Azok a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek – legyenek akár hagyományosan vagy korszerű, új technológiával előállítva – egyaránt hatékonyak és biztonságosak – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.


Szlávik János elárulta, mit gondol az orosz vakcináról

Szlávik János hozzátette: bár elképzelhető, hogy

a hatékonyság és az oltási reakciók szempontjából van különbség a védőoltások között, de abban nincs, hogy valamennyi törzskönyvezett vakcina megakadályozza azt, hogy a beoltott súlyos állapotba kerüljön, intenzív osztályra jusson és meghaljon

- hangsúlyozta.

Emlékeztetett: a járvány első hulláma idején a jelenleginél sokkal több ember szerette volna beoltatni magát a koronavírus ellen, az esetek nyári csökkenésével azonban ez az arány is alacsonyabb lett. Hozzátette: emellett ősszel elindult egy oltásellenes hangulat, de ahogy megjelent az első hatékony oltóanyag Magyarországon – amelynek láthatóan nincsenek súlyos szövődményei – az oltakozási kedv ismét emelkedni kezdett.

A legújabb számítások szerint már 30 százalék felett van azoknak az aránya Magyarországon, akik mindenképpen beoltatnák magukat a koronavírus ellen – mondta.

A főorvos hangsúlyozta: Magyarországon eddig is sokféle védőoltást használtak, a gyermekeket több mint 20 vakcinával oltják be, de utazásokhoz kötötten vagy prevenciós céllal – például a méhnyakrák vagy az agyvelőgyulladás esetében – is adnak be védőoltásokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus elleni vakcináknál is végigmentek a kutatók ugyanazokon a fázisokon, amelyeket a korábbi védőoltásoknál is alkalmaztak, csak sokkal gyorsabban, sokkal több emberen tudták rövid idő alatt kipróbálni, mert óriási összegeket fordítottak a kutatásokra.

A főorvos úgy fogalmazott: az nem várható el, hogy teljesen eltüntessék a betegséget, mint a feketehimlő esetében, mert a koronavírus szinte biztosan velünk marad. De a védőoltásokkal – amelyek összetételén elképzelhető, hogy a mutációk miatt később majd változtatni kell – a betegség nem fog már milliók halálát okozó járvánnyá válni.

Szlávik János kitért az orosz Szputnyik V vakcinára, amely

egy harmadik generációs korszerű oltóanyagon alapul. Ez az a technika, amit a brit AstraZeneca gyártásánál is alkalmaznak, és egy ártalmatlan adenovírussal váltják ki az ellenanyag termelést. Ezt a technikát az ebolánál már évekkel ezelőtt alkalmazták

- tette hozzá a főorvos.

Kiemelte: a védőoltások hosszabb védettséget adnak, mint a betegség, hiszen sok koronavíruson átesett ember szervezetében nincs a védettséghez elegendő ellenanyag, így akár újra is fertőződhet. A védőoltásokkal azonban olyan mennyiségű antitest jön létre, amely legalább 6-8 hónapig biztosan megvédi a beoltottakat. Megjegyezte: azért csak ennyi időt tudnak garantálni a szakemberek, mert ennél több idő nem telt még el az első védőoltások beadása óta.

Szlávik János kijelentette: a nyájimmunitás a lakosság 50-60 százalékának beoltásával érhető el. Azonban a járványveszély megszűnte után is maradhatnak koronavírusos esetek, viszont nem betegszenek meg és kerülnek kórházba tömegek – mondta.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
próbálna mást mondani...a csuti elintézné neki hogy max üzemorvos lehetne-...ennél gerinctelenebb féreg kevés van az orvostársadalomban...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
hát nem tudom...láttam egy 2017-es reggeli stúdióbeszélgetést, melynek vendége Szlávik volt, a téma pedig a vírusos betegségek előrejelzése...

...egy milliárdos amerikai számítógép/operációs- rendszer hatalmasság azt állította, hogy egy minden eddiginél nagyobb járvány elé nézünk..

Szlávik erre legyintett, azt állítva, hogy ez hülyeség, a nagy ellenfél az influenza...

És levezette, miért nem következhet be az a jóslás, amit matematikai alapon szimuláltak...

Hát nem tudom...most ennek a nem is létező vírus gyógyításának nagy élharcosává fejlődött...

