A Fidesz mindenhol jelen van, a társadalom tetejétől az aljáig. Úgy képes átvinni az üzeneteit, hogy nem is kell hozzá közösségeket szerveznie. A kisvárosokban egy sajátos, feltörekvő rétegre támaszkodik, mindenki felé közvetítve az érzést: ti is tartoztok valahová. Mégis vannak apró jelek, amelyek aggodalommal tölthetik el a rendszer működtetőit. A járvány pedig óriási bizonytalanságot hozott.

Felmérés: Orbán rendszere már mindenhová beszivárgott, de a járvány óriási bizonytalanságot hozott

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek azok a legfontosabb megállapítások, amelyekről a 444.hu írt hosszú cikket. A portál azokat a kutatásokat idézi, amelyek a 2015-től 2018-ig tartó időszakot elemzik csaknem 800 oldalon keresztül a Társadalomtudományi Kutatóközpont nemrég megjelent köteteiben.

A Mobilitás Kutatási Centrum munkatársai tíz éve tartó, szisztematikus vizsgálódásukkal ritka részletes képet rajzolnak a NER működéséről – ami itt nem politikai szlogen, hanem tudományos kifejezés arra, amiben élünk. 

A kutatások egyik fontos végkövetkeztetése: a magyar egy politikailag, felülről integrált társadalom.Vagyis nem a társadalom szerkezete határozza meg a politikát, hanem éppen fordítva, a politika felülről integrálja a társadalmat.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet az emberek jövedelmi helyzetéből, képzettségéből, foglalkozásából vagy hasonló jellemzőiből egyenesen következtetni politikai szimpátiájukra. Ehelyett érzelmeink, identitásaink meghatározók, amiket jórészt maguk a politikai szereplők alakítanak.

Az egyik kutató ezt írja: „Amíg Orbán Viktor ellenzékben volt, minden héten tartott egy tömeggyűlést. Megszűntek a polgári körök is, amiknek 15 éve nyilvánvaló integrációs funkciójuk volt. Most már nincs rájuk szükség, a konkrét, közösségeket átható párbeszéd helyébe belépett a média, így a politika képes egy másik szférában, a valóság talaja felett közvetíteni a követendő értékrendet.”

Vagyis jórészt anélkül célba juttatni üzeneteit, hogy ehhez közösségeket kellene szerveznie.

Ennek köszönhető, hogy a vállalkozó is réteg alatti társadalmi csoportok fokozatosan depolitizálódtak. A politika afféle szitokszóvá vált Orbán rendszerében.

A koronavírus-járvány merőben új helyzetet teremtett. Az elmúlt egy évben tömegek szembesültek a vírus gazdasági és egészségügyi hatásaival. Az új kihívások pedig időnként szokatlan kommunikációs bizonytalanságokat szülnek a hatalom részéről.

A lezárásellenes közhangulatot követve a korlátozások ősszel és tavasszal is a kelleténél később érkeztek, óriási terhet hárítva a kórházakra, amit kommunikációs szinten a keleti vakcinák beszerzésével és az uniós szinten magas átoltottsági aránnyal ellensúlyoznak. Egyelőre nem látszik, hogy a járvány harmadik hulláma – legyen bármilyen extrém helyzet is – érdemben csökkentené a Fidesz támogatottságát.

Forrás: 444.hu

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az autoritter diktaturak bukásra vannak programozva.
Reméljük ez jövőre O1G NER-jeben is bekövetkezik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 20:43
siki te nagyon hülye náci patkány. Keressem ki neked azt az öntelt böffentést, amelyben azt írod, mindenkivel úgy tárgyalsz, ahogyan kiérdemli?
ma, 12:59
"Shikari
Az ellenzék ellenségről úgy beszélek, ahogy azt kiérdemelték."
Aki neked és a vezérednek ellentmond, az egyből ellenséggé válik a szemetekben, mert szemetek vagytok, és gátlástalanok a hazudozásban. Az ellenzék szerepe egy normális helyen, egy demokráciában az, hogy ellenőrzés alatt tartsa a kormányt, mielőtt az féktelenné válva elszabadul, és diktatúrát épít ki. Most még "csak" autoriter, egyszemélyi vezetés van, de már egyből ellenség mindenki, aki akár csak pisszenni mer, rávilágítva a visszaélésekre. Külön problématok, ha az illetőnek igaza van.
Na most akkor folytassuk innen. Én nem süllyedtem le a te szintedre, téged, személy szerint téged ócsárollak, mert megérdemled, viszont soha nem emlegettem sem a le, sem a felmenőidet. Fel tudod te ezt érni ésszel, náci patkány?
Kotródj vissza a disznóólba, ahonnan előevett a fene.
Jobboldali kultúrfölény, mi?
Szobordöntés letárgyalva? Mesekönyvek után szobordöntés, mi lesz a következő lépés?
Szánalmas vagy, és mellette aljas és undorító. Mármint a megnyilvánulásaid alapján.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 21:09
siki te nagyon hülye náci patkány. Ez most az elalvás előtti mantra? A báránykák számolgatása már uncsi? Pedig Húsvét jön, most aktuális.
Aludj, álmodj, álmodj könyvégetést, szobordöntést, álmodj vadat és véreset, attól biztosan megnyugszol te féreg.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 21:24
siki te nagyon hülye náci patkány. Tulajdonképpen nem kellene válaszolnom, de akkor azt hinnéd, hogy tiéd a hatalom és a dicsőség, mert mocskos szavaiddal meghátrálásra késztettél valakit, akit nem ismersz, de lelkesülten gyalázol.
Nos, meg kell jegyezzem, tévedsz. Nem vergődök, nem nyüszítek, tévképzeteidet jobb lenne korlátok közé szorítanod.
Nem találtad meg a piruládat az ágy alatt? Keress tovább. Állítólag a patkányoknak nagyon jó szaglásuk van.
Keress, talán szerencséd lesz te szerencsétlen, hülye, náci patkány.
Clavigo
@Shikari: Miért nem otthon vered a nyáladat román. ?
Yoda69
@Shikari: Anyad a migrans, te roman kocsog.
kokopelli
...csak felvetődik a kérdés,hogy az Orbán rendszere miben különbözik,a háború utáni Sztálin,Rákosi és a többi
kommunista teljhatalmú országfők rendszerétől! Az apja biztosan el tudná neki magyarázni!Lehet,hogy már me-
sélt neki róla,hiszen ő maga is komcsi volt! Elképzelhető,hogy az is volt mindig a kis Viktor álma!Az biztos,hogy
talpnyalókból már van neki serege! Ő volt liberális? (;-)) ,Most illiberális?(;-)) Na ne! Inkább politikai amorf,hiszen
ki tudja,hogy mit hoz a jövő !Az etnikai hovatartozásáról ugyan nem tehet,de az azzaljáró jegyeket levethetné! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.