Ahogy arról mi is beszámoltunk Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét pénteki szokásos rádióinterjújában azt mondta, nem látja, hogy a magyar tudományos közösségben ez a vita hamarabb nyugvópontra jutna, mint a nyár vége, írja a G7.hu.

Miért halogat a kormány? – Minden jel arra mutat, hogy oltani kéne a 12-15 éves korosztályt
Kép:Pixabay

Ezért akkor lehet majd dönteni arról, hogy indítanak-e oltási kampányt, vagy minden szülő a saját felelősségére oltathatja be a gyerekét, ki is akadtak ezen a kommentelők

Addig a kiskorú gyerekek a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülőkkel mehetnek bárhova. Tegyük hozzá rögtön:

legalábbis Magyarországon, a külföldi gyakorlat ettől eltérhet, és az esetleges külföldi nyaralásnál is esélyes, hogy friss PCR teszt kell majd a gyerekeknek a határátlépéshez, ha a szüleik magukkal akarják vinni őket.

Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió hatóságai a Pfizer vakcinájának használatát már engedélyezték 12 éves kortól.

A kínálat szűkössége nem lehet már ok, még a közkedvelt Pfizer vakcinából is van elég a kereslethez képest.

Számos országban, például Izraelben, Ausztriában, Romániában vagy éppen Olaszországban velünk ellentétben már biztosak abban, hogy elkezdik a 12-15 éves korosztály kampányszerű oltását.

A 2021-22-es iskolai tanév kezdetéig 12 hét van, az említett korosztályba nem egészen 400 ezer gyerek tartozik, így a nyári szünetben kényelmesen el lehetne érni, hogy mire újra az iskolapadba ülnek, már legalább két héttel túl legyenek a második oltáson azok, akik ezt kérik.

Nyár végi döntéssel ez nem érhető el.

Feltételezve, hogy a szülők akaratát tükrözi az oltási hajlandóság amely országosan egyelőre mintegy 64 százalék, ebben a korosztályban lényegében csak 2×250 ezer adag vakcina felhasználása a kérdés, ami nem sokkal több, mint a múlt heti Pfizer-szállítmány.

Ahogy az az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közleményéből is kiderül, a Pfizer oltását 2260 12-15 éves gyereken tesztelték. Közülük 1005-en kapták meg ténylegesen az oltást, és egyikük sem betegedett meg, a többiek a tudtukon kívül csak sóoldatot kaptak, és 16-an betegedtek meg.

A Pfizer vakcina ebben a korosztályban ugyanolyan hatásos, mint 16 év felett

– mondja az EMA, de kétségtelenül vannak olyan tudományos vélemények, hogy a vizsgálatba kevés gyereket vontak be ahhoz, hogy a ritka mellékhatásokat elég jól kiszűrjék. A türelemre intés másik oka általában az, hogy a korosztály tagjainál a betegség súlyos lefolyásának esélye jóval kisebb, mint az idősebbeknél, ami két gondolatot vet fel:

egyrészt lehet, hogy nem kell sietni,

másrészt ha van még olyan oltásra váró, akinél jóval nagyobb a rizikó, őt illetheti az elsőség (ez azonban már a 16-18 éveseknél sem merült fel akadályként).

A nagyobb gyerekek beoltása egy újabb kis lépés lehetne a nyájimmunitás vagy legalább egy újabb hullám megelőzése felé.

Angol szakemberek ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy most már ideje lenne megszüntetni a vakcinaelosztás globális súlyos egyenlőtlenségét, mert a fejlett országok tényleg el vannak látva elég oltással, és a vakcinákat el lehet juttatni olyan országokba, ahol az átoltottság mértéke elenyésző.

Magyarország a jelek szerint olyan mennyiségű oltáson ül, hogy még akkor is jutna a 12-15 éveseknek, ha a tárolt mennyiséget csökkentenénk.

Forrás: G7.hu 
Címlapkép: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Még nem látja a kolostormalac, hogy hogy lehetne ebből is pénzt csinálni...
Qqberci
Még nem látja a kolostormalac, hogy hogy lehetne ebből is pénzt csinálni...
Pálinkás Pál
Milyen jelek mutatnak arra ,majom horda?? már a gyerekeken is kísérletezni akartok??
ómió
A "magyar tudományos közösségben" van erről vita, efftársak! Elhangzott! "Nem értünk magyart", vagy így felüdít a kormányra hazudni?
fergeteg
Be ne oltassátok gyerekeiteket !
A meglevő immunrendszere is oda lesz. 40 év-nél nem él tovább.
Néro
Mé mé . Rohad rájuk milliószám Mao könnye Pfizer nem kell azt most nem tudják hogy másszanak ki saját szarukból.
Majd kitalálják kire kenjék rá. Ahúúúúgy szokták.
Egyébként ezt üzenném még jó van dolguk :
Kohn elmegy a rabbihoz tanácsot kérni:
- Rabbi, mit tegyek? Hiányzik a kasszából 1000 dollár!
- Tedd vissza, fiam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.