Duda Ernő professzor ezért ellenzi, hogy elavult technológiával készült vakcinával oltsanak.

Megszólalt a genetikus-immunológus: Ez a baj a kínai vakcinával

Fotó: pixabay.com

Fel fogunk fedezni a közeljövőben is újabb koronavírus mutánsokat, de a vírus nem fog korlátlanul mutálódni, és legfeljebb ragályosabbak lesznek az új variánsok – fejtette ki Duda Ernő, a Szegedi Egyetem immunológus-, genetikusprofesszora az Indexnek adott interjúban, amelyet a portfolio.hu idézett.

Duda Ernő továbbra sem ért egyet azzal, hogy egy teljes elölt vírust tartalmazó, elavult technológiával készült vakcinával oltsunk, mint amilyen a kínai Sinopharm oltóanyaga.

A „hosszú Covid”-tünetek egy részét azok az ellenanyagok okozzák, amiket a szervezetünk megtermel a vírus bizonyos alkatrészeivel szemben.

Ha ezeket az alkatrészeket bevisszük, s az immunválaszt felerősítő adjuvánst (hatásnövelő alkotóelemet) teszünk melléjük, akkor az immunrendszer minden vírusdarabka ellen termel antitestet, ez pedig elméletileg okozhat long covid tüneteket hosszabb távon – magyarázza.

De kiderülhet, hogy felesleges volt az aggodalom emiatt.

A professzor a mutációkról elmondta: a közeljövőben is lesz még ilyen példa, de ez nem egy korlátlan, végtelen dolog. Mint kifejtette, ez a koronavírus a denevérhez adaptálódott tökéletesen, de átkerült az emberre. Ám a vírus S-fehérjéje és a mi ACE-2-es fehérjénk már közel sem kapcsolódik olyan jól, mert a miénk nem olyan, mint a denevéré. Ha egy mutáció során erősebb kötődés alakul ki, akkor ragályosabb lesz a vírus, nő a reprodukciós rátája, ezt látjuk most az angol variánsnál.

Forrás: Portfolio/Index

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Rémisztő, hogy az Orbán propaganda minden mondatát gondolkodás nélkül átveszi az őt követő falka. Náni néni is letámadja a genetikust, mert nem azt mondja, mint Orbán. Gondolom Náni néni kiváló szakembere ennek a tudományágnak és Nobel díjas várományos. Izraelben mindenkit Pfizer vakcinával oltottak, sőt kormánytagjainkat is. Nem oltásellenesség, ha a megszokott procedúra szerint tesztelnek egy vakcinát. A kínai már akkor itt volt amikor még a tesztelések gyerekcipőben jártak. Egyébként normális EU tagországban nem vesznek kínai vakcinát csak azért, hogy fröcsöghessenek az EU-ra, hogy nem küld eleget, miközben a leköthető mennyiség sem kell. Ez nem más, mint a 2022-es választás hadjárata. Orbánnak pedig semmi sem számít, beteges hatalomvágyának mindent alárendel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Háború után sok a hős...most mindenkinek van véleménye, elképzelése, javaslata...de mostanig senkinek sem volt...
Veleda
@Csizmás Kond: Eljutottunk oda, hogy mindenkiből megmondó lett. Mert igazából senki nem tudja a tutit. De hogy nem a denevérek a hibásak, az tuti. A vírus meg röhög a markába.
mzper x
Tiszta sor. csak azt mondta ki, amivel eddig is baja volt mindenkinek, aki kicsit is gondolkodik.
solidedge
Rémisztő, hogy az Orbán propaganda minden mondatát gondolkodás nélkül átveszi az őt követő falka. Náni néni is letámadja a genetikust, mert nem azt mondja, mint Orbán. Gondolom Náni néni kiváló szakembere ennek a tudományágnak és Nobel díjas várományos. Izraelben mindenkit Pfizer vakcinával oltottak, sőt kormánytagjainkat is. Nem oltásellenesség, ha a megszokott procedúra szerint tesztelnek egy vakcinát. A kínai már akkor itt volt amikor még a tesztelések gyerekcipőben jártak. Egyébként normális EU tagországban nem vesznek kínai vakcinát csak azért, hogy fröcsöghessenek az EU-ra, hogy nem küld eleget, miközben a leköthető mennyiség sem kell. Ez nem más, mint a 2022-es választás hadjárata. Orbánnak pedig semmi sem számít, beteges hatalomvágyának mindent alárendel.
ómió
A baj? Talán, hogy azzal együtt sincs elég?
Yoda69
A kinaiak raszabaditjak a vilagra a Covidot.
A vilag gazdasaga osszezuhan.
A kinaiak raszabaditjak a vilagra a vakcinat.
A kinai gazdasag csucsra porog.

