A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége szerint az egészségügyi rendszer szerkezetének és működésének átalakítása nem halasztható, de az csak abban az esetben lehet sikeres, ha előkészítése megfelelő szakmai és társadalmi konszenzuson alapul, és biztosítja, hogy a végrehajtásához szükséges egészségügyi dolgozók a pályán maradjanak.

A MOK az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: a kamara elnöksége a médiahírekből értesült arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetése a szakmai kollégium tagozataitól négynapos – két munkanapos – határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben hol, milyen kapacitással, hány fekvő- és járóbeteg-intézményre van szükség.

MOK: az egészségügyi rendszer átalakítása nem halasztható, de megfelelően elő kell készíteni

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A kamara többször tett javaslatot az ellátórendszer komplex átalakítására, jelenleg azonban nem kaptak felkérést arra, hogy a munkában közreműködjenek – tudatták.

Örülnek annak – tették hozzá –, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához, ugyanakkor a tervezési metodikát nem tartják "sem célravezetőnek, sem eredményesnek". Szerintük a két munkanapos határidő jelzi a kérés "komolytalanságát".

Felhívták a figyelmet arra: mivel nem szorosabb értelemben vett orvosszakmai kérdésekről, hanem ellátásszervezési és kapacitástervezési feladatokról van szó, véleményük szerint célszerű lett volna lehetővé tenni, hogy a kollégium szakértőket is bevonjon, és ehhez forrást biztosítani. Úgy fogalmaztak: "mindezek nélkül ez csupán látszatkonzultációnak, felelősség-áthárításnak tekinthető".

A MOK szerint a kollégium tagozatai – magas szakmai felkészültségű tagjai ellenére – infrastrukturális és szervezeti okok miatt sem alkalmasak ilyen ütemű és volumenű stratégiatervezés elkészítésére.

Továbbá nem tartják eredményesnek azt a munkamódszert, hogy az egyes szakmák önállóan tervezik a szükséges kapacitásokat. A szakmák saját struktúrájuk megőrzésében érdekeltek, ezért ez a módszer inkább a jelenlegi struktúra konzerválásához, bővítéséhez vezet, nem pedig átláthatóbb, igazságosabb, korszerűbb szerkezethez – olvasható a közleményben.

A szerkezeti átalakítás céljaiként a MOK azt javasolja, hogy igazítsák hozzá az ellátórendszer szerkezetét a megváltozott technológiai környezethez, a megváltozott morbiditási mutatókhoz és a megváltozott lakossági attitűdhöz; alakítsanak ki fenntarthatóbb intézménystruktúrát a lakosságközeli ellátások erősítésével; egyenlítsék ki a területi hozzáférési egyenlőtlenséget, javítsák az igazságos hozzáférést; alakítsanak ki egyértelmű betegutakat; javítsák az ellátórendszer szerkezeti rugalmasságát.

A MOK kiemelte: a változások előkészítésénél figyelembe kell venni az ellátást nyújtó egészségügyi dolgozók lelki – mentális állapotát, a jogviszonytörvény "még elvarratlan szálai miatti feszültséget". Azt írták: "Egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is."

Forrás: mti.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@verőce21: Ellátás a súlyponti megyei kórházakban. Aztán egy komolyabb vizsgálatra utazzon a kedves beteg kis településről a városba, különösen a kistelepülések reggel és délután egy forduló páros közlekedése mellett, nem kevés pénzért.Különösen ha nehezen mozog, vagy egyéb baja van. Háziorvos már amúgy is csak mutatóba akad sok körzetben, most majd kórház, szakrendelő is messze távol! Érdekes, pártunk és kormányunk hogy fellázította az embereket amikor az "emúttnyócévben" összevonták a kórházakat. Tényleg nem volt bölcs ötlet. Most a járvány égisze alatt egy éjszaka jelentek meg a Közlönyben a kórház összevonások, méghozzá teljesen szakmaiatlan ötletek alapján. Mit gondolsz miért kértek kapacitás és egyéb adatokat két nap alatt? Csak reklám és propaganda célból, hogy szakmai döntésként lehessen a híveknek eladni, ami már régen kész van! Úgy mellékesen a határon túli "hű magyarok" eddig is a városi kórházba mentek az ingyenes, jobb ellátásért!
verőce21
@Nessy: Félreértetted a jelentőségét a "súlyponti kórházaknak". Ezekből vidéken csak 8 db van, képtelenség lenne azokba koncentrálni az ellátást.

Kell 95-100 db felszerelt kórház az országban, de fölösleges 143 db rendkívül hiányos...!
verőce21
Hozzáteszem, a másfélszer akkora lakosú Hollandiában 40 db kórház van, azok is konganak az ürességtől, ami a betegeket illeti.
Nessy
@verőce21: Kellene jól szervezett beteg út kezelő, beteg irányítási rendszer, hozzáértő ellátás szervezőkkel. A kétezres évek elején el is indult egy ilyen rendszer kialakítása ami jó eredményeket hozott, csak az elején plusz forrást igényelt. Majd az egész áldozatúl esett a politikának. Az ellátás szervezéssel, beteg irányítással foglalkozó szakember képzés egyetemi szinten volt. Ma az ott végzett, sokuknak több éves gyakorlata volt, ma mást csinálnak, mert a politikusok akarják megoldani a feladatot. Tudom miről beszélek. Anno aktív részese voltam országos szinten a rendszer születésének, műkösének és néztem a kivégzésé, sokad magammal.
verőce21
@Nessy: Az "egykapus rendszer" tulajdonképpen akkoriban született meg. Ez működik még ma is.
Nincs ezzel semmi baj. Egyidejűleg az SBO-k kialakítása folyt (2000-es évek eleje), majd ennek bővítése és a helikopter leszállók létesítése.

Ma ott tart az eü.rendszer, hogy azóta - a Fidesz kormányzás alatt -, bővítéssel és új építésekkel létrejöttek a súlyponti kórházak, majd 23 db SBO-val bővült a meglévő hálózat..., rendelőintézetek bővültek, új is épült Kiskunmajsán, tucatnyi megyei kórház korszerűsítése fejeződött be, lényegében kialakult egy új típusú ellátási rendszer. Ekkora egészségügyi fejlesztés száz évvel ezelőtt történt utoljára az országban, mint a Fidesz kormányzás alatt.
A kórházösszevonások révén most meg kell szüntetni a párhuzamos ellátásokat egy kórházon belül, felszámolni a korszerűtlen építéstechnológiájú telephelyeket. A fejlett műszerezettség egyre bővülő egynapos sebészeti ellátásokat tesz lehetővé. Teljesen fölöslegessé vált egy csomó elavult telephely, a mai kórházi kezelések már nem arról szólnak, hogy hetekig sétálgatunk a kórház parkjában, amíg gyógyulgatunk, stb.
Rengeteg a teendő, de egy dolog nyilvánvaló. Nincs szükség a régi, elavult telephelyekre, mert az orvostudomány az, ami hihetetlenül sokat fejlődött az elmúlt 30 évben és teljesen más követelményeket támaszt az ellátó rendszerrel szemben.
Nessy
@verőce21: A háziorvos kapuőr szerepe valóban lényeges, csak nem több mint 500 üres praxis mellett. A központi SBO ideális, ha a beteg számára könnyen elérhető, és van elég humán erőforrás, elkerülendő a több órás várakozást. Ez már évtizedekkel régebben is működött.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.