Miközben a kínai vakcina hatékonysága körüli kérdőjelek miatt sokan végeztetnek antitest-vizsgálatot, addig alig tud arról bárki is, hogy a Magyarországon alkalmazott vakcinákkal kapcsolatban országos antitest-vizsgálat indult – írja a Mfor.hu.

Kínai vakcinára várókat toboroznak országos antitest-vizsgálatra
Fotó: Pixabay

Bár a részletek jelenleg még nem ismertek. A vakcinák által kiváltott immunválasz mérésére és nyomon követésére indult antitest-vizsgálat, amelyhez a kínai Sinopharm vakcinájával oltott résztvevőket toboroznak. A projektet az Országos Onkológiai Intézet vezeti – írja a Telex.hu.

A vizsgálat híre azért figyelemre méltó,

mert ilyen mérés indítását az elmúlt hetekben több neves kutató is sürgette a kínai vakcina által kiváltott immunválasz körüli bizonytalanságok tisztázására, és a Magyar Orvosi Kamara is jelezte, hogy szükség lenne rá, mégis csak véletlenül derült ki, hogy már folyamatban van egy ilyen vizsgálat szervezése.

Az antitestmérés indulására úgy derült fény, hogy

egy Facebook-bejegyzésben felbukkant egy „Betegtájékoztató Covid oltást követő immunválasz követésére” című dokumentum, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja adott ki.

Ez alapján eleinte az a téves információ kezdett terjedni, hogy a vizsgálatot a pécsi klinika indította, valójában egy országos felmérésről van szó, amelyet az Országos Onkológiai Intézet vezet. A Telex úgy tudja, emellett a Dél-Pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is részt vesz benne, de feltehetően további intézmények is.

A részletekkel a Telex a napokban kereste az Országos Onkológiai Intézetet, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, de egyelőre sehonnan nem kaptak választ. Többek között azt is megkérdezték, mikor indult a vizsgálat – azaz a kutatók felhívása előtt, vagy annak hatására –, hány intézmény vesz részt benne, és pontosan mit vizsgálnak.

Egyelőre az sem világos, hogy a vizsgálat pontosan mire irányul, mert a pécsi betegtájékoztató így kezdődik:

A Sinopharm COVID19 elleni oltóanyag forgalomba hozatali engedélyt kapott hazánkban. A klinikai vizsgálatok szerint a készítmény hatásosan kivédheti a SARS CoV-2 által okozott fertőzést és biztonságos. Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése, mind a mellékhatás, mint az immunológiai hatás területén. ezért arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését az alábbi vizsgálatokhoz történő beleegyezéssel.

A részvételi feltételeknél viszont már nem szerepel külön, hogy csak a kínai oltásra várók jelentkezhetnek, és a tájékoztató címe is általánosan az oltás utáni immunválaszról szól.

A pécsi betegtájékoztatóból ugyanakkor a vizsgálat több részlete kiderül. A résztvevőket 12 hónapon át követik, ez idő alatt kilenc alkalommal történik mintavétel:

Először közvetlenül a vakcina első adagjának beadása előtt, az alapimmunitás felmérésére. A részvétel feltétele, hogy az első oltáskor ne álljon fent koronavírus-fertőzés.

Másodszor az első adag utáni 14. napon, az immunválasz kezdetének felmérésére.

Harmadszor a második adag utáni 14.-20. napon, amikor elvileg eléri a maximum szintet az immunválasz.

A többi mintavétel az első adag megkapása utáni 60. és 365. napon belül történik, hogy nyomon kövessék, milyen hosszan marad fenn a résztvevőkben kiváltott immunválasz.

A tájékoztató szerint nemcsak az oltás hatására termelt antitestek szintjét mérik, hanem a sejtes immunválaszt is.

Ennek jelentőségéről a Sinopharm-vakcina vizsgálatát nyilvánosan először sürgető Sarkadi Balázzal beszélgetett a Telex korábban. 

A kutatók által szükségesnek tartott vizsgálatra a kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban annyit reagált, hogy

a vakcinával minden rendben, sőt a Sinopharmé még jobb is, mint a Pfizer–BioNTeché.

Ennek igazolására később a kormány közzétett egy táblázatot a különféle vakcinákkal oltottak megbetegedéséről és halálozásáról, ezzel azonban szakértők szerint komoly problémák vannak, mert annyira hiányos, hogy semmilyen érdemi következtetést nem lehet levonni belőle, sőt az oltási program adataival összevetve teljesen más kép rajzolódik ki belőle. Központilag szervezett, szisztematikus antitestvizsgálatról azóta sem érkezett hír.

Forrás: Telex.hu, mfor.hu
Címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.