„Az európai út, ami a liberális útnak tűnik, nem vezet sehova. Kimondhatjuk, hogy út a semmibe. És ennek a veszélye áll fenn most. Úgyhogy én riadót fújnék a jóérzésű emberek felé, akik fel tudják mérni ezeket a nehézségeket, hogy menjenek el szavazni, és szavazzanak a Fideszre.” E dumát nem valamelyik kormánypárti politikus nyomta kampány idején,hanem Rátóti Zoltán, aki minden bizonnyal az efféle hűségesküknek köszönheti, hogy tagja lett a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett SZFE kuratóriumnak. Rátóti a Mandinernek adott interjúban természetesen azt játssza el, hogy ő tényleg nem érti, mire ez a nagy felháborodás… „Persze, az eddigi vonal is haladjon tovább, de kerülhessen be más értékrend is. Nyilván ez nem megy egyik napról a másikra. Én őszintén nem értem ezt a mérhetetlen nagy ellenállást” – mondja, de mindjárt hozzáteszi: „Én azt gondolom, hogy akik az egyetemről kijönnek, azoknak a magyar kultúra képviselőivé kell válniuk. A kultúra alatt egy egyetemes dolgot értek, és nem...

Forrás: magyarnarancs.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Ide is:
Wilhelm von Humboldt dolgozta ki az egyetem ma is irányadó fogalmát, amely szerint az
egyetem mint a tanszabadság alapján működő, széleskörű autonómiával bíró intézmény legfőbb hivatása
nem az, hogy az állam számára képezzen hivatalnokokat, hanem az, hogy a tudományokat a legmagasabb
színvonalon művelve önálló, kritikai gondolkodásra képes értelmiségieket képezzen. Ez azért lehetséges,
mert az egyetemi tanár nem tankönyveket tanít be, hanem maga is kutató, aki bevezeti a hallgatókat a tudományos kutatómunkába. Humboldt egyetemkoncepciója a XIX. század folyamán hazánkban is befogadást
nyert, és azt többek között Eötvös Loránd fejtette ki maradandó érvénnyel a XIX. század végén.
Paradox módon a liberalizmustól meglehetősen távol álló Humboldt...
namihami
Ez is egy igazi rátóti legény. Vajon az a kedves versike nem erről a Rátóti (Zoliról) íródott? Mert a kiállása és gerincessége takarja a bökvers eszmeiségét.
Nessy
@namihami: Bocsi, de a "Rátóti legények"c. nóta második versszaka jutott eszembe, ami szalonnasütés közben pár pohár bor elfogyasztása után képviseli a "magyaros" kultúrát. Mint a "fehérvári huszárok" módosított változata.
Azért mert egyeseknek egy Shakespeare szerep magas, mint majomnak a zongora, azért az még egyetemes, és a mi kultúránkba is belefér. Esetleg javaslom a "Piros bugyelláris" c. népszínművet vizsgaelőadásnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.