Benézte...Istenem...baromi okos ember, de a jóslás még nem megy.

Sebaj...megoldjuk.
Pálinkás Pál
próbálna mást mondani...a csuti elintézné neki hogy max üzemorvos lehetne-...ennél gerinctelenebb féreg kevés van az orvostársadalomban...
Horizont
Ő beszél amikor nagyban hozzájárult ő is, hogy bizalmatlanság van. Szégyellheti magát.
ómió
Hát, ezzel nem "ásta be" magát az efftársi szívekbe!
gina
Ezt is meggyőzte a fidesz, különben mehet a süllyesztőbe, ezek nem öszinte tudományos vélemények, hanem lefizetett szemét fidesz politika.. hányinger ez a banda !!!
gina
@ómió: de a te fidesz szivedben meleget árasztott hahahhahahahahah remélem most irány a kinai oltakozás neked
Afra
Kérdezte valaki,ezt az elfogult,fideszbarát orvast?
Én nem kértem a véleményét és nem is adok rá...
csipetke
Majd orbán megmondja neki,hogy mit gondolhat...
Az EU-n kívüli oltóanyagokban akkor bízna az ember,ha az európai gyógyszerügynökség rábólint. De amikor orbán kijelenti,hogy :- "Szerintem az orosz vakcina jó" ,az kb annyit jelent,mint a ló[email protected] a vitamin. Nem is érti az ember,hogy egy laikus miniszterelnök hogy tehet ilyen kijelentést.Mert tudjuk,hogy orbán mindenhez IS ért,(csak a kormányzáshoz nem),de az oltóanyagról nyilatkozzanak hozzáértő,és szavahihető szakértők.A magyar szakértők renoméját pont orbán cseszte el,a nyomásgyakorlással. Már nemigen hisz nekik se senki.
ómió
@gina: Na! Már lehazudni se vagytok képesek? Hova lett az "efftársi innováció"?
simmering73
"Amikor Szlávik János orvos lett, nem egy diktatúra, hanem a betegek szolgálatára esküdött fel. Ez utóbbit nem rendelheti alá egy diktatúra szolgálatának. Vagy ebben az esetben világossá kell tenni, hogy nem orvosként, hanem egy önkényuralmi rendszer propagandistájaként beszél. a szavait így fogadják, ne úgy, mint egy orvosét. Müller Cecília esetében ez a kérdés fel sem merül, mert ő még csak nem is orvosnak látszó tárgy, hanem egyértelműen egy báb, akit mozgatnak. Senki nem is veszi komolyan. De amikor Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosaként nyilatkozik, akkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy egy szakembert hallunk. Egészen addig, amíg ilyen abszurd kijelentéseket nem tesz, méghozzá szakmája és a tudomány tekintélyével. ez rendkívül súlyos etikai vétség és visszaélés."
nepszava.us/szlavik-janos-becsapja-az-embereket-amikor-nem-tesz-kulonbseget-a-vakcinak-vizsgalatai-kozott/
kereső
@simmering73: szlávik "elqrvult"- eladta magát , és megszegte orvosi esküjét azzal, hogy beállt a hatalom/orbán "celeb orvosának". Hiteltelenné vált, mint orvos.
gina
Egyszerüen szomorú hogy nem a tudományos munkája után itélkezik hanem a fidesz kormány nyomására, mind ilyen lefizetett gerinctelen emberek, hát igy bizhatunk bennük, egy szavát nem hiszem
gina
@ómió: Akkor barom vagy hogy szomorú hogy az ilyen alja kis porszemek akik OV seggét nyalják itt irogathatnak, de jön még kutyára dér IDIÓTA
ómió
@gina: Üdvözöllek, IDIÓTA! Én ómió vagyok! Töröld le a Böszmeszart a szád széléről, idióta bolsi fajluvnya, legalább, amig a hátsójából trombitálsz! Hátha úgy "hitelesebb" leszel!
kereső
Őszintén? Nem vagyok rá kiváncsi. Eljátszotta az emberi-és főleg orvosi renomét.
lemming
Szlávik "lepukkant mulatós zenész" János szerint a világ...
Hát kurvára nem olyan a világ, ahogy Szlávik János olvastában!

Tudsz olvasni Szlávik János a sorok között is?
Dem?
lemming
Simán lefejelem Szlávik Jánost, ha úgy adódik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.