Az Egyensúly Intézet szerint az e-demokrácia lehet a kulcs a formális politika kiüresedése ellen folytatott harcban – számol be róla a HVG.hu.

16 évre csökkentett választójogi korhatár, e-szavazás – ez lehet a kulcs az Egyensúly Intézet szerint
Fotó: Pixabay

Hogyan újítsuk meg a demokráciát?

- erre a kérdésre keresi a választ az Egyensúly Intézet legfrissebb tanulmánya, amelyben pártpolitikától független szakpolitikai javaslatokat fogalmaz meg.

A kutatócsoport szerint a demokráciák fenntarthatóságát jelenleg a legitimitáshiány, a szélsőséges polarizáció, valamint a demokrácia hatékonyságába vetett bizalom csökkenése veszélyezteti leginkább.

Ezekben a folyamatokban kulcsszerepet játszik a társadalmi elöregedés, valamint a digitalizáció:

előbbi a hosszú távú célok kitűzését hiúsítja meg, utóbbi pedig ahelyett, hogy demokratizáló erőként alakította volna át a közszférát, sokkal inkább idézi elő a szélsőségek kialakulását, valamint a politikai feszültség levezetését a szavazófülke helyett az online térben.

Az Egyensúly Intézet több javaslatot is kidolgozott a problémák enyhítésére. A csoport a demokratikus részvétel felerősítése érdekében

2030-ra lehetővé tenné az e-szavazást.

Javasolják, hogy minden magyar választó szavazhasson elektronikusan: interneten, illetve okostelefonon. Ehhez az online bankolásban látott biztonságos internetes feltételek már eleve adottak, és kisebb választásokon lehetne velük kísérletezni.

16 évre csökkentenék a választójogi korhatárt 2026-tól.

Tanulmányukban azzal érvelnek, hogy ekkorra már minden, a tudatos választáshoz szükséges kompetenciával rendelkeznek a fiatalok, és a kutatások sz

erint a tizennyolc évnél fiatalabbak nagyobb eséllyel adják le első szavazatukat, és nagyobb eséllyel maradnak aktív szavazók.

Kötelezővé tennék az első választást.

Ezzel is biztosítva a későbbi aktivitást.

A tanulmány szerint az intézmények kiüresedését a sarkalatos törvények kétharmad helyett háromegyedhez kötésével lehetne megállítani, valamint azt is fontosnak tartják, hogy a költségvetés minél nagyobb hányadáról dönthessenek közvetlenül a választók.

A teljes tanulmány ITT olvasható!

Forrás: HVG.hu
Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Na! Most lehet elővezetni a legagyamentebbeket is, efftársak!
karma1
Az is hulye, aki a torvenyekkel szemben akar valasztojogot adni a gyerekeknek! Akik csak 18 evesen lesznek sajat jogon felnottek, felelosek a sajat tetteikert, azoktol hogy lehet elvarni, hogy politikailag felelos dontest hozzanak? Plane, hogy nem is erdekel egy 16 eves gyereket a politika olyan szinten, hogy kulonbseget tudjon tenni partok, elvek es a valosag kozott! 18 eves korig nem hazasodhat szuloi beleegyezes nelkul, nem lehet sajat teljeserteku jogositvanya, nem jatszhat pl. szerencsejatekokat, nem fogyaszthat alkoholt buntetlenul (ha a rendor rakerdez), de nem is vehet alkoholt! Adasveteli szerzodest nem kothet ingatlanra sajat jogon - akkor mit puposkodnak itt a szavazati joggal? Gondolom, ezt a momentum forszirozta, nekik van onnan a nagyobb drukker taboruk. Ha meg igen, akkor a momentum miert nem tett tobbet az SZFE -ert? Elmeroggyantak mindket oldalon vannak...
rokker33
Kötelezővé tennék az első szavazást...Megújul a demokrácia!Jó terv pont mint É Koreában! Csak ott igennel vagy nemmel lehet szavazni Aki rossz helyre teszi az x et az nagyon pórul jár!
kissé felnőttem
vityka ezzel megint lukra futtok , vedd észre kiröhögnek le sem szarnak mert elvannak Ők a mobiljaikkal haverokkal ne is erőlködj, csak az a pár ezres nyálasszáju fidelest tudod megszólítani, a tőbbi ? hm? várd ki de ez veszett fejsze nyele ám.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.