Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Liberális Párt pártalapítványának 2017- 2018-as gazdálkodásában.

A Magyar Liberális Párt alapítványára is rászállt az Állami Számvevőszék

Az ÁSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felidézte, hogy a párt 2014 szeptemberében hozta létre a Liberális Magyarországért Alapítványt, amelynek célja "a demokratikus értékek terjesztése és fenntartása, a liberális gondolat erősítése és támogatása, az alapvető emberi jogok és az egyéni szabadságjogok védelme". A pártalapítvány döntéshozó, képviselő és vagyonkezelő szerve a kuratórium volt, amely az alapításkor és az ellenőrzött időszak végéig három választott tisztségviselőből állt.

Közölték: a pártalapítvány az állami költségvetésből 2017-ben 4,3 millió forint, 2018 első két negyedévében pedig 2,15 millió forint támogatásban részesült. Az ellenőrzött időszakban gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem végzett.

Az ÁSZ kiemelte, hogy

az alapítvány 2017-2018-ban a könyvvezetése és gazdálkodása során nem tartotta be a vonatkozó törvényi előírásokat. Ráfordításainak elszámolása nem volt szabályszerű, mivel a kiadásokat alátámasztó bizonylatok nem tartalmazták az igazoló személy aláírását és az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozást.

Hozzátették: 2018-ban a pártalapítvány "gazdasági eseményt" bizonylat nélkül rögzített a könyvviteli nyilvántartásba, illetve a kötelezettségek között olyan tételeket mutatott ki, amelyek kifizettek.

Az ÁSZ beszámolt arról is, hogy a pártalapítvány egyszerűsített éves beszámolói nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, mivel nem állítottak össze leltárt, valamint a 2017-es tevékenységükről szóló éves jelentés közzétételi kötelezettségének sem tettek eleget.

Tájékoztatásuk szerint a 2015-ös és a 2016-os gazdálkodás ellenőrzéséről szóló, 2018. július 30-án nyilvánosságra hozott jelentésben az ÁSZ megállapította, hogy a pártalapítvány gazdálkodása szabályozási környezetének kialakítása nem volt szabályszerű, a 2014-2016-os évekre vonatkozó számviteli beszámoló elkészítési és az éves jelentés közzétételi kötelezettségének nem tettek eleget. A megállapítások alapján az ÁSZ négy javaslatot fogalmazott meg, a pártalapítvány a számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervét végrehajtotta.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Liberális Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökének öt javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – áll a közleményben.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@advocat: Az a sajátjuk. Védett állatfaj...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Shikari: "Nem is vesz részt a politikai életben " Legyen néked a te hited szerint.
Shikari
@Nessy: Még egy cikkre sem tudsz hivatkozni nem hogy tényekre! :-)
csak úgy....
@Shikari: ne követelözz tibim! még egy cikkre sem tudsz hivatkozni,hogy az orbán kormány,több mint 10 év után elszámoltatott és letartóztatta ,vagyon elkobzásra ítélte a szerinted bünösöket! :)
a másik lehetséges eset, hogy hazudtak neked és te beszoptad,vagy már nem is emlékszel ..
Shikari
@csak úgy...: Annyira idióta vagy, hogy az már fájdalmas!
Gyütt Mönt
@Shikari: aha, nem vesz részt a politikában. Keveset tudsz a KGB-ről.
Shikari
@Gyütt Mönt: Te meg a liberálfasisztákról!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.