Senki nem lat semmi furcsat ebben?
Peller Anikó
A denevéres tüskefehérjére valaki (?) hozzátoldott 4 aminosavat, ez nem egy hétköznapi mutáció. Ettől jobb lett a kapcsolata a mi ace receptorunkkal és útjára indult repülőgépes pándémia. Már csak egy kicsit kell pofozgatni a vírusgenomot (folyamatban van) és mindjárt harapósabb lesz a kovida. Nem csak a tüskefehérje képes változni, ám.
kereső
@Peller Anikó: Nem kevesebbet irtál, mint azt, hogy a természetes körülmények között létező covid őstörzs-zsel mesterséges- laboratóriumi körülmények között olyan beavatkozás történt, amely lehetővé teszi, hogy az embert is meg tudja fertőzni, amelyre természetes állapotában nem lenne képes.És ez a labor változat szabadult az emberiségre. akár szándékosan is???
kereső
@Csizmás Kond: @Veleda: Duda professzor ezt már régen mondja, csak nem figyelt rá senki- azóta, amióta felmerült a Sinopharm vakcina magyarországi használata. Az ő hangját elnyomta a szlávikok, merkely-k hangja.
kereső
És Duda proff., nem simán immunológus- genetikus, hanem kimondottan vakcina kutatással foglakozik évtizedek óta.
kereső
@sgl: Egy vakcina hatásosságát szerintem nez ezeken a mutatókon keresztül kell mérni.(nem vagyok szakember). Hanem azon, hogy a beoltottak közül hányan kapják el a fertőzést, és a beoltottak mennyi antitest képzésre képesek a virussal szemben. Méri ezt most ma valaki Magyarországon? Szerintem senki. Akkor miből, milyen eredményekre hivatkozva lehet állitani, hogy hatásos, és az időseknél, főleg a 65+ korosztálynál megfelelő lesz az immunválasz, és termelődik annyi antitest, amely megvéd a súlyos következményektől. És ez nem a "régi tipusu" vakcina lenézése, hanem tények. Majd, ha Magyarország befejezi a kinai vakcina III. fázisu tesztelését, és a megfigyelt oltottaknál meg lesznek az eredmények, akkor lehet beszélni a hatékonyságáról.
kereső
@sgl: 08:04. Igy van el kell zavarni nyugdijba minden tapasztalt tudós öreget, mert amit ő képvisel a "bolsevista" trükk.
Kapanyél
Igen nagy örömmel tőt el, hogy ebbe az országban mecsoda hatalmas szellemi szárnyallás bontakozott ki! Itt mindönki agysebész, virológus, mög vakcinaszakértő lőtt! Ért még éggyáltalán valaki a saját szakmájáhon, vagy az csak a múlt?!
kereső
@sgl: Bevallom töredelmesen, hogy kételkedem főleg a kinai vakcina hatékonyságát illetően- már csak azért is, mert a kinaiak nem publikálták, nem hozták nyilvánosságra a tesztelési eredményeiket, ami a tudományos világban példátlan és teljesen szokatlan eljárás. Igy aztán semmi információ nem áll rendelkezésre, az eredményekkről. A másik , amely a kételkedésemet okozza, az, hogy a kinaiak csak 18-59 év közötti korosztályt oltottak a vakcinájukkal, 60+ és felett a náluk oltottak száma csak 0,64 % , ami nem releváns mennyiség a vakcina hatékonyságát illetően ebben a korosztályban, tehát Magyarországon zajlik a vakcina tesztelése ebben a korosztályban.
És nem oltásellenség, hanem saját életem, egészsége védelme.
Az orosz vakcina magyarországi engedélyezése folyamatában derült ki, hogy a vizsgált oltóanyaggal érkezett dokumentáció ellentmondásokat tartalmaz,enek következménye volt, hogy sok külsős szakember, akit felkértek a vizsgálatra egyszerúen ott hagyta az OGYEI vizsgálati teamjét. Akkor miéért lenne nekem a laikusnak törvényszerű, hogy feltételek nélkül bizzak benne.

A kinai vakcinánál még az is előfordulhat, mivel válogatás nélkül krónikus betegeknek is adják, hogy 1-3 éven belül fog adni immunválaszt a szervezet, egy autoimmun reakció formájában, amely az alapbetegséget felerősiti-éés kezelhetetlenné teszi.
Az európai ember, és benne a magyar lakosság autoimmun betegségei nagyban eltérnek az ázsiai, afrikai,és dél-amerikai emberétől.
Kérdezlek, ha veszel egy számitógépet, melyiket választod: a C-64-et, vagy egy csúcskategóriás HP-t, Dell-t, vagy Asust???

