogy minden letszüksegre futja belöle, termeszetesen luxus nelkül. Meg kell nezni az EUROSTAT adatait, nem a KSH propagandahivatalnak hinni!
De lenne egyszerübb bizonyitek is, hol vannak azok, akik messze az atlag FELETT keresnek, jelentkezzenek!
ómió
Ennek terhére "a mi Böszménk" már elég ütős népzsebit rendezhetne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.