Duda Ernő professzor ezért ellenzi, hogy elavult technológiával készült vakcinával oltsanak.

Megszólalt a genetikus-immunológus: Ez a baj a kínai vakcinával

Fotó: pixabay.com

Fel fogunk fedezni a közeljövőben is újabb koronavírus mutánsokat, de a vírus nem fog korlátlanul mutálódni, és legfeljebb ragályosabbak lesznek az új variánsok – fejtette ki Duda Ernő, a Szegedi Egyetem immunológus-, genetikusprofesszora az Indexnek adott interjúban, amelyet a portfolio.hu idézett.

Duda Ernő továbbra sem ért egyet azzal, hogy egy teljes elölt vírust tartalmazó, elavult technológiával készült vakcinával oltsunk, mint amilyen a kínai Sinopharm oltóanyaga.

A „hosszú Covid”-tünetek egy részét azok az ellenanyagok okozzák, amiket a szervezetünk megtermel a vírus bizonyos alkatrészeivel szemben.

Ha ezeket az alkatrészeket bevisszük, s az immunválaszt felerősítő adjuvánst (hatásnövelő alkotóelemet) teszünk melléjük, akkor az immunrendszer minden vírusdarabka ellen termel antitestet, ez pedig elméletileg okozhat long covid tüneteket hosszabb távon – magyarázza.

De kiderülhet, hogy felesleges volt az aggodalom emiatt.

A professzor a mutációkról elmondta: a közeljövőben is lesz még ilyen példa, de ez nem egy korlátlan, végtelen dolog. Mint kifejtette, ez a koronavírus a denevérhez adaptálódott tökéletesen, de átkerült az emberre. Ám a vírus S-fehérjéje és a mi ACE-2-es fehérjénk már közel sem kapcsolódik olyan jól, mert a miénk nem olyan, mint a denevéré. Ha egy mutáció során erősebb kötődés alakul ki, akkor ragályosabb lesz a vírus, nő a reprodukciós rátája, ezt látjuk most az angol variánsnál.

Forrás: Portfolio/Index

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Rémisztő, hogy az Orbán propaganda minden mondatát gondolkodás nélkül átveszi az őt követő falka. Náni néni is letámadja a genetikust, mert nem azt mondja, mint Orbán. Gondolom Náni néni kiváló szakembere ennek a tudományágnak és Nobel díjas várományos. Izraelben mindenkit Pfizer vakcinával oltottak, sőt kormánytagjainkat is. Nem oltásellenesség, ha a megszokott procedúra szerint tesztelnek egy vakcinát. A kínai már akkor itt volt amikor még a tesztelések gyerekcipőben jártak. Egyébként normális EU tagországban nem vesznek kínai vakcinát csak azért, hogy fröcsöghessenek az EU-ra, hogy nem küld eleget, miközben a leköthető mennyiség sem kell. Ez nem más, mint a 2022-es választás hadjárata. Orbánnak pedig semmi sem számít, beteges hatalomvágyának mindent alárendel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@sgl: Te kommunkálsz úgy, mint a fideSS. Aki nem fogadja el feltételek nélkül, azonnal , amit kinyilatkoztattok, az oltás ellenes. Mint ahogy rám is rám sütötted, És ne ez nem pártpolitikai kérdés, hanem egészségügyi-és életvédelmi. Meg különben is magánügy, hogy én inkább hiszek egy több évtizedes tapasztalattal, és nemzetközileg is elismert tudós kutatónak, mint orbánnak, szijjártónak . Túltolod egy kicsit velem szemben, amit tulajdonképpen nem is értek-és már nem először történik meg. Mi a baj azzal, ha véleménykülönbségeink vannak, annak ellenére, hogy egy oldalon állunk?
lusta
@kereső: nem tudom az jó, vagy nem jó, de nagyon sok ismerősöm, barátom és rokonom van. Eddig 3 koronavírusos megbetegdésről tudok, akik korábban be lettek oltva. Mindhárman a kínait kapták.
kereső
@lusta: Nem tudom megmondani. De szerintem senki sem, hiszen nem ismertek az eredmények, nincs tudományos , alátámasztott dokumentáció. Csak imádkozzunk, - mást nem tehetünk-, hogy ne legyen súlyosabb következménye. Nekem két közeli hozzátartozómat oltották be kinaival, az egyik fél vesével él.Hiába próbáltuk győzködni Őket, hogy várják meg a biztonságos oltóanyagot- bele fáradtak a virusba, az össze-vissza kommunikációba. És most mi is rettegünk, hogy ne legyen bajuk. Őszintén remélem, hogy nem lesz komolyabb bajuk az ismerőseidnek/rokonaidnak.
Peller Anikó
@lusta: Mikor lettek beoltva (1., esetleg második oltással) és mikor betegedtek meg? Mert ez elemi kérdés annak eldöntéséhez, hogy mennyire hatékony a kínafarm.

A vizsgálat úgy zajlik:
- veszel 10 ezer embert és figyeled megbetegednek-e. Ez a kontroll csoport.
- veszel másik 10 ezer embert (hasonló összetételben) és beoltod őket, mondjuk kínaival. Figyeled őket megbetegednek-e, mik a panaszok, hányan halnak meg.

- célszerű életkor alapján szétválogatni csoportokat, mivel felmerült, hogy nem egyformán reagálnak az idősek.

- a kontroll csoport megbetegedései a nulla %-os hatékonyság.
- ha az oltott csoportban kevesebben betegednek meg (covidban) akkor hatékony a vaccina.
- ha senki, akkor 100 %-os a hatékonyság
- ha többen mint a kontrollban, akkor is hatékony a vakcina, csak nem ezt keressük ugyebár.
lusta
@Peller Anikó: Valaki látott ilyen anyagot. Igen, minden rendes, tisztességes oltóanyagról mindez elolvasható. Kivéve, na melyik? Hát a kis kínai oltóanyagról senki nem tud semmit. Ahogy @kereső: írta, marad a rettegés és az ima. Nincs bizalom, csak a hazudozás. A lengyeleknél gyakorlatilag, lakosság arányban ugyanannyit oltottak be, mintt itthon, holott a lengyelek csak EMA engedélyes oltóanyagot használnak. Akkor ki is hazudik? Még egy apróság. A lengyelek közzéteszik a kikukázott oltóanyagok számát és az okokat, darabszámig lebontva. Ugyanez van a mellékhatásokkal is. Darabszámra megadják, milyen mellékhatások, mely oltóanyagnál léptek fel. Nem ez lenne a normális? ( Mai adat a lengyeleknél: beoltottak 4 983 494 személyt. Ebből már kétszer 1 769 770 személy lett beoltva. 5 084 személynél lépett fel mellékhatás. 6 286 db oltóanyag került a veszteségi listára. Nem mind lett kikukázva, mert ezek között szerepelnek azok az oltóanyagok is, amelyet egyszerűen elloptak. Eddig 5 792 900 adag oltóanyagot kaptak, amiből 5 403 630 adagot az oltópontokhoz már kiszállítottak. jelenleg 383 920 adag beszerzése van folyamatban. A mai napi elhuntak száma +349 (49 159).
GeoCravker
Gondolom Duda prof egyáltalán nem érdekelt a biotechnológiai vakcinák promotálásában a kínaival szemben.
Elvégre csak a fia vezetője egy ilyen cégnek.

Az, hogy emellett hülyeséghegyeket csúsztat, az már szinte nem is kérdés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.