Több mint 1,5 milliárd forintból megújul a kismarosi kisvasút – mondta Rétvári Bence kedden a kismarosi állomáson tartott sajtótájékoztatón.


1,5 milliárd forintból újít meg egy kisvasutat a kormány
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője közölte:

a királyréti és kemencei múzeumvasút pályafelújítása mintegy 14 kilométeres szakaszt érint, ami egymilliárd forint ráfordítást ot igényel. További 420 millió forint költséget jelent 15 jármű és egy gőzmozdony felújítása, valamint 2 új jármű beszerzése. Ezen túl 92 millió forintból újítják fel a királyréti erdei vasút paphegyi műszaki kiszolgáló épületét.

A királyréti vasút az idén áprilistól nem jár, várhatóan 2021-ig, a kemencei két szakaszon áll le a nyáron és indul újra 2021 tavaszán. A Szob-Márianosztra-Nagyirtás-Nagybörzsöny vonal menetrend szerint, zavartalanul közlekedik és várja az utazóközönséget.

Rétvári Bence kiemelte:

a kisvasút fontos szerepet játszik a Börzsöny és a családok életében, a börzsönyi kisvasutakon évente több mint 150 ezren utaznak.

Ezért fontos a kormány számára is, hogy a börzsönyi kisvasutak is az utasok igényeihez igazodva, felújítottan várják a következő időszakban a közönséget – mondta.

Felidézte: 2017-ben született kormányhatározat a felújításról, amelyben a királyréti mellett kisebb részben a kemencei kisvasút is érintett. A felújításokat az Ipoly Erdő Zrt. valósítja meg, a társaság a turisztikai támogatások lehívását követően lefolytatta a közbeszerzéseket, és már a munkavégzés is elkezdődött.

Horváth Barnabás, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke emlékeztetett arra, hogy a kisvasút az 1890-es évek elején épült, 600 milliméteres nyomtávval, fa- és kőszállításra. Az 1950-es évek környékén indult el a személyszállítás irányába, a vasúti pálya utolsó jelentős felújítása pedig 1978-ban történt, akkor a nyomtávot 760 milliméteresre váltották.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisvasutakon lehetőség van kerékpár szállítására is.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Járványveszély idején abban reménykedek, hogy a kisvasút majd kiheréli a koronavírust, amelyet normális esetben el lehetne/kellene halasztani akkorra, miután kiderül az államháztartás sanyarú állapota, miközben:
.
----- Érkeznek a horrorisztikus statisztikai adatok májusról
.
https://propeller.hu/itthon/3553044-erkeznek-...
------------------------------------
.
Ha akár életmentő műtéteket el lehetett halasztani a koronavírus idején, akkor ezeket a kütyükkel miért kell terhelni a költségvetést:
.
---- Tragikus történet: otthonában halt meg egy óbudai férfi, akit a kórházi ágyak kiürítése okán, egy nappal műtétje előtt küldtek haza (videó)
.
https://nepszava.hu/3078400_tragikus-tortenet...
.
Miközben futnak a pénzünk után!!!
.
----- Paudits Béla - Futok a pénzem után
.
https://www.youtube.com/watch?v=wvJMGSxhY7g...
---------------------------
.
Díszpintyeknél ez a szokáSS!
verőce21
A kisvasút fontos szerepet játszik a Börzsöny és a családok életében...
Rockxy
kettőt három milliárdból
hatot kilencmilliárdból.
és így tovább.
és?
ómió
Pedig efftársi módra lepusztulni is hagyhatták volna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.