Több gond is van a Balaton-parton a vendéglátásban, hiszen nem elegendő a jó szakember a vendéglátásban, és magas bért kérnek a dolgozók – erről számolt be a veol.hu. A lap több helyi vendéglátóst is megszólaltatott.

"Elszabadultak a bérigények, túl nagyok az elvárások" – sarokba szorítva a vendéglátósok, nincs munkaerő a Balatonon
Kép: Pixabay

A koronavírus miatti korlátozások idején is meg tudtam tartani munkatársaimat, senkit sem kellett elküldenem. Ezért most, amikor újra sok az asztalainkhoz leülő vendégünk a kiszállítással telt hónapok után, szerencsésnek mondhatom magam: teljes a személyzetem.

- monda a lapnak egy vállalkozó, aki a személyzetével így biztosítani tudja a színvonalat az idei nyári szezonban is. Ő egy konyhai kisegítő állást is meghirdetett, arra páran jöttek csak be, leginkább frissen végzett fiatalok.

Hozzátette:

sok kollégájától, vendéglátóstól, tulajdonostól hallja, hogy gondot jelent nekik a szakember-felvétel. Hiány van belőlük. Pedig szakmájában szeretnek a megszokott stábhoz ragaszkodni az üzletvezetők, erre törekszenek, mert az új emberek betanítása időt, energiát vesz igénybe.

Ezért szívesebben vennék vissza alkalmazottaikat azok, akiknek a járvány miatt kellett elküldeniük őket. A strandokon található egységek, lángososok, büfések közül többen emiatt, a munkaerőhiány következtében vannak gondban.

Az egykori vendéglátósok közül többen a kereskedelemben helyezkedtek el. Azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély ősszel, jövőre.

Nemcsak munkaerőhiányról van szó, hanem arról is, hogy akik hajlandó lennének dolgozni, azoknak túlzottan nagyok az elvárásaik lehetséges munkaadóikkal szemben. Az anyagiakat, a körülményeket tekintve is. Ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak.

- tette hozzá.

Egy veszprémi étteremtulajdonos pedig arról beszélt, hogy a Covid súlyosan érintette ágazatukat. Országosan több tízezer ember elhagyta a szakmát, persze jórészt kényszerből, mert a vírus, az abból adódó korlátozások miatt kevesebb volt a feladat jegyezte meg és hozzátette:

tapasztalatai alapján az építőipar számított a legjelentősebb elszívó szektornak, ahol ugyanannyi pénzt kereshetnek a korábbi vendéglátósok, mint előző munkahelyeiken. Viszont a jelenlegi állásuk családbarátabb számukra, nem kell éjszakánként, hétvégenként dolgozniuk.

Szerintük elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő. Emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül. Mindez kihat az étlapok áraira. Ugyanazt a kínálatot csak több pénzért tudják biztosítani vendégeinknek.

Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni

– szögezte le.

Forrás: veol.hu
Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
„Nem a zsemle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!“ - Marosán György (bucigyuri)
134.bátor
Hát,1000 Ft órabèrèrt nehèz is embert találni,reggel9-23 óráig...ezek volnának a " magas bèrigènyek"? Többet megnèztem,nem lègből kapott infók ezek ..
Eladott Ország
Átlag, statisztika, munkanélküliség, ez pont olyan, mint mikor rajtakapja az asszony a férjét más nővel és azt mondja a pasi, hogy ne a szemének higgyen, hanem neki, semmi sem volt. Nahát mi a szemünknek hiszünk, és egyáltalán nem azt látjuk, amit el akarnak hitetni velünk, csak az egyre inkább elszegényedést és a hatalmas munkanélküliséget, na meg a qrva magas képviselői fizetéseket, bocsánat tiszteletdíjakat. Átlagban nagyon jól állunk, egyébként nem annyira. Lényegében tényleg csak az nem dolgozik, aki nem akar. Meg még esetleg az, akinek tönkrement a vállalkozása, de volt vállalkozóként nem nagyon jut támogatáshoz, és még az, aki már elveszítette az állását és az álláskeresési ideje is lejárt, meg talán az, aki állományban maradt ugyan, de fizetésnélküli szabadságra küldték, meg még az, aki munkavállalónak minősül, de részmunkaidőben foglalkoztatják, töredék pénzért. Na, ők nem nagyon tudnak megélni, de ezt a statisztika szerencsére nem mutatja őket. A közölt hírnek a fele sem igaz, az meg a magas bér...
Eladott Ország
A vendéglátásból az építőiparba sem nagyon vándorol a munkaerő, mert ott sem fizetnek, a szakemberek a Lajtán túl dolgoznak, meg egyébként is ez két szakma, a "küld ki hírbe" ott sem fizetnek.
- Merre van Kisbér?
- Merre? Mindenhol!
logout.hu/dl/upc/2016-04/113051_22024_569050573104984_1517114800_n.jpg
Hé fizetés! Nőj már fel te is, mint a többiek...
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/167905373_227182478836839_4482789629234950563_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-3&_nc_sid=825194&_nc_ohc=xiqxLEYr32MAX9VB3rw&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=79b02a1ae6dd395eec5e428ef632b3ea&oe=60D18175

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.