A hazai könnyűzene felvirágoztatásért felelős miniszeri biztossal készített interjút az Index. A miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az interjúban a romantikus hevületéről és a szétosztásra váró milliárdokról is beszélt.

Demeter Szilárd az interjúban többek között beszélt a tömegek igényeitől elkülönülő elitkultúráról, az Országos Széchényi Könyvtárról és a Színház- és Filmművészeti Egyetemről is.

Demeter szerint attól, hogy valaki több pénzt kap, nem lesz tehetségesebb, viszont szeretné, ha „a magyar kultúra lába leérne a földig”.

Olyan döntéseket írok alá, amelyeket szakmai zsűrik, kuratóriumok hoznak meg. Viszont azt kérem tőlük, hogy olyan döntést hozzanak, amit meg tudnak védeni. Én elviszem a balhét, magamra húzom az ellenzéki zárótüzet, hogy ők nyugodtan tudjanak dolgozni, de ha meghozták a döntést, nincs maszatolás, az ő felelősségük, hogyan döntenek.

Engem személy szerint kicsit sem érdekel, ki kap ösztöndíjat, ahogy az sem, ki mit akar megírni, megénekelni. Az érdekel, hogy az a teljesítmény, amit közpénzből letesznek az asztalra, ötven, száz év múlva is teljesítmény legyen. Ez az egyetlen motivációm. Lehetőségeket nyitok ki, rendszert építek. Az már a nyerteseken múlik, ki hogyan él vele.

Az ösztöndíjakra is igaz: attól, hogy valaki több pénzt kap, nem lesz tehetségesebb. A tehetséges emberek munkáját viszont megkönnyítheti, ha csak a művek alkotásával kell foglalkozniuk.

Demeter elmondta, hogy szeretne visszajutni az olvasókhoz is. 

Van bennem egy romantikus hevület is, hogy vissza az emberekhez, vissza az olvasókhoz. A magaskultúra levált az emberekről. Az elitkultúra mindig elkülönült a tömegek igényeitől.

Az interjúban szóba került az is, hogy több mint 60 milliárd forintot fordíthat a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. a kulturális szféra támogatására, megkapja a Hajógyári-szigetet, az óbudai Zichy-kastélyt, valamint nemrég nyilvánossá vált egy 23 milliárd forintos tétel is a magyar könnyűzene felvirágoztatására.

Az állam támogatáspolitikája eddig túlnyomórészt arról szólt, hogy ösztöndíjakat adott, vagy a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül megfinanszírozta bizonyos kulturális produkciók létrejöttét. Tehát a kulturális menedzsmentben, a tartalmi disztribúcióban eddig nem vállalt túlontúl nagy szerepet. Azon dolgozunk a kollégáimmal lassan egy éve, hogy a kulturális menedzsmentet, tartalomdisztribúciót úgy hangoljuk át, hogy lehetőleg a Kárpát-medence minden térségébe jusson a minél minőségibb kultúrából. Az adófizetők pénzéből csináljuk, tehát közérdek

- mondta a kulturális biztos.

Demeter Szilárd azt mondta, Ákos és Mándoki László a teljesítménye okán kap pénzt, noha „maguktól is tudnak pénzt keresni” és „el tudják adni a terméküket”, ugyanakkor egy válasszal később azt is mondta, hogy

Mi azoknak szeretnék adni, akiknek nincs.

Arra a kérdésre, hogy meddig akarja folytatni „a harcot”, Demeter azt mondta:

Amikor 2018-ban felkértek, hogy legyek a PIM főigazgatója, azt mondták két lehetőségem van: vagy sikerül, vagy hősi halott leszek. Nekem mindkettő megfelel.

Szerinte ugyanakkor, hiába folyik az úgynevezett kultúrharc, „ha kettőt hátralépünk, észrevesszük, hogy a másik oldal is nemzeti kultúrában gondolkodik”.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: Itt minden hugyos magyarul beszélő ukrán román,stb migráncs. karriert csinál... Veled mi lesz kukabúvár ? Te ,mint medvetáncoltató muzsik,,sehova nem kellesz ... Ennyire selejtes vagy Shikarescu ?
namihami
A te és pártod eddig tevékenysége alapján az ország a siker lehetőségét már előre elvetheti, így csupán marad a másik lehetőség. Én ugyan nem kivánnám, de te felajánlottad.
A bekövetkezte után kapsz egy szép sírhelyet ---ODAKINN.
Nessy
@Shikari: Képzeld el, hogy vagyunk nem kevesen, akiknek a "Fehérvári huszárokon" túl kicsit magasabbak, és szélesebb körűek a kulturális igényei! A Fehérvári huszárok is belefér természetesen egy jó társaságban szalonna sütés és pár pohár után. Sőt a "Rátóti plébános" is.
Nyírfa
Közérdek, hogy az anyaország pénzéből az egész Kárpát-medence részesüljön?
A mi adónkból fogja menedzselni az összes határon túli, kulturálisnak nevezett propagandaműsort...
Na figyelj, fiú! Itt sikert ne várj, mert nem tapsolunk a betörőknek. Hősi halott sem leszel ,mert amit vállaltál, az valami egészen más, nyálkás, gusztustalan Uriah Heep-szerep. Amit én kínálok, az sokkal inkább kivitelezhető: menj el innen, persona non grata vagy.
Nessy
@Shikari: Elég mindenevő vagyok. Musical, opera, dzsessz, zenekari művek, jó színházi előadások stb.
A hard rock, Hip-hop, már nem az én világom. István a király, Szörény beat miséje még bakelit korongon.
human
Mennyire leszel te hős? Mint akik a csillagban ülnek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.