Kevesen bíznak benne, és akik megkapták, most azok se tudják, hogy tényleg véd-e a kínai vakcina. Szakértők szerint a vakcina 50 százalékos hatékonyság mellett is meg tudja védeni az embert a súlyos lefolyású koronavírustól.

A 24.hu cikke szerint megrendült a bizalom a kínai Sinopharm-vakcinában Magyarországon, noha ebből a fajtából csaknem egymillió adagot adtak be eddig itthon, és eddig úgy lehetett tudni, hogy a hatásossága 79 százalékos.

24.hu: Visszaütött a titkolozás a kínai vakcináknál

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A kínai járványügyi központ vezetője, Gao Fu szombaton még azt nyilatkozta, hogy az első generációs, elölt vírust tartalmazó vakcinák hatékonysága "nem túl magas", és már vizsgálják a lehetőségét, hogy más technológiával működő más vakcinákat is használjanak az oltás során (mert egy brazíliai kísérlet során egy másik kínai oltás esetében 50,38 százalékos volt a hatékonyság). Másnap azonban már arról nyilatkozott a központ vezetője, hogy félreértés történt, kiforgatták a szavait, most már azt mondta, a világban használt vakcinák hatékonysága valamikor alacsony, valamikor magas. Szerinte a hatékonyság növelése egy olyan kérdés, amelyet vizsgálnia kell a kutatóknak világszerte.

A 24.hu cikke szerint emiatt Magyarországon most a kínai vakcinával beoltottak nem tudják, hogy használ-e egyáltalán valamit a vírussal szemben nekik beadott oltás – amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is megkapott. 

A lap szerint mivel a klinikai kutatások harmadik fázisának eredményei még nem ismertek a Sinopharm-vakcinánál, így egyelőre a 79 százalékos hatékonyság sem tekinthető tudományos ténynek. De ha csak 50 százalékban hatásos, mint mondjuk a másik kínai vakcina, már az is nagy segítség a járvány ellen, mert ezzel már a súlyos kimenetelt foghatja vissza (de a 79 százalékos hatékonyság tényleg jobb lenne).

A cikk szerint a vakcinák iránti bizalom ezért is rendülhetett meg a Sinopharm esetében, mivel egyelőre nincs tudományosan alátámasztva a hatékonysági foka (de a biztonságossága ismert, csak a hatékonysága kérdéses egyelőre). Ha végül kiderül, hogy tényleg nem olyan acélos a kialakult védelem, mint amit elvártak, akkor akár lehetséges egy harmadik emlékeztető oltás bevezetése is (ilyenekről érkeztek hírek az Egyesült Arab Emírségekből), ami a védettséget képes növelni.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: Pixabay cco

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Erre intett az ellenzék, mikor gyanakvással néztek az engedély nélküli vakcinára. Akkor megmondták, hogy az is lehet, hogy a legjobb, de nem tudni. Ebből is látszik, hogy a hazaárulóknak fontosabb a hatalom és sokmilliárdos haszon, mint a magyarok biztonsága.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Aki engedélyezte a kínai vakcinák behozatalát és használatát azt kell felelősségre vonni emberiesség elleni bűntett miatt.
Nessy
Orbán mondta nem olyan régen, hogy ő vállalja mindenért a felelősséget! Persze, aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál. Már a mars lakók is felelősek
jesz
jó...jó...renben...étjük..lesz harmadik oltás, mint a gazdag araboknál...de ezt a harmadik oltást ki fizeti? mert kettőről volt szó. Ha ezt a kínaiak állják, akkor a gatyájuk rámegy..az ügyfelek véleményéről nem is beszélve...

Vékony jég ez a nagyhirtelen beszerzett oltóanyg...persze még mindig jobb, mint a semmi.
Aki Én
Erre intett az ellenzék, mikor gyanakvással néztek az engedély nélküli vakcinára. Akkor megmondták, hogy az is lehet, hogy a legjobb, de nem tudni. Ebből is látszik, hogy a hazaárulóknak fontosabb a hatalom és sokmilliárdos haszon, mint a magyarok biztonsága.
istván irén
Nincs ebben semmi különös kell a 3. a 4. is a Szíjártó cég meg gazdagodik . Tudták ezt előtte is azért titkolóztak
134.bátor
@simmering73: Meg aki megvette aranyáron!
134.bátor
@jesz: Nem tudhatjuk,hogy jobb-e mint a semmi,hiszen semmit sem tudunk róla. Azèrt ez se semmi! Hogy nincs róla semmilyen èrdemleges információ,ès mègis magyar emberek ezreit oltják vele...
ómió
Az efftársak a "grandiózus oltáspártiságukban" azért még "alátettek" egyet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.