Letartóztatta a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a 250 milliós áfacsalással gyanúsított Joób Mártont és a közvetlen munkatársait – írja a 24.hu.

Letartóztatták a 250 milliós áfacsalással vádolt szegedi képviselőt
Fotó: Facebook/Joób Márton

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője a lappal azt közölte: az ügyben eljáró nyomozási bíró a főügyészség indítványának megfelelően elrendelte a cég vezetőjének és két közvetlen munkatársának a harminc napos letartóztatását. Hozzátette, az ügyben lévő többi gyanúsított letartóztatásáról várhatóan csütörtök délután háromig döntenek.

A gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó, a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű gazdasági társaság

2013 és 2017 között valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől.

A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint áfafizetési kötelezettségeinek csökkentésére három, különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban részt vevő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsátására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, adót nem fizettek.

A bűncselekmény leplezéséért a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, a szórólapterjesztést koordináló területi vezetők, valamint a fiktív számlázó cégeket biztosító emberek vannak. A nyomozás eddigi adatai szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot, és a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.

A közlemény szerint a főügyészség a gyanúsítottak letartóztatására az 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye és ténye miatt tett indítványt. A nyomozás során beszerzett adatok szerint a gyanúsítottak egy része az eljárásról tudomást szerezve bizonyítékokat próbált eltüntetni, rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevőt próbált vallomása megváltoztatására rábírni, az eljárás során terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbált hamis nyilatkozattal a bizonyítékok köréből kivonni.

A Nemzeti Adóhivatal Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának Csongrád-Csanád megyei vizsgálati osztálya a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség által irányított nyomozásban kedden állította elő a gyanúsítottakat.

A nyomozás a számlázási láncok teljes felderítésére irányul és további elkövetőkre is kiterjedhet.

Az ügyészség letartóztatásokra irányuló indítványáról a Kecskeméti Járásbíróság dönt csütörtökön – tudatta a főügyészség közleményében.

Az Origo kedden azt írta, hogy több százmillió forintos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette a NAV Joób Mártont, az Összefogás Szegedért egyik önkormányzati képviselőjét, Botka László (Összefogás Szegedért Egyesület) polgármester "bizalmasát", aki a cikk szerint Botka László legszűkebb köréhez tartozik, a szegedi önkormányzatban a család- és szociálpolitikáért, illetve sportért felelős tanácsnok, és a 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged).

A szegedi önkormányzat azt közölte: megdöbbenve értesült Joób Márton ügyéről.

Joób Márton ügyéről semmilyen ismeretük nem volt, és annak "semmi köze nincs a képviselői munkájához" – írták közleményükben, hozzátéve, remélik, hogy "a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alól."

(MTI, 24.hu)

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
vajon a NER rablólovagokat , mészarost ,garancsit meg a többit miko9r fogják letartóztatni??? Mert ők nem milliókat hanem milliárdokat loptak!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@ómió: tegnap, 11:31 ◘ Írod, te fidesz faszszopó barom! " Akkor azért élte ki így a putyini együttlétet Böszme efftársad, ugye?" Nos akkor lássad a cigány bárcás kurvádat!
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
Azt mondtad, hogy szétbarmolod nekem az uniót!:
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
ómió
@Eladott Ország: Egy-egy hazugságlink csatolásakor, mint jó bolsi fajkretén, mindig kielégülsz? Akkor neked "efftársi élvezet" az élet!!!
ómió
@Eladott Ország: Ez még a Bajai Video Zrt., vagy már az Athina Művek "alkotása"? Netán "csak" a gázáremeléshiány szindrómád hatalmasodott el?
Eladott Ország
@ómió: ma, 13:10 ♦ Nem Brüsszel, hanem a kormány/maffiaállam drágítja a rezsit... add tovább!
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
ómió
@Eladott Ország: Mikor is emelték nálunk utoljára, gyökérfi?! Hazudd ide az "épületest"! De egy Athina link is "megteszi"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.