Július elsejétől jön az uniós oltási igazolvány, Brüsszel szerint az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen. 

Kiskapu a keleti-vakcinákkal oltottaknak, jön az uniós oltási igazolvány
Kép:Pixabay

Didier Reynders beszédében mindenekelőtt leszögezte: a július elsejétől érvényes uniós oltási igazolvány megkönnyíti az európaiak számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával.

Kiemelte, az igazolvány bevezetéséről szóló rendelettel az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen.

Az ingyenes igazolványt minden tagállam kiállíthatja és elfogadják azokat Európa-szerte, hozzájárulva a járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli szabályok feloldásához.

A tagállamok a koronavírus-járványra válaszul nem vezethetnek be további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént, vagy tesztkötelezettséget az igazolvánnyal rendelkezők esetében, kivéve rendkívül indokolt esetben.

Az igazolvány továbbá hangsúlyt helyez a magasfokú adatvédelemre az Európai Parlament elvárásainak megfelelően

- közölte.

Minél több igazolványt képes kiadni az EU a következő hetekben, annál zökkenőmentesebben sikerül beindítani az igazolványok ellenőrzését biztosító internetes rendszert az utazás szabadságának visszaállítására – közölte. Hozzátette: az igazolvány elfogadása érdekében az EU több unión kívüli partnerországgal is kapcsolatban van.

Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása tagállamok közötti megállapodás kérdése

- azaz nyitva hagytak számukra egy kiskaput.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta:

az oltási igazolvány jó kompromisszum az EU gazdaságának fellendítése és az egészségügyi biztonság szempontjából is. Arra hívta fel a fel a figyelmet, hogy kerülni kell az oltások közötti tagállami különbségtételt, az ugyanis diszkriminálhatja a beoltott állampolgárokat. Ez egy egész éves bezártságot követően "tenné zárójelbe, vagy semmisítené meg" az EU legnagyobb eredményét, a szabad mozgáshoz való jogot.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közleményében fontos eredménynek nevezte, hogy

a kialkudott keretrendszer nyitva hagyja a kiskaput, és a tagállamok közötti egyéni megegyezés szintjére helyezi az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok, vagyis a Magyarországon használt kínai és orosz vakcinák esetében a kölcsönös elfogadásról szóló megállapodások lehetőségét.

Noha ez sok százezer magyar ember szempontjából nem maradéktalanul kedvező megoldás, a kezdeti javaslathoz képest jelentős engedmény – emelte ki.

Forrás:MTI
Címlapkép:Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez idáig is így volt, semmi új nincs benne. Nyugat -Európába keleti vakcinákkal belépni továbbra is tilos, marad a teszt és a karantén. Ezt Orbánék szándékosan teremtették meg!
simmering73
Milyen kiskapu? Eddig is ez volt. Ha az országok elfogadják egymás között, akkor mehetnek a magyarok. Mi pl Romániába szeretnénk menni, de a románok nem fogadják el. Ez a kiskapu zárva maradt.
ómió
A keleti vakcinák uniós "elfogadását" Kirikiadis efftársnő csuszikapénze továbbra se engedélyezi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.