A miniszterelnök úgy számol, decemberre a jelenlegi 5 ezer kórházban kezelt koronavírusos betegszám 30-32 ezerre is nőhet. Az iskolákat addig próbálják nyitva tartani, ameddig csak lehet.

Megtartotta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor kormányfő, a Kossuth rádióba az operatív törzs kora reggeli ülése után érkezett.

Orbán: Órákon belül dönthetnek a nem sürgős műtétek elhalasztásáról

Fotó, címlapkép: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

A hvg.hu cikke szerint a miniszterelnök arról beszélt, az elemzéseik szerint november 21-ére kell 2200 új intenzív ágy, amihez van lélegeztetőgép.

Az már nehéz helyzet, a kormányt sem kíméli

- mondta Orbán és utalt Szőcs Géza költő, volt kulturális államtitkár, miniszterelnöki tanácsadó tegnapi halálára, akitől a rádión keresztül is elbúcsúzott.

Orbán a gondolatmenetet úgy folytatta, december 10-ére kell újabb 4400 intenzív ágyat beállítani, szerinte itt van az egészségi teljesítőképesség határa, addigra 30-32 ezer kórházban fekvő emberrel számolt. Arra is kitért, hogy órákon belül megszülethet a döntés az elektív, tehát nem sürgős műtétek országos halasztásáról (amivel már tavasszal is élt a kormány).

700 magyar településen nincs még jelen járvány, 98 óvodát bezártak, 7 iskolában szünet van (ott távoktatás sincs jelenleg) 23 iskolában már távoktatásra álltak át, 78 oktatási intézményben vegyes a rendszer (táv- és normál oktatás egyszerre) – sorolta.

Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet

- mondta el Orbán (közben a tanári szakszervezetek és szülői petíciók is ezt követelik), aki szerint 7 hét van vissza a téli szünetig, addig kellene kibírni. A miniszterelnök úgy látja, a középiskolások akkor sem maradnának otthon, ha digitális oktatás lenne, így nagy kérdés, hogy mi a jobb: ha kontroll alatt vannak benn az iskolában, vagy ha nem.

A miniszterelnök szerint hétfő óta javult a maszkviselési és egyéb szabályok betartása, az

emberek megértették, hogy ha nem tartják be a helyek a szabályokat, akkor egyetlen választásunk van, hogy bezárjuk. (...) Mindent bezárunk, ahol nem tartják be a szabályokat.

A kormányfő beszélt a rendkívüli jogrendről is és elmagyarázta, hogy a tavaszi időszakkal ellentétben miért kért most 90 napos határidőt.

Ami most van, az választott demokratikus népképviselet, ami szent. De vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség. A parlament ülésezni is fog közben, bár majd a nyugati, a libernyák világban mondják, hogy diktatúra van és bezárjuk a parlamentet. Nem azért kértük 90 napra, mert az ellenzék ezt kérte múltkor, hanem azért, mert akkor nem tudtuk, mikor lesz vége a járványnak. Most azonban látjuk

- magyarázta Orbán és hozzátette, egyre jobb hírei vannak a vakcináról.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Átment látnokba, napra pontosan tudja, hogy mivé fajul a járvány!
.
A jogállamiságért Soros a hibás, a migráncsok erőltetése miatt!
.
Ettől kezdve komolytalan az egész, un. "járványtervezés!
szegfue
Frankó! Tavasszal "nem tudtátok mikor lesz vége a járványnak", bezzeg most már tudjátok... határidőt szabni a Covidnak, mindezt Soros segitsége nélkül... mondhatom "nagyok" vagytok! Röhögni lehet rajtatok, de inkább már sirni!:(((
creativehun
Hiába kapaládzol ki bonzai duce..lehet,hogy látszatra valóban nincs diktatúra...hisz nem vagyunk Kína vagyÉszak Korea...attól azonban még alamuszi,sunyi módon diktatúra van! Épp olyan alamuszi,sunyi módon mint amilyenek vagytok ti is ..kis alamuszi,sunyi patkányok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.