Magyarország a Hungary Helps programon keresztül egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a szerdai bejrúti robbanás után az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Egymillió euróval segíti a magyar kormány Libanont a robbanás után
Fotó: Youtube

Azbej Tristan együttérzését is kifejezve azt mondta: "mély megrendüléssel, ugyanakkor cselekvő szolidaritással állunk ki a libanoni nép mellett ezekben a vészterhes órákban, napokban".

Közlése szerint a magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója. Az adományt még csütörtökön eljuttatják hozzájuk – tette hozzá.

A politikus felidézte, hogy a katasztrófát követően a Hungary Helps munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot libanoni humanitárius partnereikkel, hogy teljes körű tájékoztatást kapjanak a veszteségekről, károkról és felmérjék a magyar segítségnyújtás lehetőségeit.

Azbej Tristan megrendítőnek nevezte, hogy legkevesebb száz ember életét vesztette és több mint 4000-en megsérültek a keddi kettős robbanásban, majd hozzátette: ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, szinte egy egész városrész vált lakhatatlanná, a legfrissebb adatok szerint pedig legalább 300 ezer ember vált földönfutóvá – sorolta az államtitkár, arra is kitérve, hogy egy ortodox kórház gyakorlatilag megsemmisült a robbanás közelében. Mindezt tetézi, hogy Libanonban gazdasági, pénzügyi és politikai válság van, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbít, továbbá a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg.

"Bajban ismeszik meg a jó barát, és a magyarok jó barátai a libanoni népnek" – hangoztatta az államtitkár.

A szerdai kormányülésen született döntést ismertetve közölte, hogy Magyarország egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a libanoni kármentést, az emberi életek megmentését, a hajléktalanná vált emberek lakhatásának megoldását és az újjáépítést.

Hangsúlyozta: a Hungary Helps program alapvetése, hogy az adományt, a segítségnyújtást helybe kell vinni, azt gyorsan és úgy kell adni, ahogy arra szükség van.

Azbej Tristán rámutatott arra is, hogy Libanonban 1,5 millió szír és iraki menekült tartózkodik, az országnak jelentős a migrációs megtartóereje, ugyanakkor könnyen migrációs kiindulási ponttá is válhat. A támogatás a magyar emberek érdekét is szolgálja, megelőzve egy onnan kiinduló esetleges migrációs hullám kialakulását – mondta.

Emlékeztetett arra is, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet talán utolsó jelentős lélekszámú keresztény közösségének.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ha egyszer előfordulna, hogy ekkora elánnal ugranak segíteni határon belüli állampolgáraiknak.
Nagyon sajnálom szegényeket félreértés ne essék.
Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára hmmm...
"A támogatás a magyar emberek érdekét is szolgálja, megelőzve egy onnan kiinduló esetleges migrációs hullám kialakulását" Ennyit az önzetlen emberi segítségről. Fosnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
legott
Ha nem értenéd: Egy állat vagyok, és istennek még így is jobban kellek, mint te.
Ez melyikünkre nézve szégyen?
Kezd el átértékelni magadban pár dolgot - szerintem.
legott
Libanon...
Tudod mit?
Szarok Libanonra ! Pusztuljon el ott mindenki mindenkistül - MAGUKNAK OKOZTÁK, VISELJÉK

Jézus szarik Libanonra - vágod, geci!?
legott
Durva, mi?
Direkt vagyok ilyen geci, hogy szembesítsem a sok tényleg gecit.
Ha úgy alakul puszta kézzel likvidálom őket.
Ez már nem vicces annyira, ugye?
legott
Nekem nem kell fegyver - én vagyok a fegyver.
legott
Ja, mindenkit beperelek kurva sok fájdalomdíjért.
Fáj - valahol.
Ezért fizetnie kell valakiknek - valamiért !!!
ómió
Segíteni? Na, az - úgy tűnik - nem efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.