A temetkezési szolgáltatók és a hamvasztóüzemek is egyre túlterheltebbé válnak a helyzetben – írja a 24.hu. Már gondot okoz a hallottak tárolása és kezelése a koronavírus miatt
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az országban átlagosan – az elmúlt 20 év hazai statisztikáit figyelembe véve – egy nap alatt 350-380 ember hal meg. Ehhez a számhoz azonban nem elég csak hozzáadni az operatív törzs által napi szinten közölt covid-halálozási adatokat – írja a 24.hu.

Palkovics Katalin, Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete elnöke szerint a  koronavírus ugyanis gyakran felgyorsítja az egyébként is halálos kimenetlenű betegségeket, így a végleges szám még magasabb, mint ha egyszerűen összeadnánk a kettőt. A forgalom ezekben a napokban tetőzést mutat: torlódnak, egymást érik a temetések.

Az persze gyorsítja a szolgáltatók munkáját, hogy a tavaly áprilisban bevezetett új eljárásrend szerint a járvánnyal összefüggésben történő haláleseteknél nincs boncolás. (Természetesen a halottvizsgálatot végző orvos dönthet másként, ha a halál oka nem egyértelmű.) Az elhunytak szakszerű és kegyeletteljes elhelyezése viszont csak halotthűtőkben oldható meg, és a kórházak nincsenek felkészülve a megnövekedett forgalomra. Emiatt a járványkórházaknál kiegészítő hűtőkonténereket helyeztek el.

Ettől sokan idegenkednek, de Palkovics szerint a megoldás semmilyen kegyeleti jogot nem sért, a hűtőkonténerek modern és megfelelően berendezett szerkezetek.

Tavaly október óta hetente beszámolnak a temetkezési szolgáltatók a kormányhivataloknak arról, mennyi az aktuális férőhely a halotthűtőkben, és egymás számára is láthatóvá teszik az adatokat. Az üzemeltetők szükség esetén kisegítik egymást, megosztva kapacitásaikat: ilyenkor átszállítással oldják meg a helyzetet. Így a rendszer még működtethető, de azért ennek van felső határa – napi ötszáz elhunytat nem igazán bírnának a szolgáltatók.

Az egyetlen budapesti hamvasztóüzemben például napi 24 órán át dohog a két kemence, a szolgáltatók egymásnak szállítják át azokat halottakat, akiknek nem jut férőhely. A kegyeleti szolgáltatók pedig ezen a ponton már mentális kimerülésre panaszkodnak.

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Pesten egy kiemelt kórház udvarán már jóideje áll egy hűtőkamion,ahol a halottakat tárolják. Én csak egyről tudok,de elképzelhető,hogy több ilyen kamion is van,sőt..
jesz
a főcímben a "hallottak" tárolását említik..a halottakat egy ellel jobb lenne..

bocs.
Pálinkás Pál
kőkemény kamu...semmivel nem hal meg több ember, mint hosszú évek óta bármikor..
Sámannus
Mondtam már hogy 2008-ban hazaárulás történ? Akkor most mondom . 2008 óta a fidesz elárulja a hazánkat. Az eredménye itt csúcsosodik ki. Szaremberek irányítják az országot. Ezt a népirtást tetézi, hogy gecik egymást is dicsérgetik, és eszük ágában sincs elhúzni a bús picsába.
folt
Amikor hónapokkal ezelőtt hasonlót fényképezett Hadházy, kígyót-békát kiabáltak rá.
Most meg itt van ez...
Persze most bírnak szépen beszélni erről a kétszínű álnok hazudozó gazemberek.
ómió
A 20 éves átlag, napi 250-380 elhalálozott helyett most mennyi van? "Szemérmesen" elhallgatjuk, efftársak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.