Több gond is van a Balaton-parton a vendéglátásban, hiszen nem elegendő a jó szakember a vendéglátásban, és magas bért kérnek a dolgozók – erről számolt be a veol.hu. A lap több helyi vendéglátóst is megszólaltatott.
Kép: Pixabay
A koronavírus miatti korlátozások idején is meg tudtam tartani munkatársaimat, senkit sem kellett elküldenem. Ezért most, amikor újra sok az asztalainkhoz leülő vendégünk a kiszállítással telt hónapok után, szerencsésnek mondhatom magam: teljes a személyzetem.
- monda a lapnak egy vállalkozó, aki a személyzetével így biztosítani tudja a színvonalat az idei nyári szezonban is. Ő egy konyhai kisegítő állást is meghirdetett, arra páran jöttek csak be, leginkább frissen végzett fiatalok.
Hozzátette:
sok kollégájától, vendéglátóstól, tulajdonostól hallja, hogy gondot jelent nekik a szakember-felvétel. Hiány van belőlük. Pedig szakmájában szeretnek a megszokott stábhoz ragaszkodni az üzletvezetők, erre törekszenek, mert az új emberek betanítása időt, energiát vesz igénybe.
Ezért szívesebben vennék vissza alkalmazottaikat azok, akiknek a járvány miatt kellett elküldeniük őket. A strandokon található egységek, lángososok, büfések közül többen emiatt, a munkaerőhiány következtében vannak gondban.
Az egykori vendéglátósok közül többen a kereskedelemben helyezkedtek el. Azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély ősszel, jövőre.
Nemcsak munkaerőhiányról van szó, hanem arról is, hogy akik hajlandó lennének dolgozni, azoknak túlzottan nagyok az elvárásaik lehetséges munkaadóikkal szemben. Az anyagiakat, a körülményeket tekintve is. Ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak.
- tette hozzá.
Egy veszprémi étteremtulajdonos pedig arról beszélt, hogy a Covid súlyosan érintette ágazatukat. Országosan több tízezer ember elhagyta a szakmát, persze jórészt kényszerből, mert a vírus, az abból adódó korlátozások miatt kevesebb volt a feladat jegyezte meg és hozzátette:
tapasztalatai alapján az építőipar számított a legjelentősebb elszívó szektornak, ahol ugyanannyi pénzt kereshetnek a korábbi vendéglátósok, mint előző munkahelyeiken. Viszont a jelenlegi állásuk családbarátabb számukra, nem kell éjszakánként, hétvégenként dolgozniuk.
Szerintük elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő. Emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül. Mindez kihat az étlapok áraira. Ugyanazt a kínálatot csak több pénzért tudják biztosítani vendégeinknek.
Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni
– szögezte le.
Forrás: veol.hu
Címlapkép: Pixabay
- Merre van Kisbér?
- Merre? Mindenhol!
logout.hu/dl/upc/2016-04/113051_22024_569050573104984_1517114800_n.jpg
Hé fizetés! Nőj már fel te is, mint a többiek...
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/167905373_227182478836839_4482789629234950563_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-3&_nc_sid=825194&_nc_ohc=xiqxLEYr32MAX9VB3rw&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=79b02a1ae6dd395eec5e428ef632b3ea&oe=60D18175