Az MTA konferenciát tart a politikusról.

"A történelem nem svédasztal" – Horthy Miklós személye ismét borzolja a kedélyeket

A sokszínűség és a vita a tudományos fejlődés mozgatórugója – mondta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A Horthy-korszak vitatott kérdései című konferencia köszöntőjében Budapesten hétfőn.

A magyar történelem utóbbi száz évének számos eseménye, alakja heves indulatokat gerjeszt, nem alakult ki róluk konszenzus, ilyen vitatott személyiség Horthy Miklós. A tudomány számára azonban nem lehetnek tabutémák. Az Akadémia ösztönzi a politikától független, tudomány szabályai szerint zajló vitát, a konferencia témái között pedig a korszak legkényesebb kérdései is szerepelnek – mondta Freund Tamás.

Az MTA nyáron megválasztott új vezetése szeretné az eddiginél célirányosabban és hatékonyabban megismertetni a nemzet önismerete szempontjából fontos tudományágak, a bölcsészet és a társadalomtudományok eredményeit a társadalommal és a kormányzattal – jegyezte meg az elnök.

Zsoldos Attila, az MTA filozófiai és történettudományok osztályának elnöke megnyitójában arra hívta fel a figyelmet: "a történelem nem svédasztal", ahonnan tetszés szerint válogathatunk, a történelmet nem mi alakítjuk, azt örökül kaptuk, de együtt kell élnünk vele és ebben segíthet a tudomány.

A hétfőn kezdődött kétnapos konferencia programján szerepel a Horthy-korszak politikai rendszere, külpolitikája, társadalompolitikája, művelődéspolitikája, Horthy Miklós személye, Magyarország második világháborús szerepvállalása és az antiszemitizmus, holokauszt kérdései.

Forrás: MTI

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@Shikari: Orbitális hülyeségeket mondasz, mint általában mindíg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: Ma is pont olyan hülye vagy ,mint tegnap.
szegfue
@Szeparepa2: 13:22 Az igaz, hogy "szerencsétlen"... De ha valakinek ilyen a "munkája", azt nem sajnálom! Én biztos nem lennék büszke arra, ha a munkám az lenne, hogy valamit/valakit dicsérnem kelljen, a másik felet meg mocskoljam.
kokopelli
@silber13: nem érdemes vitázni velük! A náci originál (németül "nazi) a "sozi"-ra volt egy egy válasz,és a Hitler
szülővárosában ill. annak környékén a féleszű falaubolondjait jelentette! Ezért a názizmus,mint olyan t.k egy téves
társadalmi megnevezés is! Az apám szülőfalujában,Zala-megyében a normális Ignác bácsit is Náci bácsinak hívták
@Horizont: A kis kopasz okos angol mondta egyszer:"A történelem mindíg az,amiben az utókor megegyezik!" Ezért
nem érdemes hülyékkel vitatkoznunk,mivel le akarnak húzni az ő alacsony szintjükre!
kokopelli
...u.i...Érdekes,hogy a történelem a Mussolini- Hitler -Horty hármast " a találkozójuk után "nazi Alianz"-nak nevezi! (;-()
szegfue
@Szeparepa2: Na látod! Nem 1x voltam olyan helyzetben, hogy annyi pénzem nem volt, amiből vehettem volna egy kis kenyeret+tejet a gyerekeknek...mégsem vállaltam erkölcsileg aljadék munkát...
silber13
@szegfue: Shikainál igazolódik a régi római mondás: " Perseape accidit ut utilitas cum honestate certet "azaz: gyakran megesik hogy az érdek a becsülettel vetekedik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.