Az Szegedi Tudományegyetemnek közbeszerzést kellett volna kiírni a hatályos szabályok szerint, ezt az egyetem még sem tette meg - írja a 24.hu.

750 milliós takarítási biznisz – vizsgálják az SZTE ügyét
Fotó:u-szeged.hu

Mint korábban kiderült, a Szegedi Tudományegyetem úgy kötött meg egy közel 750 millió forintos takarítási szerződést, hogy

nem írt ki közbeszerzést, noha a hatályos jogszabályok szerint ez az összeg bőven a közbeszerzési értékhatár felett van.

A frissen megbízott vállalkozás korábbi, szerződéskötéskor még aktív tulajdonosa, Fülöpné Zimacsek Anikó az egyetem munkatársa, az intézmény beszerzési részlegén dolgozik.

Az SZTE csupán annyit közölt a lappal:

kényszerhelyzetben voltak a takarítási megbízásnál.

Ennek ellenére a Transparency International Magyarország közpénzügyi programjának vezetője szerint

az egyetem takarítási munkájánál igenis közbeszerzést kellett volna kiírni, mivel a megbízás összege meghaladja a szolgáltatásoknál határt jelentő 15 millió forintot, de a 44 milliós uniós értékhatárt is – kényszerhelyzet ide vagy oda.

Nagy Gabriella szerint ugyan a járványhelyzet miatt lehet mentességet kérni egyes közbeszerzési eljárások alól, ám egy egyetemtakarítási munkánál ez aligha tűnne indokolt igénynek.

Fülöpné Zimacsek Anikó részvétele pedig a szakértő szerint azért volt problémás, mert

így a cégtől nem volt elvárható a semleges ajánlattevői pozíció, és a pártatlan ajánlatkérői döntéshozatal sem volt biztosított.

A civil szervezet ezt követően azért fordult közérdekű bejelentéssel a Közbeszerzési Hatóság elnökéhez, mert

szerintük ki kellett volna írni közbeszerzést, illetve összeférhetetlen, hogy a cég korábbi tulajdonosa az egyetemen dolgozik.

A Transparency International Magyarország az áprilisi bejelentése után nemrég levelet kapott a Közbeszerzési Hatóságtól, amelyből úgy tűnik, a közbeszerzés elmulasztását megalapozottnak tartják a hatóságnál, bár ez így szó szerint nem szerepel a levélben.

a Közbeszerzési Hatóság a vizsgálat során a tényállás teljes feltárása érdekében a vitatott szerződést és annak megkötésével kapcsolatos iratokat a beszerzőtől bekérte és megvizsgálta, amelynek eredményeképpen a Közbeszerzési Hatóság elnöke a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogorvoslati eljárását kezdeményezte.

- idézte a levélből a 24.hu.

Ha a bizottság elmarasztaló döntést hoz, akkor

kiszabhat bírságot az egyetemre, illetve semmissé teheti a szerződést. 

Forrás:24.hu
Címlapkép:u-szeged.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.