És nem óhajtok tovább vitatkozni veled, a vakcinát illetően. Majd az idő eldönti.
kereső
@sgl: Most nem úrutazásra gondoltam, hanem a mindennapi életre, hiszen a vakcina is a mindennapi életünk részze lett sajnos. Ügyesen kikerülted a lényegi vállaszt. De mondhatom, hogy már nem is érdekel?
nemkati
@Peller Anikó: Kérek hurkát. De_ne_véreset!
kereső
@sgl: Én meg állitom, hogy egy vakcina hatásossága nem azon múlik, hogy hány embert oltottak be vele, hanem azon, hogy az oltottak közül hány termel megfelelő mennyiségű antitestet a szervezt védekezéséhez. És ne gyere nekem a tetanusz oltással, ami egy magyar fejlesztésú vakcina, és év tizedek óta használják. A kinai ugyanezen a technológián alapul, csak éppen nem tudni mi van benne. Minden esetre azt mondják, hogy higany biztosan- ami meg ...
Meddő vita ez köztünk, és ebbe kár bele keverned az általad utált bármely ellenzéki pártot.
kereső
@sgl: Te kommunkálsz úgy, mint a fideSS. Aki nem fogadja el feltételek nélkül, azonnal , amit kinyilatkoztattok, az oltás ellenes. Mint ahogy rám is rám sütötted, És ne ez nem pártpolitikai kérdés, hanem egészségügyi-és életvédelmi. Meg különben is magánügy, hogy én inkább hiszek egy több évtizedes tapasztalattal, és nemzetközileg is elismert tudós kutatónak, mint orbánnak, szijjártónak . Túltolod egy kicsit velem szemben, amit tulajdonképpen nem is értek-és már nem először történik meg. Mi a baj azzal, ha véleménykülönbségeink vannak, annak ellenére, hogy egy oldalon állunk?
lusta
@kereső: nem tudom az jó, vagy nem jó, de nagyon sok ismerősöm, barátom és rokonom van. Eddig 3 koronavírusos megbetegdésről tudok, akik korábban be lettek oltva. Mindhárman a kínait kapták.
kereső
@lusta: Nem tudom megmondani. De szerintem senki sem, hiszen nem ismertek az eredmények, nincs tudományos , alátámasztott dokumentáció. Csak imádkozzunk, - mást nem tehetünk-, hogy ne legyen súlyosabb következménye. Nekem két közeli hozzátartozómat oltották be kinaival, az egyik fél vesével él.Hiába próbáltuk győzködni Őket, hogy várják meg a biztonságos oltóanyagot- bele fáradtak a virusba, az össze-vissza kommunikációba. És most mi is rettegünk, hogy ne legyen bajuk. Őszintén remélem, hogy nem lesz komolyabb bajuk az ismerőseidnek/rokonaidnak.
Peller Anikó
@lusta: Mikor lettek beoltva (1., esetleg második oltással) és mikor betegedtek meg? Mert ez elemi kérdés annak eldöntéséhez, hogy mennyire hatékony a kínafarm.

A vizsgálat úgy zajlik:
- veszel 10 ezer embert és figyeled megbetegednek-e. Ez a kontroll csoport.
- veszel másik 10 ezer embert (hasonló összetételben) és beoltod őket, mondjuk kínaival. Figyeled őket megbetegednek-e, mik a panaszok, hányan halnak meg.

- célszerű életkor alapján szétválogatni csoportokat, mivel felmerült, hogy nem egyformán reagálnak az idősek.

- a kontroll csoport megbetegedései a nulla %-os hatékonyság.
- ha az oltott csoportban kevesebben betegednek meg (covidban) akkor hatékony a vaccina.
- ha senki, akkor 100 %-os a hatékonyság
- ha többen mint a kontrollban, akkor is hatékony a vakcina, csak nem ezt keressük ugyebár.
lusta
@Peller Anikó: Valaki látott ilyen anyagot. Igen, minden rendes, tisztességes oltóanyagról mindez elolvasható. Kivéve, na melyik? Hát a kis kínai oltóanyagról senki nem tud semmit. Ahogy @kereső: írta, marad a rettegés és az ima. Nincs bizalom, csak a hazudozás. A lengyeleknél gyakorlatilag, lakosság arányban ugyanannyit oltottak be, mintt itthon, holott a lengyelek csak EMA engedélyes oltóanyagot használnak. Akkor ki is hazudik? Még egy apróság. A lengyelek közzéteszik a kikukázott oltóanyagok számát és az okokat, darabszámig lebontva. Ugyanez van a mellékhatásokkal is. Darabszámra megadják, milyen mellékhatások, mely oltóanyagnál léptek fel. Nem ez lenne a normális? ( Mai adat a lengyeleknél: beoltottak 4 983 494 személyt. Ebből már kétszer 1 769 770 személy lett beoltva. 5 084 személynél lépett fel mellékhatás. 6 286 db oltóanyag került a veszteségi listára. Nem mind lett kikukázva, mert ezek között szerepelnek azok az oltóanyagok is, amelyet egyszerűen elloptak. Eddig 5 792 900 adag oltóanyagot kaptak, amiből 5 403 630 adagot az oltópontokhoz már kiszállítottak. jelenleg 383 920 adag beszerzése van folyamatban. A mai napi elhuntak száma +349 (49 159).
GeoCravker
Gondolom Duda prof egyáltalán nem érdekelt a biotechnológiai vakcinák promotálásában a kínaival szemben.
Elvégre csak a fia vezetője egy ilyen cégnek.

Az, hogy emellett hülyeséghegyeket csúsztat, az már szinte nem is kérdés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.