Mindenki azzal élhet, akivel szeretne, és a kormány azt sem mondja meg, hogy vállaljon-e gyereket egy pár, és ha igen, mennyit – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Mandiner hetilapnak adott interjújában, amely csütörtökön jelent meg.

Novák Katalin: mindenki azzal élhet, akivel szeretne
Fotó:  MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár szerint a családalapítás nemcsak anyagi, hanem mentalitásbeli, kulturális kérdés is. "A nyugati világban mindenhol igaz, hogy a fiatalok később vállalnak gyermeket. Ez a tendencia nálunk megtorpant" – hívta fel a figyelmet.

Szerinte nem igaz, hogy a kormány a vagyonosabbakat részesíti előnyben, azt az életstratégiát viszont nem tudják támogatni, hogy valaki a gyerekeiből és nem a gyerekeiért akar élni.

"A szegényebb családoknál ugyanúgy igyekszünk csökkenteni a gyermekvállalás költségeit"

- szögezte le.

A politikus elismerte, hogy bár sok támogatást nyújtanak a családalapítás előtt álló fiataloknak, abban lát még feladatot, hogy a felnőttkor első szakaszában segítsék azokat, akiknek nincs önálló otthonuk és albérletben élnek.

Az államtitkárt kérdezték arról is, nem lát-e problémát abban, hogy Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár az ellenzéki sajtóval nem áll szóba, és nem tárgyal egy fiatalok érdekeit is képviselő szakszervezettel.

"Amikor kellett, Zsófi mindig rendelkezésére állt annak, akivel értelmesen lehetett beszélni, színjátékban azonban nem vállal statisztaszerepet"

- válaszolta Novák Katalin.

Az államtitkár a nemzeti konzultációról szólva hangsúlyozta, meg kell adni azt a szabadságot az embereknek, hogy evidensnek tűnő kérdésekben is elmondhassák a véleményüket. Hozzátette, ő Soros Györggyel csak annyit foglalkozik, amennyit muszáj, és az is éppen elég energiájába kerül.

A politikus, aki a Fidesz alelnöke is, arra a kérdésre, hogy miként látja pártja jövőjét a Európai Néppártban, azt válaszolta, "szerencsére Donald Tusk nem azonos a néppárttal, mi pedig nem vagyunk hűtlen népség. Ehhez a pártcsaládhoz tartozunk, és megadjuk az esélyt egymásnak a folytatásra".

(MTI)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ennek a nőnek akarom a jobbik oldalát látni, de mindig rájövök, hogy ő is csak egy hazug, félrebeszélő, mint a többi!!!??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Málna: Hat évvel ezelőtti cikk, a helyzet nem javult azóta sem : " A segélyezés vagy közfoglalkoztatás a minimális megélhetésre ad lehetőséget és semmiképp nem segíti elő az egészséges életmód megteremtésének feltételeit – fogalmazza meg a probléma gyökerét Szemere Márta barcsi szociológus. – A gyerekeknek a szülők megveszik a minimálisan szükséges ruházatot, iskolai eszközöket, de gyakran alig marad marad élelmiszerre. Lefelé megyünk a lejtőn, a családok ugyanis mára felélték tartalékaikat"
Málna
@Giovanni Alba: Ezek a gyerekek (akiket most sajnálsz) lesznek azok hamarosan, akik ugyanúgy megszülik majd a nyomorba a saját gyerekeiket - valószínűleg nem egyet, nem kettőt. Velük is ezt tették a szüleik, de annyira nem lehetett rossz nekik, mert ők is meg fogják tenni. Hagyomány náluk generációrol generációra, hogy a kisujjukat sem hajlandóak mozdítani azért, hogy kitörjenek a szegénységből. Valóban nincs irántuk semmi együttérzés bennem. Miért is lenne? Én is nyomorognék, ha nem dolgoznék, ha nem keresném a lehetőségeket. A szegény gyerekek kapnak enni az iskolában, óvodában, ha a szülők egy szelet zsíroskenyeret sem képesek adni reggelire nekik, az bizony az ő szégyenük. És egyáltalán nem tartom igazságtalannak a rendszert, mert mindenkinek ott a lehetőség a kitörésre, csak akarni kell.
Málna
@Béla333: Ez egy 2015-ös cikk, ami már rég nem aktuális. Te nem tudtad, hogy már évek óta újra nyitva vannak a boltok vasárnap?
kokopelli
...ők is megadják az esélyt a "néppártnak"...!? (;-)) Marha udvarias dolog lenne,ha megint függesztenék magukat
miután a Néppárt újra felfüggesztené őket?
ómió
Szerencsére efftársilag senki nincs kötelezve!
kokopelli
Nem tudok elképzelni egy csóróbb országvezetést annál,mint amelyik az országa legszegényebb családjainak
gyermekeit éhezni hagyja! Nincs elég hatalom a kezükben,hogy az esetleges mocskos szülőket kényszerítsék a
kötelességeikre? (vagy megkerüljék?) (:-((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.