Az Idea Intézet kutatása rávilágított, hogy kismértékű, de fontos változások következtek be a párttömbök és a pártok támogatottságában – ada hírül a 24.hu.

Újra megrősödött a Fidesz támogatottsága – Ennek kellene történnie az ellenzék győzelméhez
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Idea Intézet 2021. június 30. és július 4. között készített közvélemény-kutatást. Ebből kiderül, hogy a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt – írja a 24.hu. Az ellenzék 37, a kormánypárt pedig 36 százalékon áll.

Arra is rámutattak, hogy az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága csökkent, de nem azonos mértékben. Míg a kormányzópártnál elhanyagolható mértékű, 1 százalékpontos apadásról beszélhetünk, addig az ellenzéki lista esetében a csökkenés hibahatár körüli, 3 százalékpont.

Az Intézet szerint az ellenzéki pártszövetség közös listájának támogatottság-változása úgy következett be, hogy egyrészt mindkét jelentősebb parlamenten kívüli párt (MKKP, Mi Hazánk) szavazótábora növekedett, másrészt emelkedett a bizonytalanok aránya is.

Ezt mutatja az a vizsgálat is, ami a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók szavazói rétegére vonatkozik. 

Ott ugyanis megfordult az erősorrend, és mindössze 1 százalékponttal, de a Fidesz–KDNP vezet. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága jottányit sem változott, ugyanakkor az ellenzéki listára 3 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban. Nem a Fidesz erősödik tehát, hanem az ellenzéki lista vonzereje csökkent az elmúlt időszakban

– jegyezte meg az Idea Intézet közleményében. Mindezek alapján az Intézet arra a következtetésre jut, hogy

az ellenzéki szövetség győzelméhez elengedhetetlenül fontos az ellenzéktől leolvadásra hajlamos szavazói réteg megtartása, de az is, hogy a parlamenten kívüli kisebb pártok – amelyek egy kiélezett versenyben a mérleg nyelvét jelenthetik –, ne tudjanak leválasztani szavazókat a közös listáról. Ha ugyanis e két feltétel nem teljesül, az erősen koncentrált, tömbösödött, lényegében 100 százalékban mozgósítható Fidesz-tábor előre nem kalkulált nagy győzelmet is szerezhet a 2022-es választásokon.

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Akkor megérdemeljük! Úgy látszik van még lejjebb! A választásokra azért kellenek a kamupártok ( a fidesz gondoskodik róla) hogy legyen hová írni ellenzéki pártszövetség szavazatait! Egyszer a hazudozásoknak is vége lesz csak sokba fog kerülni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Istenakinincsen
Orbán csak egy bábu,aki azt hiszi hogy az egyész ország egy nagy focipálya.
Ő a csatár,egy jó szinész és ennyi.Ki a csapatkapitány?Ki írja neki a szánalmas szövegeket?
Miért nem tud/vagy nem akar/ leülni senkivel valami értelmes/építő jellegű/ vitára?
...hmmm?
ómió
@Istenakinincsen: Te meg már ezt a "családi tradíciódat" hazudnád másra? Nem bírsz megbékélni önmagaddal?
Istenakinincsen
@ómió: Miről beszélsz te faszkalap?Milyen "családi tradíció"???
Ismersz te engem?Mit tudnék én hazudni te szerencsétlen flótás!
Önmagamat csak jobban ismerem mint te.
Bennem már béke van,már csak azon dolgozom,hogy mindenkiben az legyen...de látom hogy ez valami szélmalomharc.Falrahányt borsó...így te is érted gyengeelméjű?
FL4K
Ahogy Orbán eltűnik a színről, abban a pillanatban vége a Fidesznek. Visszasilányul oda, ahová való: egy törpepártá.
ómió
@Istenakinincsen: Amit idemakogtál a baromnemzésről, szarkupac! Vagy az előző nyögdécselésedet mindig "végképp eltörlöd", netán csak idióta vagy? Azok mindig "felháborodnak"! Akárcsak te!
Istenakinincsen
@ómió: Tudsz olvasni?Mit írtam baromnemzésről???Ez nekem új!
Te féreg én semmit nem nyögdécseltem és nem is töröltem el.
Hol élsz te,a holdon?
Próbálj meg valami értelmeset írni,vagy ez túl nagy elvárás?
Főállásban írod ezeket az ostobaságokat,vagy fusiban a munka helyett?
Hétvégén nem makogsz semmit...nincs nálatok kommunista szombat?
Vagy ingyen nem ugatsz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.