Deutsch Tamás fideszes képviselő körlevelet küldött az Európai Néppárt frakciótagjainak, hogy megmagyarázza, miért hasonlította Manfred Weber frakcióvezető korábbi megszólalását a Gestapo és az ÁVO gondolatrendszeréhez.

A magyar néppárti képviselőcsoport vezetője levélben fordult európai parlamenti frakciótársaihoz, hogy a kizárását kezdeményező javaslat kapcsán megvilágítson pár részletet. Deutch Tamás a néppárti képviselőkhöz írt levelének elején rögzíti, mi volt a kizárási javaslat kiváltó oka:

„A magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúm után felmerült vádakat – amelyek szerint én frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna – a frakcióvezető úrral az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam. Úgy fogalmaztam, hogy

»természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt«.

Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy

frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette.

Egyes néppárti képviselők az interjúról szóló sajtótudósításokra hivatkozva ismételten a Fidesz Európai Néppártból való azonnali kizárását követelték, Othmar Karas képviselő úr pedig úgy fogalmazott, hogy »Deutsch vagy kérjen bocsánatot, vagy távozzon«. A bocsánatkérés megtörtént, majd ezek után Karas úr kezdeményezést indított az én frakcióból való kizárásomra.”

"A tisztánlátás érdekében szeretném hangsúlyozni, hogy az említett interjú senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás kritikáját adta, amely határozott véleményem szerint semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja. Arra mutattam rá, hogy nem értek egyet azzal a jogállami feltételrendszerrel, amely azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni. Tehát, hogy félremagyarázhatatlanul világos legyen, nem az új mechanizmus mellett érvelő személyek, és nem a jogállamiság elve az, ami a politikai önkényre emlékeztet, hanem az a konkrét mechanizmus, amiről az Európai Parlament és a Tanács előzetes politikai megállapodása rendelkezik" – írta Deutsch.

A fideszes politikus szerint a néppárti frakcióban a bocsánatkérése után kezdték követelni, hogy kérjen bocsánatot.

Deutsch azt írta, hogy szomorúsággal tölti el az az Európai Néppártban szokássá vált gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket. Szerinte

nem szabad egy demokratikus politikai közösségen belül meglévő véleménykülönbségeket a kommunista állampártéhoz hasonló módszerekkel „kezelni”.

Forrás: 24.hu, infostart.hu, Origo

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Virág Árpád
Kár volt! Őszinte vélemény... Csak hát ő ebből él!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Shikari: Dehát nem a véleménye miatt kért bocsánatot, sőt, még rá is tett egy lapáttal. Tényleg nem látjátok?
Shikari
@Málna: Mindannyian tudjuk, hogy bocsánatot KELLETT kérnie! Azt, hogy kik miatt, egy percig sem kétséges!
Málna
@Shikari: Szerintem nem kellett bocsánatot kérnie és a véleménye miatt nem is kért, azt továbbra is tartja. Csupán csak tisztázta, hogy nem személy ellen irányult, amit mondott, hanem a mechanizmus ellen - amit eddig is mindenki értett, aki nem értelmi fogyatékos vagy nem akarta szándékosan félremagyarázni. Szóval nemhogy nem szart be - ahogy itt többen magyarázzák, hanem a végén odaszúr még egyet. Tökös legény ez...:-)
Shikari
@Málna: Magam úgy látom, hogy megint előkerült a szokásos holoérzékenykedés és sérti az érzékeny fülüket, ha Gestapot említenek az Eu- val kapcsolatban!
Lepényleső
Ezt egy adófizető,iszákos ember meg is teheti a kijózanodását követően?
Ám akinek ez a "munkája",annak halkan minimum le kellene mondania,
- abban az esetben,ha az erkölcsről,morálról valaha hallott volna?
jesz
gestapózott? Örüljön, hogy nem nácizott..ami ült volna..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok