Emiatt sokan fontolgatják, hogy otthagyják a pályát.

Egy hetük lenne aláírni az új szerződésüket, de sok egészségügyi dolgozó még meg sem kapta azokat – erről beszélt az RTL Klub Híradójának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a hvg.hu cikke szerint.

Sok egészségügyis még most sem ismeri, mi lesz az új munkaszerződésében

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Mint ismert, márciustól az eddigi közalkalmazotti jogviszonya megszűnik az egészségügyiseknek, helyette jön az egészségügyi szolgálati jogviszony. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara korábbi felmérése szerint a járvány előtt a vidéki kórházakban a szakápolók 15, míg a fővárosi intézményekben 20-30 százaléka hiányzott. A kamara úgy látja, ez a szám tovább fog nőni, mert sokan nem fogják az új szerződéseket aláírni. 

Soós Adrianna ennek kapcsán az RTL Klub Híradójának elmondta, a szakdolgozók csaknem fele fontolgatja, hogy elhagyja az egészségügyet. A válaszadók 20 százaléka azt mondta, nem is maradna a magyar egészségügyben, másik 25 százalék pedig azt mondta, nem szeretne az új jogszabály hatálya alá bekerülni.

A Híradó megszerzett egy olyan dokumentumot, amely szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság még pénteken is arról küldött levelet az intézményeknek, hogy az új munkaszerződésnek mit is kell tartalmaznia. Soós Adrianna szerint van olyan kórház, ahol megfenyegették a dolgozókat, hogy írják alá az új munkaszerződést.

Az új szabályozás értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, viszont ezért cserébe jelentős béremelést kapnak az orvosok. A jogszabály miatt januártól bűncselekménnyé vált a hálapénz elfogadása.

A Magyar Orvosok Szakszervezete is úgy látja, hogy feszültséget okoz az új szerződés, és nemcsak amiatt, mert az utolsó pillanatokban lehet megismerni a tartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Híradó megkeresésére azt válaszolt, hogy semmi nem indokolja az új jogszabály bevezetésének az elhalasztását, szerintük az érintettek széles köre fogadja el az új feltételeket.

Forrás: hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Mindenhol olvasom, hogy az egészségügyben dolgozóknak kell uj szerződést kötni, viszont jelentős béremelést csak az orvosoknak igér... A "szakszemélyzet" részére mintha nem lenne béremelés, viszont a másodállás tiltása náluk is szerepel az uj szerződésben. Persze az is lehet, hogy elkerülte a figyelmemet.
1984
"Sok egészségügyis még most sem ismeri, mi lesz az új munkaszerződésében" - egy héttel az aláírás előtt?!
Noooooooooooormális?
Maaaaaaargit...
Nessy
Elolvasni?? Minek? A dolgozó az illetékeshez hívásra bejön, köszön, aláír, köszön, távozik! Ennyi!
Nessy
@szegfue: Annyit ígért a kormány, hogy az új szerződéssel nem lehet kevesebb a bére, mint eddig! De hogy ezért majd hol, hány órát kell dolgozni, az a jövő titka!
szegfue
@Nessy: Kösz.! Bár szerintem ez "igazságtalan", hiszen a nővérek, ápolók, asszisztensek, stb. nélkül az orvosok majdnem "megbénulnak". A másik "érdekesség", hogy eddig a nyugdij mellett dolgozhattak az orvosok, mostantól viszont vissza kell mondaniuk a nyugdijukat, de "igényelhetik" az EMMI-től (ami eleve furcsa, mert a NEAK-tól kapják majd a fizetésüket) "kiegészitésként", aminek az összege meg kell egyezzen a nyugdijukkal. Sanda a gyanum -- mivel ennek már nem nyugdij a neve --, hogy ezt hozzácsapják a havi keresetükhöz és adózni fognak ez után is. Ha nem valami hasonló "trükk" lenne a dologban, akkor egyszerüen hagyni kellene, hogy a nyugdijuk megmaradjon és kapják hozzá a fizetést. Ne legyen igazam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.