Az egyházak és vezetőik számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában, miután a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos kihívások nyitottabbá tették az embereket az új üzenetekre és megoldásokra – jelentette ki Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő szerdán az Európai Néppárt vallásközi párbeszédet elősegítő éves konferenciáján.

KDNP: az egyházak számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek Európa jövőjének alakításában

Az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának magyar társelnöke az Európa jövőjére fokuszáló eseményen hangsúlyozta:

Európának a 21. században ismét fel kell találnia önmagát, amihez segítséget nyújtanak az egyházi és vallási közösségek több ezer éves hagyományai, tapasztalatai.

Mint mondta, az Európai Parlament politikusainak egyre sürgetőbben kéne fellépniük a keresztények és a zsidók vallásszabadsága mellett és üldöztetésük ellen, azonban a testület képviselői közül ezt csak megdöbbentően kevesen látják be. Megjegyezte, hogy az EP-ben folyó viták folyamán legtöbben "a múltat végképp eltörölnék, ami a történelemből okulva tudható, hogy hatalmas károkat okozott és okozhat még."

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője elmondta, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat a következő hetekben veszi kezdetét, amelynek keretében újra meg kell találni a közös európai identitást. Mint mondta, évtizedekkel ezelőtt az EU alapja a nemzetek közötti béke megszilárdítása volt, ma egy globalizált világban Európa feladata az európai életmód és értékek előmozdítása.

Weber Ferenc pápa Fratelli Tutti (Mindnyájan testvérek) című harmadik enciklikájára hivatkozva hangsúlyozta: közös európai szolidaritásban kell együttműködni a jelen kihívásaival szemben.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy

Európában a zsidó vallási közösségek egyre nagyobb fenyegetettségben élnek.

A rabbi szerint nemcsak fizikai veszélyeztetettségről van szó, hanem egyfajta vallási elnyomásról is. Erre példának Lengyelország és Belgium esetét hozta fel, ahol a hatóságok betiltották a háziállatok rituális "kóser" levágását, ellehetetlenítve így több zsidó közösség életvitelét. Hangsúlyozta továbbá, hogy az európai zsidók biztonsága nélkül az egész európai társadalom stabilitása veszélyben van.

Arszeniosz Kardamakisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi exarchája arról beszélt, hogy Európának át kell vészelnie a "civilizációk összecsapását a következő években, és vallások, kultúrák közötti párbeszédre alapozva kell egy új jövőképet felépítenie".

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
A "művelt Nyugaton" már legfeljebb csak az iszlám "egyházak"!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@kereső: Ez a mai státusz kereszténység köszönö viszonyba sincs Krisztus tanításával! Farizeus társaság. Az egyházak meg jól élnek a júdás pénzekből.
namihami
Az ismét felállított máglyák miatt komoly tüzifahiány várható. Az autodafékhoz szakképzett egyházi személyzet kerestetik. Gyakorlott hóhérokra magas jövedelmű állásokba kerestetnek.
Az istenitélet felülírja a BTK-t, amit eddig csak a Fidesz tehetett meg.
És így tovább...
kokopelli
@ómió: ...honnan veszed azt te alulmegvilágított? A Bécsi út másik végétől nyugatra még mindig komolyan veszik !
Igaz,hogy azoknak nem kellett a régi komcsikbólegy KDNP-t összetákolni!
ómió
@kokopelli: Onnan, te a "bolsevik eszme fényétől" felülről "megvilágított" idióta, hogy a "művelt" Nyugaton a keresztény templomokat sok helyen már bontják, vagy éppen mecsetté alakítják! Vagy nektek, "haladóknak" majd muszlimokból fog kelleni "egyházakat összetákolni"? Netán elég lesz az is, ha hazudtok nehányat? Látom, az ész-liciten már nem lenne vesztenivalód!
kokopelli
@ómió: mesélj már arról a sok helyről te szerencsétlen! (;-))
U.i.:Bjorországban még nem törtek be az egykori orbánféle KISZ-es bolsik! Nagyon élvezik ellenben a "net"-ről le-
hívható" Orbán-család I. és II. című dokumentumfilmet! Oskar-díjra ajánlható! (;-)))
Te mint IQ-mentes mennyit kaparsz össze havonta a fidesztől az állandó ismételgetéseidért???
"Ende der Durchgsage! stop! (:-)))
ómió
@kokopelli: Na! Fizetett bolsi nyalonc vagy!? És - "jó efftárs" módjára - a nyaloncságot rám is hazudnád? Ne mindig magadból indulj ki, fajkretén! Amúgy látogass el csigafalóékhoz, vagy Észak-Németországba, ha keresztény templombezárásokra, vagy mecsetté alakításokra lennél kíváncsi, faszkalap! Persze az is elég lenne, ha nemcsak az Ahina híradóból "tájékozódnál", idiótája! Mit nem "mondasz", akarom mondani, hazudsz! Az "efftársi Oszkáros" bajai videó meg a "mentős Athina élettörténete" után újabb "dokumentumfilmetek" is van!? Ezt is Korózs efftársad "narrálja"? Akkor, ugye, erre is az "efftársi Oszkár" vár!? De még nem is mondtad: ez a csúcs-hazugság, vagy a csúcs-aljasság kategóriában "küzd"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.