Eddig hat országban – köztük Szlovákiában és Magyarországon – kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről.

Cseh illetékes: Magyarországon is megfertőződtek cseh turisták

A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.

"A fertőzéseket nyilvántartó központi adatbankban szerint július 1-jétől július 11-ig kilenc cseh turista tért vissza külföldről koronavírussal" – nyilatkozott Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) hivatalának igazgatója hétfőn a közszolgálati Cseh Rádiónak. "Három személy Szlovákiában, kettő Svédországban, egy-egy pedig Horvátországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon és Svédországban fertőződött meg" – pontosította kijelentését az igazgató.

Szerinte egyelőre elhanyagolható számokról van szó, de leszögezte: a nyári turistaidényben számolni kell azzal, hogy a vírust többen is behozzák külföldről, s ezért Csehországban lokális járványgócok is kialakulhatnak.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter megerősítette Ladislav Dusek kijelentését. "Eddig valóban csak néhány, nem többtucatnyi esetről van szó" – mondta Vojtech a Seznam.cz hírportálnak. A miniszter szerint az utóbbi napok fejleményei alapján Horvátország, Bulgária és Görögország és "kockázatos" állammá vált. "Tudom, hogy kedvelt tengerparti üdülőhelyekről van szó. Mindenkinek, aki odautazik, tudatosítania kell a kockázatokat, és védenie kell magát" – tette hozzá Vojtech.

Szintén az utóbbi napok fejleményei alapján a cseh egészségügyi tárca vasárnap elrendelte, hogy a Szerbiából és Montenegróból visszatérő cseheknek kötelezően Covid-19 tesztnek vagy kéthetes házi karanténnak kell alávetniük magukat.

Csehországban március elsejétől – amikor ott először jelent meg a kór – hétfőig 13 174 igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki. Jelenleg a betegek száma 4575, közülük valamivel több mint százat kezelnek kórházban. Három lokális fertőzésgócot tartanak nyilván – Karviná, Jihlava, Kutná Hora. Mindhárom városban és környékén szigorították a higiéniai előírásokat. Adam Vojtech szerint az országos járványhelyzet nyugodt, és ellenőrzés alatt van.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Biztos pont kifogták azt az egy fertőzöttet, hiszen nálunk a legjobb a helyzet a világon, ami igazolja, hogy mindent mi csináltunk a legjobban.

O1G-nek semmi sem drága...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Nem értem. 579 igazolt!!!aktiv fertőzött van. Hogyan tudott az az egy cseh turista ,pont egy ilyet "kifogni"??? Vagy nem is ennyi a fertőzöttek- aktivak száma, csak éppen a járvány kitörése óta elvégzett 295 ezer teszt a kevés? Vagy valakik itten a fertőzöttek számát illetően nem bontják ki az igazság minden részletét? Véletlenül ebben is hazudik a kormány? Miért is nem küldünk információkat 6 hete az Eu-nak, a járványügyi helyzetró?

Megnéztem a kovidos honlapot .Bazi nagy bötükkel -demter akármilyen államtitkár: "már 396 ezren küldték vissza a nemzeti konzultációt,óriási az érdeklődés". Érdemi információ a jelenlegi magyar helyzetről semmi.
Pálinkás Pál
@kereső: Szövegértés??? IGAZOLT fertőzött,ahogy magad is mondod...mivel az emberek 90%-án tünetmentesen fut át,észre sem veszik...és te sem vennél észre az egészből semmit,ha a világ politikusai valamiért nem feküdtek volna rá erre a dologra...még a "legfertőzöttebb" országokban is elenyésző az áldozatok száma, a másban elhunytakhoz képest!!! most arról nem is beszélek hogy a "járvány" az a dolog, amit egyszerű halandó nem tud ellenőrizni,így a politikusok azt mondanak amit akarnak!!!
ómió
Kevesebbet kellett volna a "haladó Budapesten kóbászúnia"!
kokopelli
@kereső: Ez a "pandemie" végre megmutatta,hogy milyen temérdek magasfokon dolgozni jó képeségű politikus
vigyáz ránk amíg mi "csak dógozunk"! Amerre nézünk csak olyan politikust látunk ill. hallunk! Ahogy írod,ők minden
percben képesek elmondani,hogy hogy ,mikor és milyen egyedi intézkedéssel érték el azt az eredményt,amiről talán
másol még álmodni sem mertek! Rájuk passzol a köz mondás: "Szép vagyok, szorgalmas,okos és főleg szerény!
U.i. ők is csak azt a statisztikát akceptálták,amit maguk hamisítattak! ...(Churchill után szabadon) (;-))
Aki Én
Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a vírusunkat!
Aki Én
@ómidióta: Egyre szánalmasabb, semmitmondó vagy, bolsi huligán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.